1994. április 17., vasárnap

1994. április 16. Újpesti TE - Pécsi MSC-Fordan 3-0 (0-0)

Újpesti TE - Pécsi MSC-Fordan 3-0 (0-0)
1994. április 16. Budapest, Megyeri út. NB I., 22. forduló. 3.000 néző.

Vezette: Tóth V. (Bay, Marosvári). 
Góllövők: Szanyó a 68., Egressy a 71., Kecskés a 77. percben. 
Sárga lap: Kozma (buktatta Tolocskót) a 70., Zare (Szanyót vágta fel) a 82., Tolocsko (Belvonnal szemben szabálytalankodott) a 83., Lengyel (Vébert vitte le a földre) a 88. percben. 
Szögletarány: 5:1 (2:1).

ÚTE: Praj - Füzesi, Aczél, Szlezák - Véber, Bérczy, Kozma, Kecskés - Belvon (Kovács 86'), Szanyó (Horváth 86'), Egressy. Edző: Garami József. 

PMSC-Fordan: Csaban - Dienes, Zare, Bódog, Csizi - Dárdai (Tolocsko 58'), Fehér, Rózsa (Mészáros 69'), Palaczky - Dorobanty, Lengyel. Edző: Róth Antal.

Krónika:
Körbenézve a mérkőzés előtt, örömmel tapasztaltuk, hogy jó néhány egykori nagy futballista jött ki Újpestre, bizonyára abban a reményben, hogy jó meccset lásson. Itt volt Puskács Öcsi, tsztán Egresi, Bene, Várhidi, Horváth Károly. Úgy vélték, hogy a lendületben lévő Újpest jó játékkal nyer a foggal-körömmel küzdő pécsiek ellen. Ami az első játékrészt illeti, nem sok örömük tellett a pályán látottakban, hiszen közel húsz percnek kellett eltelnie az első említésre méltó eseményig... 
20. perc: Egy jobb oldali szabadrúgás-kombináció végén Véber nyolc méterről kapura küldött labdája foglalkoztatta Csabant. 
23. perc: Az Újpest kapuja előtt Fehérnek volt lehetősége, de az ifjúsági válogatott középpályása öt méterről kapu mellé fejelt. 
35. perc: Kecskés jó labdát adott Belvonnak, de a szélső tíz méterről kapu mellé fejelt. 
44. perc: Egressy-Belvon adogatás után a csatár lövését Csaban kiütötte, aztán a védők üggyel-bajjal felszabadítottak. 
47. perc: Kisebb tűzijáték zajlott a vendégek kapuja előtt, végül Szanyó közelről mellé gurított. 
60. perc: Lengyel próbálkozott egy 15 m-es lövéssel, Praj azonban lefülelte a labdát. 
68. perc: Újpesti támadás végén Kozma rálőtte a labdát, Csaban röviden mentett, a labda Szanyó elé került, és ő öt méterről a kapu bal oldalába helyezett. 1-0 
70. perc: Zare 25 m-es lövését Praj csak másodszorra tudta megkaparintani. 
71. perc: Egressy hozta fel a labdát, a védők csak nézték, aztán 20 m-ről lövésre szánta el magát, labdája a jobb oldalon a léc alatt vágódott a hálóba. 2-0 
77. perc: Hasonló volt a helyzet, mint az előző gólnál: ezúttal Kecskés jöhetett zavartalanul, a védők újra csak statisztáltak, a középpályás 25 méterről, futtából nagy erővel úgy rúgta meg a labdát, hogy az a kapu jobb oldalába vágódott. 3-0

Összeomlás
Gondoljuk, hogy Garami József és az újpesti szurkolók gyorsan elfelejtenek egy órát ebből a találkozóból. Hiszen addig csak próbálkoztak támadásokkal, de általában a második átadás már az ellenfélhez került. És ha a kapu közelébe kerültek a lilák, akkor sem voltak igazán veszélyesek. A Pécsnek „megfelelt" az újpesti gyengélkedés, hiszen az idő nekik dolgozott. 

Ám az utolsó félórára megváltozott a helyzet, ekkor következtek a lilák számára a legszebb epizódok. A 68. perctől már játszott is az Újpest, s a gólok valóban szépek voltak, dicsérni kell Egressy és Kecskés bátorságát, azért, hogy messziről is megcélozták a kaput. Voltak tehát hálórezgető gólok, és ünnepelt a kicsiny publikum, megint rázendített a lila kórus: „Szép volt fiúk!" 

Biztosra vesszük, hogy a lila-fehér játékosok is a megfelelő helyre teszik majd ezt a 90 percet, de mit mondjanak a pécsiek? Ez a három-null nem tett jót a Pécsnek, hiszen nagyon kapaszkodnia kell, hogy ne maradjon a kiesőzónában. 

Érthetetlen volt, ahogyan a vendégek a második és a harmadik találatnál beengedték védőzónájukba az újpesti játékosokat. Csaban pedig talán elgondolkozhat azon, hogyan lehet ilyen messziről elnézni a lövéseket? Annak idején, Katzirzék és Rappék korszakában ilyesmi nem nagyon volt, a pécsiek többnyire klasszis kapusokat tudtak felvonultatni, persze a csapat is más volt. 

Az örökvidám technikai vezető, dr. Tüske Csaba a meccs után csak ennyit mondott: „Az ősztől jobbak leszünk..." 
Tóth játékvezetőnek a sportszerű találkozón könnyű dolga volt, sokáig ,,pihentette" a sárga lapokat, aztán a hajrában gyors egymásutánban háromszor is felmutatta a rakoncátlankodó pécsieknek. 

MESTERMÉRLEG:
GARAMI JÓZSEF: - Az első félidőben is többet támadtunk, de a Pécs jól zárta a kapu előtti területet, emiatt aztán nehezen tudtunk helyzeteket kialakítani. A fordulást követően többször a vendégek védelme mögé kerültünk. Nagyszerű 
győzelmünket két távoli, jól eltalált lövés biztosította be. 
RÓTH ANTAL: - Az első gólig volt tartása csapatunknak, utána súlyos hibák idézték elő a két távolról szerzett újpesti gólt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése