2024. július 26., péntek

Spílerek: Lantos Levente - 1980. július 26.

Lantos Levente

Lantos Levente

Született: 1980. július 26.
Posztja: hátvéd.
Mérkőzéseinek száma: 578.
Góljainak száma: 29.

Érkezett: saját nevelés.

1996. nyarán - miután a PMFC osztályozó mérkőzéseken hosszabbította meg első osztályú tagságát - gyakorlatilag a tartalékegyüttes állt ki Magyar Kupa-selejtezőre Dunaszekcsőn. Az első csapatból néhány játékos rendelkezésre állt ugyan, de a fakó kikapott a baranyai kistelepülésen (2-0). Ez a meccs azonban mégis emlékezetes lehet Lantos Levente számára, hiszen a második félidőben lehetőséghez jutott és pályára léphetett a Dr. Dunai János által vezetett csapatban. 

Legközelebb egy év múlva, kísértetiesen hasonló körülmények között jutott újra bizonyítási lehetőséghez a fiatal spíler: a DDGáz azonban erősebbnek bizonyult, és négy góllal győzte le az újmecsekaljai egyletet. Lecsó a második játékrészben, Schneider Tamást váltva futhatott a zöld gyepre.

A védő pályafutásában 1997. október 25-e a következő fontos dátum. A Róth Antal által edzett egylet alaposan felforgatott csapattal lépet pályára, Lantossal a kezdő tizenegyben. A Nyíregyházán lejátszott meccsen hazai győzelem (2-0) született, a debütáló védő 6-os érdemjegyet kapott a megyei napilaptól.

Az ezt követő téli felkészülés során rendre játéklehetőséget kapott az első csapatban - pályán volt a pécsi sikert hozó Dunántúli Napló Kupa-döntőben is (6-0, Siklós FC) - a bajnoki hajrában pedig nem csak Glázer Róbert, hanem Herke Imre is a kezdő csapatban számított a játékára.

Bár egy sérülés akadályozta néhány hónapig, a következő, 1999/2000 jelzetú bjnokságban is stabil csapattagnak számított. Annyira, hogy a téli szünetben a Gázszer FC jogán NB I-es tagságot öröklő együttesben is pályára léphetett. Első osztályú bemutatkozására 2000. március 4-én, az FTC ellen (1-4) került sor az Üllői úton. A védő Dragan Puskas helyére állt be a meccs 79. percében, hogy röpke kilenc perc alatt begyűjtsön két sárga lapot és egy kiállítást. Eltelt néhány hét, mire Lecsó nevét újra felfedezhettük az összeállításban, ám a bajnokság hajrájában stabilan a kezdő csapat tagjaként köszönthette a közönséget. A végjáték olyan jól sikerült számára, hogy a Tatabánya ellen (2-2) első NB I-es gólját is megszerezte.

2000. őszén azonban hiába kerestük a pályán a védőt: porckorongsérv miatt a teljes őszi szezont rehabilitációval töltötte, s csak 2001. telén jelentkezhetett újr játékra a kvalifikációs bajnokság után újra a másodosztályban szereplő csapat trénerénél. 
Bár érezhető volt, hogy Nagy Tamás inkább a cseresorban számít a védőre, mind a Magyar Kupa megyei selejtezőjében menetelő csapatnak, mind pedig a 2003-ban másodosztályú bajnokcsapatnak tagja volt.

A több játéklehetőség reményében hagyta el Újmecsekalját, s igazolt legősibb és legnagyobb riválisunkhoz.

A Rákóczi ellen 2004-ben
Távozott: Komlói Bányász SK (2003. július).

Mindössze egy évet töltött Kökönyösben, ahol ezüstérmet szerzett az NB II. (harmadosztály) Nyugati csoportjában, majd visszatért Pécsre.

Érkezett: Komlói Bányász SK (2004. július).

A Lecsó-sztori valójában akkor kezdődött el, amikor Komlóról visszaigazolt a Stadion utcába. A klubportál szerint Lecsó a leghűségesebb játékosa volt a PMFC-nak. Tény, hogy a kökönyösi hónapok után tizenegy éven át folyamatosan, megszakítás nélkül szolgálta a Munkást. Második NB I-es gólját is ebben az időszakban szerezte: 2006. novemberében Pakson vendégszerepelt a Pamacs, s a meccs 13. percében hősünk volt eredményes. Ezzel a találattal nyerte meg a meccset a Pécs. 

Részese volt továbbá egy Ligakupa-ezüstnek (pályán volt a Fehérvár ellen elveszített döntőben is), illetve egy újabb másodosztályú bajnoki címnek 2011-ben. 

Győztes gól a Paks ellen
Nem csak az NB I-ben, hanem a liftezés időszakában a másodosztályban is viselte a piros-fekete dresszt. A már említett bajnoki címek mellett három bronzérem is díszíti a spíler vitrinjét az alsóbb osztályú pontvadászok eredményeit hirdetve.

Éves meccsszámai évről-évre negyven körül alakultak, s nem csak alapember, hanem idővel csapatkapitány is lett az együttesben. Őt is elérte azonban a korosodó klublegendák sorsa: hiába volt csapatkapitány, egyre gyakrabban szorult a kispadra, s amikor már úgy érezte, nem tud segíteni, akkor a szomszédos kisváros csapatához igazolt.

Távozott: Kozármisleny FC (2015. január).

Három éven át viselte a kék-fehér mezt. Pályafutása végén a pécsi és a mislenyi klub közösen búcsúztatta el a sportolót.

Szép volt, Lecsó, köszönjük!

Első mérkőzése a PMFC-ben:
1996. július 13. Dunaszekcsői SE - Pécsi MFC 2-0 (1-0) - Magyar Kupa.

Utolsó mérkőzése a PMFC-ben:
2014. december 9. Szombathelyi Haladás - PMFC-Matias 1-2 (1-2) - Ligakupa.
 
Lantos Levente statisztikája a PMFC-ben:
PNB, NB I.: 107 mérkőzés, 2 gól.
NB I/B, NB II.: 159 mérkőzés, 5 gól.
Magyar Kupa: 37 mérkőzés, 7 gól.
Ligakupa: 37 mérkőzés, 2 gól.
Visszavonulás
Dunántúli Napló Kupa: 20 mérkőzés, 1 gól.
Egyéb díjmérkőzés 14 mérkőzés, 1 gól.
Edzőmérkőzés: 204 mérkőzés, 11 gól.

Összesen: 578 mérkőzést játszott a PMFC-ben, s 29 gólt szerzett.

Dicsőségtabló:
NB I/B bajnoka (2002/03).
NB II. bajnoka (2010/11).
NB I/B. nyugati csoport bronzérmese (2000/01).
NB II. Nyugati csoport bronzérmese (2008/09, 2009/10).
Ligakupa ezüstérmese (2008/09),
Ligakupa elődöntős (2012/13).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése