1993. május 1., szombat

1993. május 1. Rába ETO FC - Pécsi MSC-Fordan 3-1 (2-1)

Kocsis István
Rába ETO FC - Pécsi MSC-Fordan 3-1 (2-1) 
1993. május 1. Győr, NB I., 24. forduló. 7.000 néző.

Vezette: Stamler (Hartmann, Bajkai).
Góllövők: Klausz az 5., Pena (11-esből) a 25., Kocsis a 35., Miriuta a 85. percben. 
Sárga lap: Miriuta (utána rúgott Kocsisnak) a 41., Magyar (Bordás fellökéséért) a 63. percben. Szögletarány: 13:2 (6:0)

Rába ETO: Végh — B. Szabó, Pintér, Radics (Szántó 35') — Csikós, Csertői, Miriuta, Bordás, Mikóczi (Herczeg 85') — Klausz, Pena. Edző: Verebes József. 

PMSC-FORDAN: Csaban — Dienes, Braun, Bódog — Ulveczki, Rózsa (Magyar, sz.), Túri, Medgyes, Palaczky, Kocsis — Azoitei. Edző: Koller Nándor.

Krónika:
5. perc: Csertői jobb oldalról laposan adott a kapu elé, Klausz ügyesen lefordult őrzőjéről, Bódogról, aztán hét méterről, jobbal hatalmas gólt ragasztott a jobb felső sarokba. 1-0
7. perc: Formás győri támadás végén Mikóczi lövését Csaban hárította az alapvonalon túlra. 
12. perc: Pena 14 méterről meglőtt labdáját a vetődő Csaban kiütötte, és a védők mentettek. 
25. perc: Mikóczi kapura fordult, már a 16-oson belül járt, amikor Ulveczki hátulról, becsúszva elrúgta előle a labdát. Mikóczi feldobta magát, és a fiatal játékos alakítását Stamler 11-essel honorálta. A 
büntetőből Pena a jobbra mozduló Csaban mellett laposan a kapu bal oldalába küldte a labdát. 2-0 
30. perc: Medgyes előtt adódott az első pécsi helyzet, de a baranyaiak kilencese gyatrán, keresztbe, a kapu mellé lőtt. 
35. perc: Szépen kifűzték a győri védőket. Medgyesi Azoitei volt a labda útja, majd az üresen álló Kocsis elé került, aki 16 méterről, élesen a jobb alsó sarokba bombázta. 2-1 
58. perc: Miriuta bal oldalról ívelt a kapu elé és Csertői fejesét követően Csaban a levegőben úszva szögletre ütötte. 
70. perc: Pintér 25 méteres szabadrúgását követően Csaban csak nézte, amint a labda a jobb oldali lécről a mezőnybe vágódik. 
73. perc: Miriuta célozta meg a vendégek kapuját, de Csaban az alapvonalon túlra hárított. 
82. perc: Sorozatos győri helyzetek után csaknem egyenlítettek a vendégek. Magyar a kifutó Végh mellett is elvitte a labdát, aztán amikor kapura küldte, a befutó Pintérnek sikerült góltól megmentenie csapatát. 
85. perc: Formás, bal oldali győri támadás futott a pályán. Miriuta—Klausz—Miriuta volt a labda útja, és a nagy kedvvel játszó román vendégmunkás a bal alsó sarokba küldte a győriek harmadik gólját. 3-1.

Huszonöt perces jubileumi játék
Ezen a napon volt pontosan tizenegy éve annak, hogy a Rába ETO Győrött 2-1-re legyőzte a Pécs együttesét, és ezzel az akkori Verebes legénység megnyerte a magyar bajnokságot. Erre a szép évfordulóra kívánták emlékeztetni a hazai játékosok a szurkolókat, mert fergeteges erővel kezdték a mérkőzést. Frissen, lendületesen, tetszetősen rohamozott a győri csapat, s ennek a játéknak 12 perc alatt az lett az eredménye, hogy gólt szerzett, három nagy helyzetet kidolgozott és kihagyott a győri csapat, emellett hat ízben végezhetett el szögletet. Hogy ebben a játékrészben nem született gól, az részben a győri játékosok nem megfelelő összpontosításának, részben pedig a pécsi hálóőr, Csaban teljesítményének volt köszönhető. Ez a győri kezdés valósággal sokkolta a baranyaiakat, és csak 25 perc eltelte után jutottak oda, hogy tisztelgő látogatást tegyenek a győriek térfelén. Alábbhagyott a győriek rohama, és a pécsiek szépíteni tudtak. Ez a gól kissé megfogta a hazaiakat, és bizony jól jött a szünet. 
A második játékrészben egy ideig kiegyenlítetté vált a játék, de aztán újra a Rába következett. A győri játékosok élvezték a játékot, szépen gördültek a támadásaik, csak hát a helyzetkihasználásba sok hiba csúszott. Ennek az lett a következménye, hogy a pécsiek csaknem egyenlíteni tudtak, ami viszont a sors nagy igazságtalansága lett volna. 
A Rába ETO ezen a mérkőzésen 25 percen keresztül remek, nagyszerű labdarúgást mutatott be, idézte a régi szép időket, és ha ezt a teljesítményt majd kilencven percen át is tudja produkálni, akkor elmondhatja, hogy felzárkózott a nemzetközi szinthez. 
Stamler játékvezető általában kielégítően vezette a mérkőzést, csupán néhány ítéletével — így a 11-es megítélésével — nem értettünk egyet. (Nemzeti Sport, 1993. május 2.)

A PMSC elfelejtette, hogy a foci csapatjáték
Két, pontokra éhes csapat esett egymásnak ezen a május elsejei randevún. Az első negyedórában a hazaiak rárontottak a vendégekre, akik bizony nagyon hamar hibára kényszerültek. Aztán lazított a Rába, ám egy rosszul megítélt helyzet jóvoltából mégis ők növelték előnyüket. Kétgólos hátrányból kezdte el felzárkózását a Pécs, és felszabadult játékának volt köszönhető, hogy szépíthetett. Jóllehet ekkor már látni lehetett, hogy képtelen folytatni vehemens támadásait a Rába, az egyénieskedések miatt nem tudtak egyenlíteni a pécsiek. 
Szünet után mind jobban elkészült erejével az ETO, ennek megfelelően leginkább pontrúgások kierőszakolásával próbáltak meg Csabán kapuja közelébe férkőzni. Az utolsó 20 percben feljött a Pécs, és Magyar lábában volt az egyenlítés, ám a pécsi csatár, csakúgy mint már sokszor, elpuskázta a lehetőséget. 
Csaban bravúros védései ellenére kapott három gólt, amikről alig tehetett. A hátvédsorban csupán Braun érdemel dicséretet. A középpályán Rózsa a támadásokból kivéve részét hasznos tagja volt a csapatrésznek, csakúgy mint Medgyes, valamint a gólt szerző Kocsis. Az egyszemélyes csatársor többet mutatott, amit várni lehetett tőle, Azoiteit ezen a mérkőzésen nem érheti vád. Az ETO legjobbjai Pintér, Miriuta és Pena voltak. (Dunántúli Napló, 1993. május 2.)

Mestermérleg: 
Verebes József: - Ezen a mérkőzésen már valódi futball- parádét mutattak be a fiúk, és játékukkal a régi időket idézték. Csupán azt sajnálom, hogy kimaradt rengeteg helyzetünk. 
Koller Nándor: - Ilyen hibákat, amelyekből a gólokat kaptuk, az NB I-ben nem szabad elkövetni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése