2023. augusztus 7., hétfő

2023. augusztus 6. BFC Siófok - Pécsi MFC 0-1 (0-1)

Helesfay volt a mezőny legjobbja
(fotó: PMFC Facebook oldala)
BFC Siófok - Pécsi MFC 0-1 (0-1)
2023. augusztus 6. Siófok, NB II., 2. forduló. 800 néző. 

Vezette: Görög Márió (Ring Kevin, Vörös Dániel - Molnár Attila).
Góllövő: Svedyuk 11'.
Sárga lap: Kitl 83' illetve Bukovics 38', Szeles 62', Helesfay 89'.

BFC Siófok: Winter – Vágó G., Vékony, Debreceni Á. – Polényi (Menyhárt, 82.), Varjas Z., Kitl M., László D. (Tóth T., 65.), Böndi (Schildkraut, 82.) – Dénes (Szedlár, 75.), Nagy R. (Girsik, 65.).  Vezetőedző: Dragan Vukmir (eltiltva). Asszisztensedző: Nikházi Márk.

PMFC: Helesfay – Svedyuk, Rácz L., Pejovics, Majnovics – Krausz, Szeles – Bukovics (Varga B., 58.), Gyurkits (Szabó M., 71.), Harsányi (Terbe, 58.) – Tóth-Gábor (Takács Zs., 90+4.). Vezetőedző: Weitner Ádám.

Két gól, hat pont

Egy hónappal ezelőtt felkészülési mérkőzésen, szintén siófoki pályaválasztás mellett találkozott a két csapat, s az akkori 1-0-s pécsi sikert most is előre aláírtuk volna. Ha a bajnoki statisztikákat böngésszük, akkor 2021. áprilisáig kell visszalapoznunk, hogy a Balatonparton elért pécsi győzelmet találjunk. Az akkori NB II-es csapatunk 4-1-re diadalmaskodott.

Mondhatni, Weitner mester megtalálta a védelem legideálisabb összeállítását: Helesfay előtt most is a Svedyuk, Rácz, Pejovics, Majnovics összetételú négyes kezdett. A támadószekcióban ezúttal is Tóth-Gábor volt az ék, mögötte a Bukovics, Gyurkits, Harsányi hármas feladata volt a támadások szervezése.

S ha már a megszokott dolgokról beszélünk, említsük meg, hogy a lelátón helyet foglaló nyolcszáz szurkolóból kb. kettőszáz a pécsi együttes sikeréért szorított. 

A találkozó első perceiben a hazaiak birtokolták többet a labdát, mégis a piros-fekete mezben játszó PMFC szerzett vezetést. A 11. percben Svedyuk lába sült el, a jó 19-20 méterről leadott bombaerős lövése védhetetlenül vágódott a kapu bal felső sarkába. (0-1)

Második gólját szerezte a PMFC-ben
A Siófok a gólt követően elszánt rohamozásba kezdett, Helesfay több bravúrt is bemutatni kényszerült. Elsőként a 16. percben hatástalanította Polényi lövését, majd a 27. percben Nagy szabadrúgását hárította. Sokszor leírtuk, most is megtesszük: a liga egyik legjobb kapusa védi a pécsi kaput.

Az első félidőben még Bukovics sárga lapját jegyezhettük fel, ezt leszámítva eseménytelenül telt a játékrész utolsó negyed órája. Bár próbálkoztak a mieink is, konkrét helyzetik nem jutottak el. A siófoki védelem is állta a sarat. 

A szünetben megnéztük a statisztikát: Svedyuk a második gólját szerezte a PMFC-ben. Eddigi egyetlen gólját idén márciusban a Haladás ellen (1-1) szerezte. 

A második játékrészre változtatás nélkül jöttek ki a csapatok. Miért is tették volna: a hazaiak enyhe mezőnyfölényben futballoztak, a vendégek pedig előnyben. Mindkét szakvezető okkal bizakodott a végkifejletet illetően. 

A félidő egy újabb Helesfay-védéssel kezdődött. A 48. percben Varjas két védő között 11 méterről célozta meg a pécsi kaput, a hálóőr azonban magabiztosan védett. Egészen a hajráig ez volt az egyetlen valamirevaló gólhelyzet a mérkőzésen. Cseréket és sárga lapos figyelmeztetésekez jegyezhettünk fel a noteszunkba, majd Helesfay újabb parádéját. A 90. percben újra Varjas próbálta bevenni a kaput, Helesfay a felső sarok elől tolta szögletre a labdát. A pontrúgást aztán Tóth fejelte mellé.

A klubhonlap így fogalmazott a mérkőzés összefoglalójában:  "szervezett játékunknak és előnyünk sikeres megtartásának eredményeként Weitner Ádám vezette NB II-es labdarúgócsapatunk a Mosonmagyaróvár elleni hazai győzelem után a BFC Siófok vendégeként is megszerezte a három pontot, így két fordulót követően hibátlan mérleggel, ráadásul kapott gól nélkül várhatjuk a folytatást".

Két gól, hat pont. Igen hatékony a szerzett gólok és pontok aránya.

MESTERMÉRLEG (NS Online):
Nikházi Márk: – Belekezdtünk egy építkezésbe, de rengeteg fiatal játékosunknak ez az első NB II–es szezonja. Viszont azon vagyunk, hogy a valamely mérkőzésen elkövetett hibákat a következő találkozóra kijavítsuk, így lehet majd fejlődni. A mai meccsen hetven percig az ellenfél térfelén folyt a játék, de gólt sajnos nem sikerült szereznünk, így pont nélkül maradtunk és dolgoznunk kell tovább.
Weitner Ádám: – Nem indult számunkra jól a találkozó, mert három kezdőjátékosom is jelezte a bemelegítés alatt, hogy rosszul van. Ennek ellenére bomba góllal nyitottunk, utána pedig lehúztuk a redőnyt, és magabiztosan tartottuk az eredményt. Ez igazi csapatmunka volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése