2023. október 27., péntek

Mesterek: Nagy Tamás (1963.10.27)

Nagy Tamás

Nagy Tamás

Született: 1963. 10. 27.
Mérkőzéseinek száma: 219.
Győzelmeinek száma: 112.

A mester két időszakban is ült a PMFC kispadján. Első alkalommal 2002. tavaszán, Tóth Bálint menesztése után vette át a csapat irányítását. Szerepe nem csak abból állt, hogy befejezte az egylettel a bajnokságot, hanem a soron következő, 2002/03. jelzetű idényben megnyerte a másodosztályú pontvadászatot, s ezzel feljutott az élvonalba.

De ne szaladjunk ennyire előre a mester méltatásában. A klub egykori válogatott kerettag játékosa már évek óta az edzői stábban dolgozott, amikor Tóth Bálinttal szerződést bontott a klubvezetés. 2002. áprilisában, egy Siófok FC ellen elvesztett bajnoki mérkőzésen foglalt helyet első ízben a kispad fő helyén. Ekkor már biztos volt, hogy elúszott a bajnokság, így nagyobb nyomás nélkül vezethette tanítványait a csatába. Kapóra jöttek a Magyar Kupa megyei selejtezői, ahol alacsonyabb osztályú csapatok ellen kedvére próbálgathatta a játékosait. A selejtezőket sikerrel vette, hiszen az országos főtáblára jutott a csapatával. E közben a bajnokságban sem vallott szégyent: hat mérkőzésen négy győzelmet aratott, amely bőven elég volt ahhoz, hogy véglegesítsék posztján, s a következő évadra is felkészíthesse az együttest.

Nem akármilyen szezon volt az! Az újra egyszekciós másodosztályú bajnokság húsz csapattal indult, tizennyolc egylettel zárt, de a legfontosabb, hogy az utolsó mérkőzés lefújásakor a PMFC állt a tabella élén. Meg kell jegyezni, hogy a bajnokság kezdetén Nagy még nem rendelkezett a vezetőedzői poszt betöltéséhez szükséges UEFA-végzettséggel, így hivatalosan Rónai István vezette szakmai igazgatóként a csapatot, ám mivel a tényleges irányítás Nagy Tamás kezében volt, így blogunk ebben az időszakban is őt tekinti a vezető edzőnek.

A bajnokság végén olyan csapatokat előzött meg a Munkás, mint a Szombathelyi Haladás, a REAC, vagy az örök rivális, Kaposvári Rákóczi. 36 mérkőzésen 22 győzelmet aratott, amelyben a bajnokságtól visszalépett Demecser és Vasas elleni találkozók is benne foglaltatnak (bár a bajnokság hivatalos végeredményéből törlésre kerültek ezek az eredmények).

Olyan játékosok szerepeltek ekkor a piros-fekete mezben, mint Herbert Roland, Sólyom Csaba, Szekeres Zsolt, Lantos Levente, Horváth Gyula, vagy a csapatkapitányként a bajnokság legjobb játékosának választott Márton Gábor. 

Az Újpest ellen döntetlen lett
Egy évvel később az NB I-ben is vitézkedett a csapat. Újonc együttesként kitűzött célt, a biztos bentmaradást jócskán túlszárnyalva, a 12 csapatos bajnokság hetedik helyén végzett. Nagy Tamás, aki vezetőedzőként ekkor debütált az élvonalban, rutinos trénereket lepipáló módon vezette az övéit a pontvadászat során. Az első vereséget csak az ötödik fordulóban szenvedte el a PMFC. előtte legyőzte a Békéscsabát (3-0), és a Hungária körúton az MTK-t (2-1). 

A 32 mérkőzésen elért 9 győzelem és 10 döntetlen a bajnokság hetedik helyét jelentette a Nagy Tamás által vezetett együttesnek. Hasonló eredményt ezt megelőzően az 1999/2000-es kiírásban ért el a csapat, bár akkor a Gázszer FC eredményeit is magáénak tudhatta. Saját jogon pedig az 1994/95-ös évadban végzett legutóbb hasonlóan előkelő helyen a Munkás. 

A hetedik hely mellett Pest Krisztián válogatottságot is ünnepelhetett, hiszen Gellei Imre szövetségi kapitány meghívta, és pályára is küldte az észtek ellen (0-1) vívott találkozón.

Sajnos, a következő szezonban megtört a lendület. Bár szép győzelmeket is aratott a csapat, mint a Honvéd elleni 3-1 vagy az MTK elleni 1-0 alkalmával, váratlan és csalódást keltő vereségek is becsúsztak. A kiesés szélére sodródott csapat éléről közös megegyezéssel, 2005. áprilisában, egy Nyíregyházától elszenvedett vereség után távozott a vezetőedző. Újságcikkek szerint kevesebb, mint egy óra egyeztek meg a klubvezetéssel a szakítás feltételeiről.

Utódja Ott József lett.

Csak néhány esztendeig bírta a PMFC Nagy nélkül. Ott kevesebb, mint egy évig ült a kispadon, őt Keszei Ferenc váltotta. Vele, és az egyetlen mérkőzésen a kispadon ülő Schneider Gáborral 2007. nyarán esett ki az élvonalból a Munkás. A 2007/08-as szezon már a másodosztályban találta a PMFC-t, ahol Kis Károllyal a kispadon kezdte meg szereplését a csapat. Kis helyére azonban hamarosan Nagy került, kimondva-kimondatlanul is azért, mert a régi-új mesterrel korábban egyszer már feljutást ünnepelt a pécsi publikum.

A korábbiakhoz képest teljesen kicserélődött játékoskerettel kezdte meg a munkát. A régiek közül csak Sólyom Csaba, Lantos Levente, Szabados József, Sipos János és Kulcsár Árpád volt a keretben, ám olyan kiváló labdarúgók is rendelkezésre álltak, mint Lovrencsics Gergő, Wittrédi Dávid vagy Horváth Zsolt. 

Nagy Tamás visszatért
Már a visszatérés is jól sikerült: háromgólos győzelem az Ajka, döntetlen a Barcs, és újabb diadal a Haladás ellen. Ám hiába a jó rajt, az első fordulók gyengébb eredményeiből fakadó hátrányt nem lehetett ledolgozni, s végül a bajnokság hatodik helyén zárt a csapat.

Az új, 2008/09 jelzetű szezont még Nagy Tamással kezdte el a csapat, ám ekkor már Matyi Dezső volt a PMFC tulajdonosa. Az Alexandra kiadó vezetőjeként is ismert üzletember elhíresült a gyakori edzőváltásokról, s egy Baján elszenvedett vereség a vezetőedző állásába került.

Utódja Róth Antal lett a PMFC kispadján.

2008. augusztusa óta többször felvetődött, hogy akár vezetőedzőként, akár más, szakmai funkcióban visszatér az egyesülethez, de a szóbeszédből sosem lett valóság. Eddig.

Első mérkőzése a PMFC kispadján:
2002. április 20. Pécsi MFC - Siófok FC 1-2 (1-1) - NB I/B.

Utolsó mérkőzése a PMFC kispadján:

Nagy Tamás mérlege a PMFC kispadján:
NB I.:                      55      14   20   21      56-66
NB I/B és NB II.:    68      39   17   12     128-68
Magyar Kupa:         19      16    0     3       81-17
DN Kupa:                7        5      1     1       17-4
Egyéb díjmérk.:       4        0      3     1        0-1
Edzőmérkőzés:       66      38    12   16      175-82.
Összesen:               219    112  53  54       457-238.

Dicsőségtabló:
NB I/B. bajnoka (2002/03).
NB II. Nyugati csoport, 3. hely (2008/09).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése