2023. augusztus 19., szombat

2023. 08. 19. FC Ajka - Pécsi MFC 0-2 (0-1)

FC Ajka - Pécsi MFC 0-2 (0-1)
2023. augusztus 19. Ajka, Városi Sportcentrum, NB II., 5. forduló. 700 néző.

Gyurkits Gergő
(fotó: pmfc.hu)
Vezette: Kárpály Mihály (Nagy Viktor, Ország Péter - Kovács Imre).
Góllövők: Gyurkits 21', Szűcs K. 67' (öngól).
Sárga lap: Csemer 85' illetve Bachesz 86'.

FC Ajka: Horváth D. – Tóth G. (Szűcs K., a szünetben), Jagodics B. (Borsos, 58.), Kenderes, Csemer –  Csizmadia Z., Sejben – Doncsecz (Rabatin, 58.), Zsolnai R., Babos B. (Antal G., a szünetben) – Szarka Á. (Gaál B., 72.). Vezetőedző: Jeney Gyula.

PMFC: Helesfay – Svedjuk, Rácz L., Pejovics, Majnovics – Krausz – Bukovics (Bachesz, 79.), Terbe, Hudák  M. (Szeles, 70.), Harsányi I. (Szabó M., 58.) – Gyurkits (Tóth-Gábor, 79.). Vezetőedző: Weitner Ádám.

Anulu és a kardvívás

"Ajkáról ki se fogy a nóta!" - énekeltük gyerekkorunk úttörőtáboraiban, s reméltük, hogy mint az egykori piros nyakkendősök, úgy a PMFC piros mezes labdarúgói is nótás kedvükben lesznek az Ajkáról hazafele tartó úton.

A Nemzeti Sport szerint közel azonos képességű csapatok találkoztak egymással, s ha megnézzük az elmúlt három szezon eredményeit, akkor igaznak látjuk a sportlap állítását. Amióta a PMFC feljutott a második vonalba, hatszor találkoztak egymással a felek, s igazságosan osztották el a győzelmek és vereségek számát egymás között: háromszor az ajkai, s háromszor a pécsi csapat győzedelmeskedett.

A Kazincbarcika - Pécs - Ajka útvonal fáradtságait Weitner mester négy cserével próbálta enyhíteni, már ami a kezdő csapat összetételét illeti. A közönséget a pálya közepéről köszöntötte Bukovics, Krausz és Harsányi, valamint a héten átigazolt Hudák Martin is. A spíler 29 esztendős, és a Mezőkövesd-Zsóry mezét cserélte le a pécsi dresszre. Természetesen Hudák most debütált a csapatban, S ha már az új fiót méltatjuk, említsük meg, hogy a meccs első helyzete is a nevéhez fűződik: a 8. percben fejjel célozta meg a hazai kaput, de nem kísérlete nem jelentett veszélyt. Jó mutatkozott be tehát az új arc, s hasonló folytatást várunk tőle.

Mintha csak hallotta volna óhajunkat a spíler: a 21 percben ismét helyzetbe került, lövését még védte a hazai kapus, a kipattanó labdát pedig Gyurkits vágta a kapuba. (0-1) A statisztikát kedvelő olvasóink kedvéért említsük meg: a támadó a nyári edzőmérkőzések során a Majos kapuját már bevette (5-1), tétmérkőzésen ez volt az első találata a PMFC-ben.

A következő érdemi eseményig egészen a 36. percig kellett várni, ekkor Helesfay mutathatta be a képességeit, amikor Doncsecz lapos lövését csípte el.

A szünetben arról beszélgettünk, hogy ha a védelem tartja az elmúlt négy fordulóban mutatott formáját, akkor nem kell aggódnunk, az ellenfél nem fog rést találni a pajzson. 

A második játékrészt érthető módon az ajkaiak kezdték aktívan. A legutóbbi bajnokság bronzérmese nem kezdte túl jól az idei sorozatot, hazai pályán mindenképpen javítani akart. Ennek megfelelően inkább  pécsi térfélen folyt a játék, s néhányszor helyzetbe is kerültek a hazaiak. Az 54. percben Antal lőtt ígéretes helyzetben a kapu fölé, egy perc múlva pedig Zsolnai tesztelte az oldalháló szakítószilárdságát. Sokan kiáltottak ekkor gólt a hazai szurkolók közül, s csak reméltük, hogy jó okkal nem lesz alkalmuk ismételni. 

Egészen a 66. percig tartott a fehér mezesek lendülete, amikor Szarka 14 méteres lövése pattant meg Ráczon, s hagyta el a játékteret. Egy perc múlva csodálatos öngóllal növeltük az előnyt, amely annyira megzavarta az Ajka játékosait, hogy onnantól nem is volt kérdés, mi lesz a végeredmény.

Történt ugyanis, hogy a csereként beállt Szűcs Kristóf 23 méterről haza akarta adni a labdát, amely gyönyörűen vágódót a jobb alsó sarokba. Klasszikus öngól! (0-2)

A 75. percben Szabó lövését hárította a hazai kapus, egy perccel rá pedig Borsos kísérlete ment mellé. Ezt követően már csak cseréket és sárga lapokat jegyeztünk fel.

Ironikusan mondhatjuk, hogy kiszakadt a gólzsák, bár ugyanúgy egy gólt szereztünk, mint az eddigi két győzelmünk során. A meccset nézve úgy tűnt, hogy Weitner mester megtalálta a védelem és a középpálya védekező szekciójának ideális összeállítását. Ez nem azt jelenti, hogy kapott gól nélkül zárjuk majd a bajnokságot, csak azt, hogy a játékosok kiegészítik, kisegítik egymást. A támadójátékon van mit javítani. Az látható volt, hogy Hudák, különösen az első félidőben, fel tudta pörgetni a támadójátékot, az jó lenne, ha valós konkurenciát jelentenének egymással Tóth-Gáborral. Bár megkétszereztük a rúgott gólok számát, azért a második gólhoz annyi közünk volt, mint Anulunak fa kardocskájával  kardvíváshoz. 

Szép volt, fiúk! Csak a Munkás!

MESTERMÉRLEG (NS Online):
Jeney Gyula: – Megfogadtam, hogy erről a meccsről szakmailag semmit nem fogok mondani. Az ellenfél egyszer sem rúgott kapura, mi pedig rúgtunk magunknak két gólt. Ez a csapat ugyanaz, amelyik tavaly harmadik lett. Sok mindent át kell most gondolnom, meg kell keresnem azokat a játékosokat, akik bírják ezt a nyomást, mert rengeteg a rossz döntés és a ki nem kényszerített hiba.
Weitner Ádám: – Hat nappal ezelőtt Kazincbarcikáról indultunk és most Ajkán vagyunk. Nagyon nehéz meccseken vagyunk túl, önfeláldozóan és csapatként játszottunk és nagy öröm számomra, hogy megint nem kaptunk gólt. Van még hova fejlődnünk, sokat kell még dolgoznunk, de ezt óriási sikerként könyveljük el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése