2024. május 9., csütörtök

Spílerek és mesterek: Dárdai Pál idősebb 1951. 05. 09 - 2017. 12. 08.

Dárdai Pál edzőként
Dárdai Pál, idősb

Született: 1951. május 9., Véménd.
Elhunyt: 2017. december 8.
Mérkőzéseinek száma: 23.
Győzelmeinek száma: 7.

1995. nyarán, a Fordan-csoport kivonulása után zavaros (értsd: pénzszűke) idők köszöntöttek a PMSC-re. Meghatározó játékosok, mint például Márton Gábor, Robert Warzycha vagy Babatunde Fatusi, illetve Gelei Károly távoztak a csapattól, s bár egy ígéretes gárda maradt Újmecsekalján, fiatal átlagéletkoruk miatt meglehetősen rutintalanok voltak. Ugyanakkor ifjabb Dárdai Pál, Tököli Attila, Fehér Csaba tehetségében és tudásában joggal bízott a szép számú pécsi publikum.

A kispadon is változás történt: a távozó Eich László helyét az egykori PMSC-ikon, Dárdai Pál vette át. Optimista szemlélettel, ám szakmai kritikussággal közelített a lehetőségekhez, s célul a bentmaradást tűzték a csapat elé. Bár a rövid felkészülési időszakban egy nemzetközi mérkőzésen gólparádét rendezett az együttes (a szíriai MSC Damascus szerény képességű gárdát verték hét góllal), a Magyar Kupa csoportmérkőzésein való bukdácsolás előrevetítette az őszi eredményeket.

A Kupában három mérkőzésen alacsonyabb osztályú egyletek ellen egy győzelmet ért el a csapat, majd a csoportból továbbjutva simán kiesett a Vasassal szemben.

Két Dárdai a PMFC-ben
A bajnokságban három vereséggel rajtolt a csapat, első győzelmét a negyedik fordulóban, a Debrecen ellen érték el a Dárdai-fiúk (1-0). A mester meg is köszöntre első NB I-es edzői sikerét a fiúknak. Sajnos, a győzelemből nem jutott túl sok a trénernek, összesen négy alkalommal sikerült bezsebelni a három pontot az őszi szezon után, s különösen a Fradi elleni siker volt édes (1-0). A telet kieső helyen töltötte a csapat, ám bíztató volt a javuló játék, s mindenki kellemes tavaszban reménykedett a Mecsek alján.

Hogy mégsem Dárdai ült a tavaszi rajton a PMFC kispadján? A téli felkészülés során edzőt váltott a klubvezetés, amelyből komoly perpatvar kerekedett. A sajtóban nem jelent meg indoklás, ám, hogy alaptalan volt, azt a Munkügyi Bíróság is kimondta. Dárdai a menesztése után ugyanis pert indított a klub ellen, amelyet jogerősen meg is nyert, bár a kispadra már nem akart visszaülni. A csapat azonban nem csak edzőjét, hanem egyik legjobb játékosát is elveszítette ezzel, hiszen az edző fia, ifjabb Dárdai Pál, az olimpiai válogatott tagja is elhagyta a csapatot, s többet nem lépett pályára piros-feketében.

A mester utódja addigi pályaedzője, Herke Imre lett.

Segített a bajban
Húsz év telt el, mire Dárdai ismét a felnőtt csapat közelébe került. 2015. őszén Kulcsár Árpád ült le megbízott vezetőedzőként a kispadra, s a fiatal mester idősebb Dárdai Pált kérte fel segítőnek. Az idős tréner Robert Jarni érkezéséig segítette a klubot.

2017. telén fájdalmas hír járta be a honi sajtót. Városszerte tudott volt, hogy Dárdai Pali (az idősebb Dárdainak jár a Pali, a fiatalabbnak a Palcsi megszólítás) komoly betegségben szenved. A PMSC és a PMFC ikonja 2017. december 8-án hunyt el. Temetésén a honi labdarúgóélet színe-java megjelent. Itt volt Király Gábor válogatottsági rekorder, az egyik legjobb magyar csatár Nikolics Nemanja, de utolsó útjára elkísérte egykori edzője, Garami József is. Dárdai Pált fia, Balázs mellett helyezték örök nyugalomra.

A pécsi labdarúgásban betöltött szerepének fontosságát jelzi, hogy a PMFC labdarúgó akadémiáját Dárdai Pálról nevezték el.

Első mérkőzése a PMSC kispadján:
1995. július 19. Beremendi Építők SK - PMSC-Fordan 3-1 (0-1) - edzőmérkőzés.

Utolsó mérkőzése a PMFC kispadján:
1995. november 25. Zalaegerszegi TE - Pécsi MFC 3-1 (0-0) - NB I.

Dárdai Pál statisztikája a PMSC/PMFC kispadján:
NB I.               15   4 2 9   15-23
Magyar Kupa    5   1 1 3   8-7
Egyéb díjmérk. 1    1 0 0  4-0
Edzőmérkőzés  2   1 0 1   8-3

Összesen:          23    7 3 13  35-33.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése