2005. november 20., vasárnap

2005. november 19. Pécsi MFC - Ferencvárosi TC 0-0

Pécsi MFC - Ferencvárosi TC 0-0
2005. november 19. Pécs, PMFC-stadion, NB I., 12. forduló. 4.000 néző.

Vezette: Gergely Sándor (Mészáros I., Varga II. L.).
Herbert volt a mezőny legjobbja
Sárga lap: Balog Z. (Berdó buktatásáért) a 48., Balaskó (Lipcsei visszarántásáért) a 52., Bajúsz (reklamálásért) a 89. percben.

PMFC: Herbert - Schindler, Dienes (Bajúsz 57'), Szabados, Szekeres Zs. - Berdó (Szögedi 84'), Sipos J., Pavicsevics, Kulcsár - Kalina, Balaskó (Dávid 83'). Szakmai igazgató: Keszei Ferenc. 

FTC: Szűcs L. - Bognár Zs., Budovinszky, Botis (Jovánczai 76'), Balog Z. - Fitos, Lipcsei, Rósa D., Laczkó - Bajevszki (Erős G. 59'), Bartha. Vezetőedző: Gellei Imre. 

MECCSKRÓNIKA:
9. perc: Fitos emelt be jobbról, de Rósa Dénes az ötösön rosszul találta el a labdát, így odalett a gólszerzési lehetőség. 
13. perc: Szekeres Zsolt rossz hazaadásából indult a vendégakció, amelynek végén Bartha nyolc méterről, jobbal a pécsi kapu fölé bombázott. 
15. perc: Fitos jobbról adott be, a tizenegyespontról Szabados majdnem öngólt rúgott: a labdával együtt a kapujából kilépő Herbert lábát találta el. 31. perc: Lipcsei 22 méterről jobbal kapura lőtt, Herbert bravúrral szögletre ütötte a jobb felső sarok irányába tartó labdát. 
36. perc: Bajevszki a bal oldalon az alapvonalnál becsapta Dienest, aztán nehéz szögből, jobbal, hét méterről lőtt. Herbert balra vetődött, a labdát a kapufára ütötte, s így mentett szögletre. 
43. perc: Berdó jobbról, az alapvonal közeléből beadott, Kalina a kapu felé fordult, jobbal nehéz szögből lőtt, Szűcs Lajos vetődve oldalra öklözte a labdát, ám ott nem volt pécsi játékos. 
50. perc: Lipcsei indította Rósa Dénest a jobbösszekötő helyén, Herbert jól jött ki, s vetődve zárta a szöget. 
73. perc: Lipcsei egy remek passzal - jobb külsővel nyeste a labdát társa elé - hozta helyzetbe Rósa Dénest, ő nyolc méterről, jobb belsővel a bal sarkot célozta meg, a pécsi kapus mutatós vetődéssel kiütötte a labdát. 
75. perc: Kalina átadásával Balaskó betört a 16-oson belülre, ahol Balog Zoltán szorításában a földre került. A tizenegyesgyanús szituációt a játékvezető nem ítélte büntetőnek, hiába reklamáltak a pécsiek. 
77. perc: Erős Gábor beívelt szabadrúgása után Bartha hat méterről ígéretes pozícióban fölé fejelte a labdát. 

Keszei Ferenc
„Nyugodtnak kellene lennem, de nem vagyok az...”- mondta a PMFC szakvezetője, Keszei Ferenc a forduló szombati mérkőzése előtt. S hogy megértsük mindezt, ahhoz tudni kell: az edző úgy érezte, csapata a bajnoki szünetben elvégezte azt a munkát, amelyből profitálhat a Ferencváros elleni találkozón, mégis tartott az összecsapástól, mert a Pécs mostanában bizony igencsak gyengén teljesít. 
Sokat nem is villoghatott a PMFC, ugyanis ferencvárosi támadásokkal kezdődött az összecsapás, a vendégek a jobb oldalon többször is a hazai védelem mögé kerültek, de nem tudtak profitálni abból, hogy Szekeres Zsolt indiszponáltan játszott. A hazaiak meglehetősen lassan lendültek védekezésből támadásba, és mivel a Ferencváros jól zárta le az oldalvonal melletti területeket, a középen erőltetett akciók nem okoztak problémát. A fővárosi csapat középpályás sorában Lipcsei Péter és Rósa Dénes helyezkedett el tengelyben, a játékostársak elsősorban tőlük várták, hogy mozgassák a csapatot. A jobb oldalon Fitos László, a bal szélen pedig Laczkó Zsolt rendre elvállalta a sprinteket, mindig volt megjátszható ember a zöld-fehéreknél, az más kérdés, hogy ezekből az akciókból nagy helyzet alig alakult ki Herbert Roland kapuja előtt. 
Említést érdemlő kritika: rengeteg átadási hibával futballozott mindkét csapat, különösen a hazaiak játékában volt sok a rontás. A csapat játékmestere, Balaskó Iván sokáig nem a jobbik arcát mutatta, átadásai rendre célt tévesztettek, a hazaiak szinte el sem jutottak Szűcs Lajos kapujának az előterébe. Az első negyvenöt perc alapján érezhető volt, hogy egyik csapat játékosai sincsenek csúcsformában - pedig volt idejük felkészülni... -, és az is feltűnt, hogy bizony mindkét oldalon elsősorban a biztonságra helyezték a hangsúlyt, mind a PMFC, mind az FTC esetében csak egyetlen stílus lenne elfogadható: gólért küzdeni megalkuvás nélkül. 
Ha sokkal jobb játékot nem is hozott a találkozó második félideje, mint az első játékrész, az igaz, hogy valamivel eseménydúsabb lett a játék. A pécsiek kezdtek jobban, azonban hiába volt nagy lehetőségük is a gólszerzésre, nem tudtak élni az adódó helyzettel. Sokat számított, hogy Balaskó Iván játéka feljavult erre a játékrészre, rendre jó passzokkal szolgálta ki mélységből érkező játékostársait, s így fölénybe került a PMFC. Ezt követően újra rengeteg átadási hibával tarkított meccset láthatott a közönség, szinte nem volt két-három jó passz, így mind a kispadon ülők, mind a nézők sokat bosszankodtak. Hogy mennyire nincs önbizalmuk a pécsi labdarúgóknak, arra a legjellemzőbb, hogy amikor a vendégek 16-osának előterében jártak, ahelyett, hogy befejezték volna az akciót, egészen a kapusukig, Herbert Rolandig passzolták vissza a labdát. .. 
Nagy kérdés, hogy a mérkőzés 75. percében Gergely Sándor játékvezető jól döntött-e, amikor nem ítélt büntetőt (véleményünk szerint nem), de az is igaz, hogy rögtön ezt követően Bartha László a meccs helyzetét hagyta ki, és így a Ferencvárosnak be kellett érnie egy ponttal. Gellei Imre tehát pontot szerzett első ferencvárosi találkozóján, de biztosan van hiányérzete a szakembernek - mint ahogy Keszei Ferencnek is lehet -, ezt a meccset megnyerhette volna csapata. (Nemzeti Sport, 2005. november 20.)

MESTERMÉRLEG:
Keszei Ferenc: Jól küzdöttünk, a győzelem azért maradt el, mert nem játszottunk kellő önbizalommal és eléggé pontosan, no meg azért, mert - véleményem szerint - a játékvezető nem adott meg számunkra egy jogos büntetőt. 
Gellei Imre: A minimális célunkat elértük, idegenben pontot szereztünk. Tudjuk, hogy a ferencvárosi szurkolók azt szeretnék, ha mindig győzne a csapat, de reméljük, mérkőzésről mérkőzésre többet tudunk majd nyújtani. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése