1970. január 1., csütörtök

1911. június 18. Pécsi AC - Óbudai TE 4:1 (3:1)

Pécsi AC - Óbudai TE 4:1
1911. június 18. Pécs, Ráth utcai PAC-pálya. Barátságos mérkőzés. 1000 néző.
Vezette: Sipos Ernő (MAC)
Gólszerzők: Bellmann, Rapos, Dombováry, Markos ill. Novotny.

PACGyőri - Kolossváry, Rapos - Szendrődi, Perényi, Rudnyánszky - Mátyás, Gárdos, Dombováry, Markos, Bellmann.

(Pécsi Napló, 1911. június 20.)
"Két hetes rossz időjárás után vasárnap végre ismét ragyogó, napfényes idő köszöntötte a Ráth utcai sporttelepen a pécsi labdarúgókat és kitartó közönségüket, mely ezer főt meghaladó számban vette körül a pályát. A pécsiek meghívására az Óbudai Torna Egylet jótehetségű I. csapata látogatott el Pécsre ez alkalommal, és a kék-fehér csíkos ingű fiúk határozottan megnyerték a közönség szimpátiáját nyugodt és finom játékmodorukkal.
Csak három nap választotta el a vasárnapi mérkőzést az úrnapi bajnoki elődöntőtől, és így nagyon is élénken kínálkozott az összehasonlítás a győri Egyetértés erőszakossággal telt, bántó stílusú játéka és az óbudaiaknak a pécsi csapathoz hasonló úri magatartása között. A pécsi közönség sportérzéke már eléggé fejlett arra, hogy az első pillanatban tisztában legyen ez utóbbi játékmodor sportszerű voltának. Ezt a véleményét az óbudaiak akcióját tüntető megtapsolásával ki is fejezte a közönség.
A vendégcsapat - miként említettük - fair játékú, játékosai között több igen jó képességű van, így az Ó.T.E csapatában szerepelt középfedezet Novotny Géza, aki a legjobb magyar csapat, az F.T.C középső csatárja volt és tudását ezúttal is teljes mértékben érvényesítette. A kapus és a csatársor jobb szárnya szintén kvalitásokat árultak el. Hogy ennek dacára mégis kénytelenek voltak a pécsi atléták előtt meghajolni, az csak arra vall, hogy a P.A.C. csapata mérkőzésről mérkőzésre javul, s jelenleg olyan kitűnő formában van, aminőben még soha nem volt.
A tavaszi sorozatos mérkőzések az itt járt N.S.C., M.A.C, Főv.T.C. kitűnő játékának hatása, mindenek előtt azonban azok a nagybecsű oktatások amelyekben Sipos Ernő, a M.A.C első csapatának fegyvergyakorlaton Pécsett időzött representatív kapusa a pécsi játékosokat részesítette, nem maradtak eredménytelenek. Összeszokott, egymást megértő, ellenfeleit nem csak tudásával, hanem modorával is megynerő csapat a P.A.C. jelenlegi csapata, amely negyedszázados fennállását jubiláló egyesületnek maradandó diadalokat szerzett a jubiláris esztendőben.
A játék lefolyása kétségtelenül a pécsiek domináló fölényét juttatta kifejezésre. Mindjárt a második percben benn van az óbudaiak hálójában a labda. Dombováry Bellmannt kiszökteti, ki nagy erővel lő kapura, s az éles lövés besodorja a kapus kezét. A gyors eredméyn föllelkesíti az atlétákat, és szép összjátékkal vezetik az egyik támadást a másik után. Az óbudaiak gyors jobbszárnya is veszélyezteti a pécsi kaput, de a védelem Rudnyánszky, Rapos és Kolossváry minden akciót megakaszt. A tizenhatodik percben újabb goalhoz jutnak a pécsiek. Dombováry a középre adott labdát kapásból élesen lövi a kapu sarkába, ahol a védhetetlennek látszó goalt az óbudai hátvéd kézzel akadályozza meg. Az így megítélt tizenegyesből Rapos süvítő lövése szerzi a második goalt. Ugyancsak hands miatt megítélt tizenegyes révén jutnak kevésssel utóbb az óbudaiak is egyetlen góljukhoz, melyet Novotny helyez a kapu jobb sarkába. A félidő vége előtt Perényi előre adott labdájával Dombováry még egy harmadik golaja biztosítja a pécsi csapat részére a vezetést.
A rekkenő meleg és az első félidő erős menete a játékidő második felében némileg lassúbb játékot eredményez, amelyben a két csapat változatosan támad. Amikor azonban Mátyás középre küldött labdáját Markos a 16. percben belövi a negyedik goalt is - amellyel a fiatal játékos huszonötödik goalját szerezte meg - a játék végképpen a Pécs javára dől el és csak a tartalék jobbösszekötő csatáron múlik, hogy a gólok száma nem szaporodik, és a játék a P.A.C 4:1 arányú győzelmével végződik.
A pécsi csatársor a középen jól bevált Dombováryval a saison legszebb játékát produkálta ez alkalommal. A fedezetsor a visszatért Szendrődyvel, és a védelem ezúttal is jó volt, de a csütörtöki, kimerítően erős mérkőzés - mint mondani szokás - még a lábában volt az öt védőjátékosnak.
Elsőrangúan bíráskodott Sipos Ernő, akitől az esti társasvacsorán Lauber Rezső dr. clubalelnök meleg szeretettel vett búcsút a P.A.C. footballistái nevében.
A mérkőzést végignéző közönség kényelméről a P.A.C. körültekintő vezetősége megfelelő új ülőhelyekkel és buffet-vel is gondoskodott.
A győztes pécsi atléták a következő összeállításban szerepeltek: Győri - Kolossváry, Rapos - Szendrődi, Perényi, rudnyánszky - Mátyás, Gárdos, Dombováry, Markos, Bellmann." (Pécsi Napló, 1911. június 20.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése