1970. január 1., csütörtök

1911. június 5. Pécsi AC - Fővárosi TK 3:3 (1:1)

Pécsi AC - Fővárosi TK 3:2 (1:1)
1911. június 5. Pécs, Ráth utcai PAC-pálya. Barátságos mérkőzés.

Vezette: Friedmann Mór (Terézvárosi T.C.).
Pécsi góllövők: Gárdos, Rapos, Dombováry.

PAC: Győri - Kolossváry, Rapos - Szendrődi, Kultsár, Rudnyánszky - Németh, Dombováry, Gárdos, Markos, Bellmann.

"Tekintettel  a Tettye-ünnepély jotékony célú voltára, a Pécsi Athletikai Club vezetősége a tervbe vett kétnapos serlegmérkőzés helyett csupán pünkösd hétfőjén tartott footballmatch-et. A pécsi atléták ellenfele, a Főváros Testedzők Körének szimpatikus első csapata volt. A szép számban megjelent közönségnek alkalma volt  megismerni a kitűnően játszó fővárosi csapatot, melynek minden egyes tagja önzetlen, szép összjátékot mutatva érdemelte ki a hálás pécsi közönség tapsait.  A pécsi atléták csapata hiányosan állott kis a közdőtérre, azonban a mieink is igen szép, mindvégig lelkes játékot produkáltak és az eldöntetlen eredményt mindenki megnyugvással fogadta.
A fővárosiak nappal szemben kezdik a játékot, azonban a lelkes pécsiek csakhamar átveszik a támadó szerepet és a jobbszélső beadással a fürge Gárdos a pécsiek első goalját rugja. A nem várt eredmény erősebb játékra bírja a fővárosiakat és a pécsi védelemnek, Raposnak és Kolossvárynak ugyancsak sokszor kell leszerelniök az ellenfél kitűnő csatársorát, sőt Győrynek is igen sok munkát ad az ellenfél, azonban jeles kapusunk szebbnél szebb védéseket produkál, és több, biztos goalnak látszó labdát véd ki. A pécsi fedezetsor, Szendrődy, Kultsár és Rudnyánszky fáradhatatlanul dolgoznak. A félidő vége előtt a fővárosiak gyönyörű összjátékot produkálva a pécsi kapuhoz terelik a labdát és jobb összekötőjük éles lövése az eredményt kiegyenlíti. 
A második félidőben változatosan folyik a játék, és míg az első félidőben a pécsi védelem vette ki a küzdelem java részét, most agilis csatársorunk két oldalon vezet támadást. Bellmannak Markoshoz juttatott labdáját az ellenfél védelme kézzel érinti és ebből kifolyólag Rapos süvítő büntetőrugása a pécsiek második goalját eredményezi. Nem sokáig vezet a pécsi csapat, mert a fővárosiak középfedezete rövid idő múlva az eredményt kiegyenlíti, sőt néhány perccel később a budapestiek centercsatára a pécsi védelmet kijátsza és és védhetetlen lövéssel a 3-ik goalt rúgja. A budapestiek tovább is offenzívában maradnak, és csak Győry védésén múlik, hogy eredményt nem tudnak elérni. A pécsi csatársor, baloldalon Bellmann és Markos, Jobboldalon Németh és Dombováry támadást támadásra vezetnek, azonban az ellenfél kitűnő védelmén nem tudnak áttörni és már ugy látszik, hogy a mérkőzés a budapestiek győzelmével fog végződni, amikor az utolsó percekben Németh Dombováryt kiszökteti, ki a kapu jobb sarkába helyez tt éles lövéssel a mérkőzés eredményét 3:3 arányban eldöntetlenné teszi.
A mindvégig izgalmas lefolyású mérkőzést Friedmann Mór (Terézvárosi T.C.) szövetségi bíró ideálisan pártatlanul vezette és hisszük, hogy korrekt bíráskodását még gyakran fogjuk pécsi mérkőzéseken látni. A vasárnapi mérkőzésen a Pécsi Athlétikai Club tagjai a következők:
Győri - Kolossváry, Rapos - Szendrődi, Kultsár, Rudnyánszky - Németh, Dombováry, Gárdos, Markos, Bellmann.
A következő vasárnap a PAC első csapata a Műegyetemi atlétikai és football klubbal fog mérkőzni." (Pécsi Napló, 1911. június 7.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése