2017. július 21., péntek

Bemelegítés: Pécsi MFC - Tolna VFC


Nem a Pécsi MFC - Tolna VFC meccsek történelméről fogunk könyvtárakat megtöltő vaskos köteteket írni... Hogy mégis van múltja a szombati párosításnak arról a Magyar Népköztársasági Kupa 1955-ös kiírása gondoskodott, de ne szaladjunk ennyire előre...


A Tolnai Atlétikai Club 1913-ban alakult meg, majd működését az első világháború alatt szüneteltetve 1944-ig, mint Tolnai Ifjúsági és Közművelődési Egyesület volt ismert. A szovjet térnyerésének idejében Tolnai Munkás SE-ként nevezték, majd gyakori névváltoztatásokon átesve 1951-től 1979-ig Tolnai Vörös Lobogóként tevékenykedett.

Később Tolnai SE-re változott az elnevezés, majd a labdarúgó-szakosztály az anyaegyesületből való kiválása után a Tolna Városi FC nevet vette föl, s így ismert a mai napig is, és adta le nevezését a Tolna megyei bajnokság első osztályára.

 Ha nem is túl gyakran, de a két egyesület labdarúgói már találkoztak egymással. Persze, ilyenkor kell, hogy jöjjön a sokat használt "jogelőd" kitétel, hiszen 1955. február 13-án a Tolnai Vörös Lobogó SK és a Pécsi Dózsa frissen NB I-be került (sorolt, beházasodott?) csapata találkozott az MNK országos táblájának első fordulójában.

A Népsport másnapi száma ekként számolt be az első osztályú együttes első tétmérkőzéséről:

Népsport, 1955. február 14.
A történeti hűség kedvéért megemlítjük, hogy a Dózsa a második fordulóban a Komlói Bányászt búcsúztatta, majd a harmadik mérkőzésen vereséget szenvedett a sokkal jobb erőkből álló Bp. Vasas együttesétől, s kiesett a kupaküzdelmekből.

A szombati, újmecsekaljai mérkőzésnek nincs ekkora tétje. A délelőtt kezdődő találkozót ezúttal a felkészülés jegyében vívják a felek, ám könnyen lehet, hogy a Dózsa és a Vörös Lobogó csapatainak mai utódai is hasonló, gólgazdag csatát vívnak egymással, mint azon a bizonyos téli, hóeséssel tarkított napon történt.

Csak a Munkás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése