1991. november 23., szombat

1991. november 23. Kispest-Honvéd FC - Pécsi MSC 2-1 (1-0)

Kispest-Honvéd FC - Pécsi MSC 2-1 (1-0)
1991. november 23. Budapest, Bozsik-stadion. NB I., 14. forduló. 4.000 néző.

Márton Gábor először szerepelt a kispesti csapatban
VezetteKovács L. (Bognár, Szabó J.)
Gólszerző: Negrau a 11., Negrau a 65., Kovács E. (öngól) a 83. percben. 
Sárga lap: Ulveczki (Kovács buktatásáért) a 36. percben. 
Szögletarány: 9:2 (7:1) a Kispest-Honvéd javára.

KHFC: Tarlósi - Plókai, Márton. Bérczy - Urbányi, Pisont, Kovács, Halmai, Csehi — Negrau, Vincze. Edző: dr. Mezei György.

PMSC: Bodnár (Bogyay a 74. percben) - Dienes, Balog, Braun, Palaczky — Ulveczki, Jenei, Bódog, Czéh, — Szabó (Mörtel a 65. percben), Belansky. Edző: Garami József.

Krónika:
Újoncot avattak a vendégek, soraikban a 17 éves Dienea András lépett pályára, aki mindjárt nagy feladatot kapott: Vincze őrzését. 
11. perc: Márton hozta fel a labdát. Halmaihoz továbbított, a Kispest középpályása 14 m-ről a felső lécet találta telibe. A labda kipattant, s a berobbanó Negrau mintegy hat méterről megcélozta a bal sarkot. Bodnár a labda után kapott, de elkésett, és már csak a gólvonalon túl érte el. A partjelző azonnal intett Kovácsnak, aki — bár enyhén tiltakoztak a pécsiek—, természetesen megadta a gólt. 1-0 
22. perc: Előbb Vincze labdáját ütötte szögletre Bodnár, majd Pisont lövését hárította szögletre. 
25. perc: Urbányi jó labdáját Halmai előre vetődve fejelte a bal sarok mellé. 
28. perc: Jobb oldali szöglet után Negrau léc alá tartó fejesét Bodnár szögletre ütötte, a játékvezető kirúgást ítélt, megkapta érte a magáét a hazai közönségtől... 
30. perc: Újabb Honvéd-kapufa, ezúttal Csehi volt a „szerző”, 14 m-ről, fordulásból a felső lécet találta telibe. 
33. perc: Az első veszélyes vendégakció futott a pályán, Bolansky azonban nyolc méterről a kapu helyett a jobb sarok mellé lőtt. 
37. perc: Vincze egyedül tört kapura a jobbösszekötő helyén, majd a kifutó Bodnárt találta el. 
43. perc: Negrau lövését tenyerelte Bodnár szögletre, így sorrendben a Honvéd már a hetedik sarokrúgást végezhette el, de a védők most is tisztáztak. 
50. perc: Vincze átadását Kovács tíz méterről küldte kapura, Bodnár lefülelte a labdát. 
60. perc: Kovács kicselezte a pécsi védőket, de aztán hosszan szöktette magát, ráadásul kibillent egyensúlyából és végül a kapus hárított. 
62. perc: A jól játszó Negrau Vincze elé adott. Bodnár kifutott, de a csatár kiszorított helyzetből már nem tudott kapura lőni. 
65. perc: Urbányi hozta fel a labdát, kitűnően tálalt Negrau elé, aki megcélozta a jobb sarkot. A labda Bodnárról kipattant, a szemfüles Negrau ott termett és négy méterről a kapu közepébe gurított. 2-0 Az eset után Bodnár azonnal cserét kért, mutatta, hogy megsérült a lába. 
78. perc: Újra Vincze került helyzetbe, de közeli lövését Bogyay hárította. 
83. perc: Czéh hozta fel a labdát a jobb oldalon, Bódoghoz továbbított, aki Mörtel felé rúgta a labdát, de az érkező Kovács melléről pattant mintegy nyolc méterről a kapu jobb sarkába. Öngól, 2-1 
85. perc: Vincze tört kapura, már a tizenhatoson belül járt, amikor Braun felvágta. Kovács úgy ítélte meg, hogy ezért nem jár tizenegyes.

Dienes András
Negraunak Kovács Ervin válaszolt
Nagy lendülettel kezdtek a kispestiek, egymás után vezették gyors akcióikat, hamar felfedezték Bodnár kapuját, s aztán jött gyorsan az első találat. Ez még inkább lendületbe hozta a hazai gárdát. Mindenki futott, így könnyű volt szabad embert találni. 
A Pécs erre a taktikára nem is válaszolhatott másként, csak azzal, hogy kettős fedezékbe vonult vissza, a középpályások is hátul segédkeztek. Jellemző, hogy ebben a játékrészben mindössze egy említésre méltó támadást tudtak vezetni. 
Fordulás után is tartott a Honvéd friss, üde játéka, s ezen a nehéz talajon is szinte mindent meg tudtak csinálni, amit csak akartak. Jött a második gól és levegőben lógott a következő is. Most már a pécsiek jobban őrizték a végeket, megpróbálták a középpályásokat is szorosabb védőgyűrűbe vonni, így néhány támadást meg tudtak akadályozni a pálya középső harmadában. 
A Kispest semmit sem veszítve játékkedvéből, tovább gyűrte, gyömöszölte ellenfelét, s ekkor teljesen váratlanul az egyetlen épkézláb támadásból gól született. Igaz, ez úgy történt, hogy a menteni akaró Kovács olyan szerencsétlenül ért a labdához, hogy az róla pattant a hálóba. 
Meglepő volt a pécsiek passzivitása, bár el kell ismerni, ebben közrejátszott egy olyan jól játszó kispesti együttes, amely a mérkőzés minden időszakában rá tudta kényszeríteni akaratát ellenfelére. 
A látottak alapján a hazai csapat, amely korszerűen, lelkesen és taktikusan játszott, akár nagyobb különbséggel is győzhetett volna. A helyzetkihasználás azonban néha-néha akadozott, de ez talán a nehéz talaj miatt is történhetett. Úgy tűnik, hogy a kispesti együttes formája felfelé ível. Igaz, most nehéz feladat vár a csapatra, hiszen a zárófordulóban a Videotont kapja ellenfélül. Ezzel a játékkal ott is eredményes lehet. Külön kell szólni arról, hogy az először szerepelt Márton milyen nagyszerűen illeszkedett be a csapatba. Kitűnően irányította a hátsó sorokat, s úgy tűnik, komoly nyeresége lesz a tavaszi idény befejezéséig a kispestieknek. (Nemzeti Sport, 1991. nov. 24.)

Mestermérleg (Dunántúli Napló, 1991. nov. 24.):
Dr. Mezey György: — A fölényünk jegyében telt el a rangadó. A nehéz, helyenként sáros talajon pontosabb és kulturáltabb összjátékunk- kal törtük fel a pécsiek védelmét. Nagyon sok helyzetet dolgoztunk lói, de csak kettőt értékesítettünk és ezért nem lett jóval nagyobb a gól- különbség a két csapat között. 
Garami József: — Ma egy jól játszó Honvéddal találtuk magunkat szembe. Helyenként nem tudtuk felvenni azt a ritmust, amit a kispestiek diktáltak. Ellenfelünk több helyzetet dolgozott ki és teljesen megérdemelten nyert. Mi ebben az összeállításban csak ennyire voltunk képesek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése