1996. szeptember 5., csütörtök

1996. szeptember 4. Pécsi MFC - MTK FC 1-3 (0-1)

Pécsi MFC - MTK FC 1-3 (0-1)
1996. szeptember 4. Pécs, PMFC-stadion. NB I., 4. forduló. 5.000 néző.

Győri János akadályozza meg a vendégek támadását
Vezette: Lettrich (Kiss B., Szabó A.).
Góllövők: Kenesei a 8., Orosz a 70., Zsivótzky a 78., Azoitei (11-es- ből) a 87. percben. 
Sárga lap: Schneider (felvágta Farkasházyt) a 45., Horváth Cs. (ke- zezésért) az 52., Szabados (szövegelésért) a 71., Lőrincz (Bujdak fellökéséért) a 86. percben. 
Kiállítva: Tököli a 62., Horváth Cs. a 75. percben. 
Szögletarány: 3:7 (2:5). 

PMFC: Disztl P. - Dienes, Szabados, Szaszovszky - Farkas (Bujdak, 67'), Kislőrincz, Győri, Víg (Ulrich, 57'), Schneider - Tököli, Azoitei. Edző: Gelei József. 
MTK FC: Babos - Kuttor, Lőrincz, Szekeres (Horváth Cs., 33') - Farkasházy, Zimmermann, Illés, Halmai (Katzenbach 82'), Zsivótzky (Csertői, 85') - Kenesei, Orosz. Edző: Garami József. 

Esély sem volt a győzelemre


Új szponzorral gazdagodott a PMFC. Az NB I-es pécsi futballklub támogatói közé lépett szeptembertől a Titán Rt., amelynek székhelye Pécsett van. A cég több millió forintos támogatásban részesíti a PMFC-t, és a későbbiekben nevét is adja a klubhoz. Ez azt jelenti, hogy rövidesen PMFC-Titán néven szerepel a piros-fekete együttes. 
Eltemették dr. Kincses Józsefet, az NB I-es pécsi labdarúgók csapatorvosát, aki harminchét esztendőn át törődött a futballisták egészségi állapotával. Kincses doktort sok egykori és jelenlegi pécsi játékos, valamint szurkoló kísérte el utolsó útjára, és emlékének a mérkőzést megelőzően egyperces néma felállással adóztak. 
Meghívás érkezett a PMFC részére Banglades fővárosából, Dhakából. Decemberben ugyanis itt rendezik az Arany-kupa elnevezésű labdarúgó- tornát, s ezen szívesen látnák a pécsi csapatot is. A házigazdák a résztvevők minden költségét magukra vállalják és csapatonként 20-20 ezer dollárt fizetnek a mérkőzéssorozaton indulóknak. 
Az ukrán első ligás Kárpáti Lvov és a PMFC között elvi megállapodás jött létre Román Tolocsko átigazolása ügyében. A játékos egykoron Lvovban szerepelt, onnan került Pécsre. Most a nyáron a PMFC-nél lejárt a szerződése, és bejelenkezett érte anyaegyesülete. Sokáig húzódott a labdarúgó visszaszerzésének az ügye, ugyanis az ukránok sokallták azt az összeget, amit fizetni kellett volna egykori játékosukért. Most megegyezett a két fél, és várható, hogy Tolocsko hamarosan a Kárpáti Lvov futballistája lesz. 
Lehet, hogy Tököli Attila a közeljövőben külföldre szerződik. Rabi Csaba pécsi klubigazgató tájékoztatása szerint több országból is érdeklődnek a csatár iránt. Néhány külföldi klub képviselője már ott is ült szerdán az újmecsekaljai stadion lelátóján, figyelték a fiatal labdarúgót.
 
A vendégek már a mérkőzés elején megpróbálták érzékeltetni, hogy jobbak, mint a pécsi. Négy perc elteltével Zsivótzky perdítését paskolta ki Disztl a bal alsó sarok elől, aztán a 8. percben Farkasházy kitűnő átadásával Kenesei iramodott meg, mintha védők nem is lettek volna a pályán, és 13 méterről könnyedén lőtt a hálóba a kimozduló és tehetetlen Disztl mellett. (0-1). 
Az MTK továbbra is fölényben játszott, nem azért, mert a pécsiek nem igyekeztek, inkább, mert a fővárosi gárda sokkal jobb, mint a PMFC. Olyannyira, hogy ezt a tényt a pályán lévők is azonnal érzékelhették. 
Fél óra kellett ahhoz, hogy valamiféle pécsi helyzet is kialakuljon: Tököli indult jobbról a kapu felé, ám a tizenhatos környékéről fölé lőtt. 
Az első játékrész utolsó negyedórájában kiegyenlítettebb lett a játék: az MTK nem nagyon igyekezett, a pécsiek pedig nem tudtak mit kezdeni az ellenféllel. 
A szünet után sem változott semmi, az MTK kényelmeskedett, a PMFC pedig még így sem találta meg a kulcsot az egyenlítés zárjához. Ráadásul a 62. percben a félpályánál, ártalmatlan helyzetben, kisebb szabálytalanság után Tököli (mint utóbb megtudtuk) a bíró rokonsági kapcsolatait emlegette, nem túl szalonképes módon. Lettrich azonnal kiállította a pécsi csatárt. 
Nem sokkal ezután, és nem a létszámhátrány miatt növelte előnyét az MTK. Olyan akciót láthattunk, amelyet is grundon is megpróbálnak megakadályozni, ám ott sem mindig sikerrel. Farkasházy, a szürke eminenciás emelt Illéshez, aki nyeglén felpörgette a labdát, Orosz érkezett jobbról, és öt méterről a kapu bal oldalába bólintott. (0-2). 
Kisvártatva Horváth Csabát egy, Bujdak ellen elkövetett szabálytalanság után sárga lappal büntette Lettrich, mivel a csereként beállt védő korábban már kapott ilyen kártyát, a kiállítás sorsára jutott. 
A 78. percben igen mutatós akció végén Zsivótzky szép lövéssel módosította az eredményt. (0-3). 
Catalin Azoitei
A meccs ekkorra már eldőlt, csakúgy, mint Bujdak a 86. percben, Lettrich szerint ellökték a pécsi csatárt a tizenhatoson belül. A büntetőt Azoitei értékesítette. (1-3). 

Egy pillanatig sem férhetett kétség ahhoz, hogy az MTK nyeri a mérkőzést. A fővárosi csapat szervezettebben, koncentráltabban játszott. Kiderült, játékosai technikailag is képzettebbek, és még azt is megtehetik, hogy nem hajtják végig a meccset. így is simán győztek. 
A PMFC ezen a mérkőzésen, ha jól számoltunk, összesen másfélszer lőtt kapura, pontosabban a kapu felé. Érthetetlen, hogy az MTK vezetése után miért nem próbáltak meg offenzívabban, támadóbb szellemben játszani. A középpályások legfőbb gondja az volt, hogyan fogják le az MTK mozgékony középső embereit, utóbbiak, a meccs nagy részében azt csináltak a pályán, amit akartak, ráadásul mindezt komótosan. 
A pécsi csapat tagjai szürkén játszottak, mintha megijedtek volna már a meccs legelején attól, mennyivel jobb az ellenfél. Szabados ütemes szereléseiért, és a támadásokat segítő ambíciójáért dicsérhető. Szaszovszky még jobb lehetne, ha találna az összjátékhoz társakat. 

Mestermérleg:
Gelei József: - Ezen a mérkőzésen ennyivel jobb volt az MTK, megérdemelten nyert. 
Garami József: - Küzdelmes találkozó volt. A helyzetek alapján - ha voltak is nehézségeink - nem férhet kétség a győzelmünkhöz. 

(Dunántúli Napló, 1996. szeptember 5.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése