1996. augusztus 26., hétfő

1996. augusztus 25. Kispest-Honvéd FC - Pécsi MFC 3-1 (0-0)

Kispest-Honvéd FC - Pécsi MFC 3-1 (0-0)
1996. augusztus 25. Budapest, Bozsik-stadion. NB I. 3. forduló. 2.000 néző.

Tököli Attila
Vezette: Márton (Arany, Bukovics).
Góllövők: Mátyus a 47., Plókai az 51., Plókai (11-esből) a 71., Tököli (11-esből) a 79. percben. 
Sárga lap: Brindas (Ghinda felvágásáért) a 10., Plókai (Tököli buktatásáért) a 34., Mátyus (Szaszovszky fellökéséért) az 53., Forral (Szabados buktatásáért) a 80. percben. 
Kiállítva: Brindas a 89. percben. 
Szögletarány: 17:3 (13:1). 

Honvéd: Vezér - Gabala - Plókai, Mátyus - Dubecz, Ghinda (Hungler, 89'), Urbányi, Piroska (Kabát, 78') - Tóth M., Forrai, Bárányos (Jovanovics, 78'). Edző: Török Péter. 

PMFC: Disztl P. - Szabados, Dienes, Brindás - Győri, Kislőrincz, Ulrich (Szaszovszki, sz.), Schneider - Tököli, Azoitei, Romanek (Víg, 46.). Edző: Gelei József. 

Jobb volt a Honvéd

(Valaki hiányzott a pécsiek „csapatától”: dr. Kincses József, aki 27 éven át volt a csapat orvosa. A múlt héten, 72 éves korában meghalt. A mérkőzés Kincses doktor emlékére gyászszünettel kezdődött. A pécsiek új orvosa dr. Vajda János lett.) 
Tíz perc alatt tíz szögletet rúgott a Kispest a meccs elején, ez is jelezte, hogy fölényben játszott a hazai gárda. A 6. percben Ghinda fejelt tisztán 10 méterről egy beadást a pécsiek kapujára, Disztl P. reflex mozdulattal kitenyerelte a labdát a jobb felső sarok elől. Egy perc múlva újra Ghinda veszélyeztetett ismét fejjel. Próbálkozása kipattant Disztl P.-ről, aztán Tóth M. elől az utolsó pillanatban elkotorták a labdát a pécsi védők. 
A 13. percben ment át először az ellenfél térfelére a PMFC. Egy baloldal Schnei- der-Azoitei-Romanek kombináció végén a labda Vezér kapushoz jutott. 
A második negyedórában egyre másra dolgozta ki helyzeteit a Kispest, sokszor csak a szerencse mentette meg a pécsiek kapuját a góltól. A 16. percben például Ghinda átadását, Tóth M. ziccerben kapta a kaputól 13 méterre, ám a kispesti csatár a jobb sarok fölé emelte a labdát. A 24. percben hagyta ki legnagyobb helyzetét az első félidőben a Kispest, Bárányos beívelését Ghinda 10 méterről szabadon fejelhette kapura, Disztl P. viszont bravúros mozdulattal mentett. 
Fél óra elteltével feljött a Pécs, bátrabban támadott. Úgy tűnt, mintha a kispestiek kedve elment volna a sok kihagyott helyzet után. A 37. percben Tököli egyéni játék után gyönyörűen került helyzetbe, ellőtte a labdát a kapus mellett is 14 méterről, ám Mátyus a gólvonal előtt még elérte azt és kivágta az oldalvonalon kívülre. Továbbra is változatos, közepes iramú volt a küzdelem, a félidő lefújása előtt Bárányos szögletét Mátyus fejelte középre, Tóth M. az 5-ösről ollózni próbált, kísérlete után a labda a kapu fölé jutott. 
A második játékrészt is rendkívül vehemensen kezdte a Kispest, ezúttal a helyzeteket ki is használták. 
A 47. percben Forrai baloldali beívelésére Mátyus ugrott fel tisztán a pécsiek 16-osán belül. Disztl P. rossz ütemben mozdult ki kapujából, így a kispestiek játékosa a kapunak háttal állva 14 méterről fejelhetett a pécsi hálóba. (1-0). 
Még szinte fel ocsúdtak a pécsiek, amikor következett a második hazai gól. Egy baloldali szögletet követően Plókaihoz pattant a labda, aki a kaputól 18 méterre először jobbal átvette, majd tőle egészen szokatlan módon bal lábbal kísérelt meg gólt lőni. Próbálkozása sikerrel járt, lövése a bal alsó sarokban kötött ki. (2-0). Továbbra is a kispestiek játszottak fölényben, bár a PMFC némileg átszervezte csapatát: Szabados előrébb húzódott, ezzel is megpróbálva segíteni ebben az időszakban igencsak gyöngélkedő középpályásokat. 
Kétszer is 11 -est reklamált a sorozatos támadások végén a kispesti közönség, Márton játékvezető mégis akkor ítélt büntetőt, amikor arra a legkevesebben számítottak. Szabados teljesen ártalmatlan helyzetben elkaszálta a balra kisodródó Tóth M. lábát az alapvonal közelében. A büntetőt Plókai biztosan értékesítette. (3-0) 
Minden mindegy alapon, támadni kezdett a pécsi csapat, több veszélyes akciót is vezettek a vendégek. A 80. percben az előretörő Szabadost buktatta Plókai a büntetőterületen belül. A megítélt 11-est Tököli magabiztosan a jobb sarokba helyezte. (3-1). 
A szépítő gólt követően egy látványos pécsi támadás végén Azoitei lépett ki a baloldalon, megpróbálta elgurítani a labdát a vetődő Vezér mellett, ám a Kispest-kapus bravúrral hárított. A 88. percben Brindás szabálytalankodott Ghindával szemben a félvonalnál, mivel a pécsi védőnek már volt egy sárga lapja, Márton játékvezető a pirosat is felmutatta neki. 

Változatos, eseményekben gazdag mérkőzést láthattak a szurkolók a Bozsik-stadion- ban, ahol az állóhelyi részt az MLSZ döntés alapján lezárták. A kispestiek mozgékony középpályásaik jóvoltából az egész mérkőzésen jobban játszottak, mint a PMFC csa
pata. Kétgólos győzelmüket elsősorban annak köszönhetik, hogy gyorsabbak voltak ellenfelüknél. 
A PMFC kapujában Disztl P.-től az első félidőben két bravúrt is láthattunk, ám a második játékrészben rendkívül bizonytalan volt. A védők közül Szabados emelhető ki, aki a támadásokat is segítette. A többiekről úgy tűnt, hogy nem megfelelő ütemben és nem megfelelő módon reagáltak a gyors kispesti támadásokra. A középpálya volt a leggyengébb csapatrésze a PMFC-nek, sem a csatárokat nem tudták támogatni, sem pedig a védőmunkában nem tudtak részt venni igazán. A csatárok a mérkőzés nagy részében az előbbiekből következően magukra maradtak. 
A Kispest győzelme megérdemelt, de ha a pécsi gárda az egész meccsen úgy játszott volna, mint a harmadik kispesti gól után, akkor esélye lehetett volna akár pontszerzésre is. 

Mestermérleg:
Török Péter: - Kicsit tartottam a mérkőzéstől, féltem, hogy a Ferencváros sorsára jutunk, és tompák leszünk. De örülök, hogy frissen, lendületesen, végig magabiztosan játszottunk, és a gólhelyzetek alapján akár nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna. 
Gelei József: - Ennyivel jobb volt a Kispest, gratulálok a házigazdáknak. Szorosabbá tehettük volna a mérkőzést, ha kihasználjuk a helyzeteinket. A kiállítást kicsit erősnek érzem, mivel vétlen szabálytalanságról volt szó. Máskülönben a játékvezető jól vezette a mérkőzést.

(Dunántúli Napló, 1996. aug. 26.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése