1997. április 6., vasárnap

1997. április 5. Pécsi MFC - Ecker-Stadler FC 2-0 (1-0)

Pécsi MFC - Ecker-Stadler FC 2-0 (1-0)
1997. április 5. Pécs, PMFC-stadion. NB I., 24. forduló. 5.000 néző.

Pest káprázatos gólt lőtt
(Dunántúli Napló)
Vezette: Márton (Arany T., Tompos).
Góllövők: Szaszovszky a 21., Pest R. a 64. percben. 
Sárga lap: Pest R. (letalpalta Reskót) a 13., Molnár (Szaszovszky letalpalásáért) a 18., Demkovics (Pest Rolandot felvágta) a 32., Kovács (hátulról buktatta Pest Rolandot) az 54. percben. 
Szögletarány: 6:4 (2:4). 

PMFC: Mitring - Kislőrincz, Szabados, Szaszovszky - Farkas, Juhász P. (Hofecker 66'), Győri (Romanek I„ 88'), Romanek J. (Kutas 72'), Schneider - Pest R., Azoitei. Edző: Kiss László. 

Ecker-Stadler FC: Kurucsai - Resko (Juskevics 61'), Károly, Demkovics (Mikóczi, 46') - Schultz, Jaszinszki, Jercmejev, Molnár, Kertész - Kovács, Ugrai (Murai, 56'). Edző: Sándor István. 


5. perc: Romanek kiugratta Pest Rolandot, akinek a lábáról a 16-oson belül, nagy helyzetben, a kivetődő Kurucsai levette a labdát. 
12. perc: Szaszovszky szabadrúgásból előreívelt, Pest Azoitei elé fejelt, a román csatár balról, kissé kisodródva a kapu előtt keresztbe lőtt. Ez is gólszerzési lehetőség volt. 
21. perc: Azoitei ellökéséért szabadrúgáshoz jutott a PMFC, 18 méterre a vendégek kapujától. Egy cseles kombináció után a Schneider által megállított labdát Szaszovszky a kapu jobb oldalába csavarta. (1-0) 
25. perc: Schultz 23 méteres lövése zúgott el a bal kapufa mellett. 
35. perc: Pest-Azoitei-Pest akció végén a fiatal pécsi csatár egy méterrel a 16-oson belül összecsapott Kurucsaival. Pest szerencséjére nála maradt a labda, amit aztán 12 méterről az üres kapu mellé helyezett. 
42. perc: Pest fejjel Azoitei elé tálalt, akinek 12 méteres lövése túl gyengére sikerült. 
50. perc: Jobb oldali Stadler-szöglet után Jaszinszki 8 méterről rosszul dőlt rá egy labdára, ezért az égbe lőtt. 
57. perc: Szaszovszky indításával Pest meglódult. Balról visszagurított, az érkező Juhász a 11-es pont környékéről, ígéretes helyzetből mellélőtt. 
61. perc: Kovács 10 méteres hátrahúzása nem érte váratlanul Mitringet, a kapus biztosan tisztázott. 
64. perc: Pest óriási szólót mutatott be. Győri átadásával majdnem a félpályáról indulva lefutotta a lassú Juskevicset. Betört a 16-oson belülre, balról befelé cselezett, majd hét méterről laposan a kapu közepébe rúgta a labdát. (2-0) 
80. perc: Győri kibújt a védők közül, megcsinált egy jó cselt a büntetőterületen belül, aztán 13 méterről Kurucsai lábát találta el. 
81. perc: Schneider bal oldalról belőtt labdájába Pest szorongatott helyzetben rosszul ért bele, pedig növelhette volna a hazai előnyt. 

Az elején három gyors akasztói szöglet jelezte, hogy a vendégek nem mondtak le a győzelemről. Amíg azonban Jeremejev veszélytelen sarokrúgásokat ívelt be, addig a PMFC már helyzetekig is jutott (az első 12 percben kettőhöz is), de azokat kihagyta. A pécsieknél a Malajziába szerződött Bücs helyett Romanek János szervezte a játékot. Olyannyira jól, hogy bő húsz perc után az addig is többet kezdeményező és gólratöbőbben futballozó piros-feketék megszerezték a vezetést. Meglepően sok fejcsatát nyertek a hazaiak, ezért több akciójuk előreíveléssel indult, főleg Pest Roland homlokát keresték a társak. 
A szünet után is folytatódott a vendéglátók fölénye. Három játékost cserélt az Ecker-Stadler, azonban ettől sem javult fel a vendégek játéka. A PMFC kontráitól mindig retteghetett az akasztói védelem. Ezek egyikéből a mozgékony Pest szép gólt lőtt, s ez - egyórányi játék után - eldöntötte a pontok sorsát. A kilencven percet végig hajtó, nagy akarással küzdő PMFC az első pillanattól kezdve uralta a mérkőzést, amelyet a gólszerzési lehetőségei alapján még simábban nyerhetett volna meg. Teljesítményéért dicséretet érdemelve, méltán részesült a hazai csapat nagy ünneplésben szurkolóitól a lefújás után. 
Sokat elárul a vendégek produkciójáról, hogy a második félidőben már csupán egy szögletig jutottak, és a legjobb emberük a kapus, Kurucsai volt. Az akasztói együttes a hajrára összeomlott, az utolsó tíz percben több gólt is kaphatott volna. Mitringnek, a PMFC kapuvédőjének nem is akadt komolyabb dolga. 

MESTERMÉRLEG:
Kiss László: - Örülök, hogy játékosaim azonosulni tudtak Torricellivel, aki számunkra pozitív példa. Nagyon sokat kell még dolgoznunk, de az eredmények azt mutatják, valamit csinálunk. 
Sándor István: - A Pécs jobban akarta a sikert. Harcosabban, keményebben küzdött ezért. Ez az eredményben is megmutatkozik. 

(Nemzeti Sport, 1997. április 6.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése