1995. augusztus 31., csütörtök

1995. augusztus 30. Újpesti TE - Pécsi MFC 1-0 (0-0)

Újpesti TE - Pécsi MFC 1-0 (0-0)
1995. augusztus 30. Budapest, Megyeri út. NB I., 5. forduló. 1.500 néző.

Garami József -
az Újpest trénere
Vezette: Hanacsek (Molnár L, Hanyecz).
Gólszerző: Túri a 79. percben.
Sárga lap: Bérczy (visszahúzásért) a 24., Lajos (Jenei gáncsolásáért)az 59., Fehér (kezezésért) a 89. percben.
Szögletarány: 7:7 (0:5).

ÚTE: Szűcs - Füzesi - Tomka, Sebők - Jenei, Bérczy, Szanyó, Szlezák - Belvon (Tiefenbach 88'), Wukovics (Túri Zs., sz.), Egressy. Edző: Garami József.

PMFC: Kovácsevics - Szabados - Dienes, Jäkl (Ulrich 81'), Lajos -Tolocsko, Fehér, Dárdai, Schneider (Pest 85') - Ulveczki (Bujdak 74'), Tököli. Edző: Dárdai Pál.

Tíz perc hiányzott


Krónika:
8. perc: Szanyó bal oldali szabadrúgásból gurított a felfutó Tomka elé, akinek bizonyára eszébe jutottak a régi szép pécsi napok, mert húsz méterről, közép­ről, erőtlenül rúgta-tolta meg a labdát. A „vizet vett", ráadásul középre tartó löketet Kovácsevics, előre vetődve, biztosan fogta.
18. perc: Szanyó a jobbösszekötő helyéről, tizennégy méterről emelt kapura, Kovácsevics pedig könnyedén húzta le a léc alá tartó labdát. Ez legfeljebb a ser­dülő Vl.-ban gól...
37. perc: Tolocsko csinált végre valamit: huszonnégy méterről, a jobbössze­kötő helyéről, ballal rászúrta a labdát, amely bő egy méterrel elkerülte a jobb felső sarkot. A góltól messze járt, de legalább lövés volt, szerda este a Megyeri úton már ezt is meg kellett becsülni.
64. perc: Szlezák a bal oldalról, tizenegy méterről lőtt a jobb sarok felé, a szö­get jól záró Kovácsevicsről az alapvonalon túlra pattant a labda.
66. perc: Egressy jobb oldali szabadrúgásánál Kovácsevics árnyékra mozdult - a labda Sebők elé csurgott, akinek hatméteres lövése elakadt a gólvonalon tömörülő védőkben.
68. perc: Sebők kényszerítőzött Szanyóval, s a balösszekötő helyén már úgy kapta vissza a labdát, hogy csak a kapussal állt szemben. A fiatal emberfogó fel­nézett, majd hat méterről a jobb kapufa tövét találta el...
70. perc: Szanyó huszonnégy méteres szabadrúgásból csavart a bal felső sa­rok felé, ám Kovácsevics az alapvonalon túlra paskolta a labdát. Nem a leg­szebb vetődés volt, hiszen a „hasra érkezés" a Robinson-féle hőskort idézte, ám a labda legalább nem jutott a hálóba...
79. perc: A csereként pályára küldött Túrit hozta helyzetbe a védők helyezkedési hibája a balösszekötő helyén. A játékos tolt egyet a labdán, aztán tizenkét méterről, laposan, élesen a bal alsó sarokba tüzelt. (1-0)
82. perc: Az újpestiek szinte lekopírozták a gól előtti jelenetet, a különbség „csupán" annyi volt, hogy Egressy lökete centiméterekkel elsuhant a bal kapu­fa mellett.

A pécsi labdarúgók nem a legjobb passzban várták a Megyeri úti mérkőzést, hiszen az MLSZ fegyelmi bizottsága - Dienes András BVSC elleni jogosulat­lan szerepeltetése miatt - éppen kedden vont le tőlük három bajnoki pontot. A Mecsek-aljai klubvezetőség azonban még nem tekinti lezártnak az ügyet.
+ Még a helyszínen fellebbezést nyújtottunk be a szövetség ítéletével szemben, mivel a döntést több ponton is „homályosnak" tartjuk - mondta dr. Tüske Csaba, a PMFC technikai vezetője. - Elsősorban azt nem értjük, hogyan vonhatták le máris tőlünk a pontokat, amikor még nem született meg a másodfokú, jogerős határozat? Szintén nem világos számunkra, hogy a bajnokság kezdete előtt miért nem kaptuk kézhez a szövetség értesítését. Erről egyelőre csak azt tudjuk, hogy az MLSZ nem ajánlott le­vélben küldte el hozzánk. Egyszerű levelet adott fel, pedig ilyen esetekben „ajánlva" szokás tájékoztatni a másik felet.
- Most a szövetség tévedéséről beszélt, saját magukat tehát nem is hibáz­tatják?
+ Részben. Tisztában vagyunk vele, hogy mi is követtünk el hibákat, ám megnevezni nem szeretnénk a felelősöket. Ez hadd maradjon a mi belső ügyünk.

A hazai csapatban több pécsi kötődésű labdarúgó (Tomka János, Bérczy Balázs - a kezdőben, Túri Zsolt - a kispadon) is szerephez jutott, nem is beszélve az edzőről, Garami Józsefről, aki a Mecsekalján nevelkedett. A találkozó előtt ennek ellenére nem volt érzelgős kedvében.
+ A mérkőzés alatt felednünk kell minden barátságot, hiszen tétre, bajnoki pontokra megy a meccs. Biztos vagyok benne, hogy jelenlegi játékosaim, a volt pécsi futballisták is ugyanígy vélekednek.

Igen alacsony színvonalú mérkőzést láthatott a Megyeri útra kilátogató gyérszámú közönség. Az első félidőben gyakorlatilag egyetlen épkézláb akciót sem figyelhettünk meg a szemérkelő esőben, azt viszont láthattuk, hogy a pécsiek nem ijedtek meg ellenfelüktől. Bátran és szervezetten játszottak, többet is futottak mint az újpestiek az alacsony iramú, első negyvenöt percben. A második félidőben valamelyest emelkedett az iram és a színvonal is. Az újpestiek végül is szerencsés győzelmet arattak, hiszen egy jól sikerült támadás végén gólt szereztek. 
A PMFC játékosai közül a kapuban Kovácsevics hiba nélkül és többször bravúrral védett. Szabados volt a védelem legjobbja, a többiek szürke teljesítményt nyújtottak. A szürke teljesítmény ebben az esetben azt jelenti, hogy lelkesen mindent megpróbáltak, és a mérkőzés egyes időszakaiban szervezettebben futballoztak, mint az újpestiek, de kiemelkedőt nem produkáltak. Megjegyzendő, hogy a PMFC csatárjátéka eléggé enervált volt. 

MESTERMÉRLEG:
Garami József: - Az első félidőben kiegyenlített játék folyt a pályán. A fordulást követően végig támadtuk a mérkőzést. Nehezen, de megérdemelten nyertünk. 
Dárdai Pál: - A mérkőzés elején fegyelmezetten játszottunk. Nagy nyomás nehezedett ránk a második félidőben, végül is óriási egyéni hiba pecsételte meg a sorsunkat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése