1993. február 20., szombat

1993. február 20. Pécsi MSC-Fordan - Videoton-Waltham FC 2-0 (1-0)

 Pécsi MSC-Fordan - Videoton-Waltham FC 2-0 (1-0)
1993. február 20. Pécs, Újmecsekalja. NB I., 16. forduló. 6.000 néző.

Turi Zsolt lövi a másodikat
(fotó: Dunántúli Napló, 1993. febr. 21.)
Vezette: Márton (Stamler, Nagy I.).  
Góllövők: Balog (11-esből) a 40., Túri a 60. percben. 
Sárga lap: Lőrincz (Azoitei elkaszálásáért) a 46., Muzsnay (Túri felvágásáért) a 67., Medgyes (Czéh megrúgásáért) a 81. percben. 
Szögletarány: 4:8 (2:4). 

PMSC-FORDAN: Csaban — Braun, Balog, Palaczky — Ulveczki, Medgyes, Túri (Dárdai 76'), Kocsis (Lengyel 88'), Vókó — Barborik, Azoitei. Edző: Koller Nándor. 

VIDEOTON-WALTHAM FC: Mitring — Molnár, Németh, Lőrincz, Kuttor (Takács 62')— Muzsnay, Czéh, Salacz, Vadász — Pálfi (Földes 62'), Horváth. Edző: Hartyáni Gábor. 

Krónika:
19. perc: Barborik jobb oldali beadását Azoitei fejjel tovább csúsztatta, Túri az ötösön gólhelyzetben nem érte el a labdát. 
28. perc: Megint Barborik adott be egy esőt után, Mitring azonban jól mozdult ki, s magához ölelte a labdát. 
30. perc: Vókó balról beívelt szöglete elcsúszott az ötösön belül, a túlsó kapufánál Braun előrevetődött, de nem érte el a labdát. 
37. perc: Lőrincz megrúgta a labdát kézből kirúgó Csabanit, a pécsi kapust. Sárga lapot érdemelt volna ez a szabálytalanság, ám Márton megelégedett a szóbeli figyelmeztetéssel. 
40. perc: Azoitei ugratta ki Túrit, aki hosszan szöktette magát a 16-oson belül, de szerencséjére Kuttor erőszakosan — és feleslegesen — elsodorta. A lebirkózott Túri nagyot esett, a játékvezető pedig 11-est ítélt. A büntetőt Balog a balra mozduló Mitring mellett a jobb alsó sarokba helyezte. 1-0 
45. perc: Mintaszerű pécsi támadás során Barborik beívelésébe Azoitei nyolc méterről estében belenyúlt, Mitring azonban résen volt. 
60. perc: Barborik jobb ololdali szögletét Balog lefejelte, pontosan Túri elé, az egyedül hagyott középpályás pedig az ötösről nagy gólt rúgott. 2-0 
65. perc: Egy vendégtámadás végén felszabadítottak a hazai védők, ám egyszer csak Márton játékvezető visszarohant a 16-oson belülre, és nagy meglepetésre 11-est ítélt. Azt jelezte, hogy valakinek elkaszálták a lábát. Muzsnay a büntetőt magasan a kapu fölé lőtte ... (A mérkőzés után Márton játékvezetőtől megtudtuk, hogy azért adott büntetőt, mert szerinte Braun elkaszálta Takács lábát.) 
70. perc: Lőrincz belerúgott Medgyesbe, amiért Márton habozás nélkül a piros lapot mutatta fel neki. (Márton Sándor: Második sárga lapot érő szabálytalansága volt ez Lőrincznek. 
Úgy is írtam be a jegyzőkönyvbe, hogy a második sárga lapot kapta, csak elfelejtettem felmutatni azt.) 
78. perc: Muzsnay szögletét Horváth 3 m-ről mellé fejelte. 

Balog Zoltán tizenegyesből lőtt gólt
Új szponzor, új felfogás
Sorra dolgozta ki helyzeteit a hazai csapat, az első félidőben főleg a jobb oldali Barborik-akciók jelentettek állandó veszélyt a székesfehérváriak kapujára. Csak az volt a kérdés, hogy mikor szerzi meg a vezetést a PMSC. Amikor egy ajándék 11-esből megszerezte azt, már nyert ügye volt, hiszen a Videoton- Walthamnak ki kellett támadnia az egyenlítésért, márpedig a kontratámadások jelentik a piros-feketék erősségét. 
A pécsi koreográfia ezúttal is bejött, lőttek még egy gólt a hazaiak, ezzel elintézték, hogy a hátralévő félóra már csak szükséges rossz legyen a vendégegyüttes számára, amely örülhet annak, hogy két góllal megúszta. A PMSC-Fordan egy nagyságrenddel jobb volt ellenfelénél, gyorsabb, látványosabb, kevesebb labdaérintésből álló futballt játszott. Azzal pedig, hogy sok gólhelyzetet dolgozott ki, a nézők kedvében is járt. 
A Videoton-Waltham játéka csalódást keltett, semmi olyat nem láttunk a fehérvári csapattól, amivel igazolta volna, hogy őszi remeklése nem a véletlen műve. Jellemző: egyik legjobb játékosa a kapus volt. 
Szurkolói szempontból jó mérkőzés volt: két góllal, kihagyott 11-essel, kiállítással. A lelátón helyet foglaló pécsiek örömmel nyugtázták a győzelem mellett azt is, hogy a külföldi játékosokkal megerősített tavaszi PMSC-Fordan jobbnak tűnik az őszinél. Márpedig ez reményt keltő a szimpatizálók számára. (NS. 1993. febr. 21.)

Eltört a Vidi véd(kép)ernyője
Rettenetesen idegesen kezdtek a csapatok, minek eredményeként a vendégek hiába voltak mezőnyfölényben a sok hibájuk miatt lehetőséghez jutottak a hazaiak, hogy rendezzék soraikat. Fél óra elteltével bátrabbá vált a PMSC játéka, s ennek következtében a szünet előtt és után is ők találtak a hálóba. Ezt követően hiába hajrázott a Videoton, Lőrincz kiállítása eldöntötte a mérkőzés sorsát. 
A hazaiak kapujában Csaban végig megbízható volt. A hátvédsorban a pengevékony Braun nagyszerűen blokkolt, a gólt lőtt és gólpasszt adott Balog mellett nagyszerűen helyt állt Palaczky is. A középpályán Túri és Medgyes szabott fazont a csapatnak. A csatársorban - minden nyelvi nehézség ellenére - szót értett a két ék. A vendégeknél a kapuvédő Mitring volt a legjobb. (DN. 1993. febr. 21.)

MESTERMÉRLEG:
Koller Nándor: - Egy nagyon fontos mérkőzésen vagyunk túl, ráadásul győzelemmel. Mindenki mozgósítani tudta energiáját, s mindezt nagy lelkesedéssel. 
Hartyányi Gábor: - Megérdemelten nyert a Pécs. Idegesen játszottunk, sok hibával, ez lett az eredménye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése