1970. január 1., csütörtök

1911. április 9. Kaposvári AC - Pécsi AC 2:3 (1:2)

Kaposvári AC - Pécsi AC 2:3 (1:2)
1911. április 9. Kaposvár, Dunántúli bajnokság, 5. forduló.

Vezette: Fehéry Ákos.
Gólszerzők: Betnár, Rotter illetve Rapos, Dombováry (2)

PACGyőry- Kolossváry, Szántó - Matyi, Kultsár, Rudnyánszky - Hainess, Dombováry, Rapos, Markos, Bellmann.

"A pécsi atléták Kaposvárott 3:2 győztek. Az idén olyan szépen szerepelt pécsi atléták ujból dicsőséget szereztek, amennyiben Dunántúl 2 éven át volt bajnokcsapatát, a Kaposvári Atlétikai Clubot saját pályáján, Kaposvárott, 3:2 arányban fényesen legyőzték. A kaposváriak a győzelem biztos reményével indultak a küzdelembe.
Amíg a kaposváriak vérmes reményekkel indulnak a küzdelembe, addig a pécsi atléták hiányos csapattal voltak kénytelenek a küzdőtéren megjelenni, ami a győzelmi esélyeket jelentékenyen leszállította. Szendrődy az utolsó pillanatban hagyta cserben a pécsieket és helyette a beteg Hainess ugrott be és kitűnően pótolta helyettesét, míg Törököt katonai kötelezettsége Piliscsabára és Pumpot hivatása Zomborra kényszerítette távozni. A versenynek napsugaras idő kedvezett és csupán a pálya volt némely helyen bokáig érő pocsolyával borítva. A mérkőzés a nagy számban megjelent néző jelenlétében, melynek leglelkesebb részét a Pécsről átrándult kolónia képezte, d.u. 4 órakor vette kezdetét.
A pályaválasztás joga a pécsieknek jut, kik a pálya szél irányába eső részét választják. A kezdés után 3 perccel Rapos Dombováryt a jobb szélen kiszökteti, ki az ellenfél védelmét kijátsza és 25 méterrel a jól helyezkedő Raposhoz juttatja a labdát, kinek süvítő lövése a pécsiek első goalját eredményezi. A kaposváriak még fel sem ocsúdtak a meglepetésből, amidőn Hainess Raposhoz juttatja a labdát, ki a kapu előtt Dombováryhoz tolja, és utóbbi a kifutó kapus lába mellett a pécsiek második goalját rugja.
A kaposvári közönség élénken biztatja csapatát, azonban a pécsi védelem Kolossváry és Győry minden támadásukat megakadályozza , míg a gyors Szántó a kaposváriak kitűnő jobbszélsőjét, Rottert, a kapu előtti pocsolyában kétszer is megfüröszti.
A kaposváriak támadását főleg a gyors Rotter vezeti, azonban Rudnyánszky állandóan lefoglalja, úgy, hogy utóbbi nem tud a pécsiek kapuja közelébe jutni.  Szivós támadás után végre Betnár 5 méterről a kaposváriak első goalját rúgja. A pécsiek újból offenzíve támadnak, és a kitűnő fedezetsor, Hainess, Rudnyánszky és Kulcsár emberfeletti küzdelemmel támogatja a támadásban a pécsi csatársort, míg a védelemben a hátvádsort. Kulcsár a pálya közepén kiszökteti Dombováryt, ki az ellenfél hátvédsorán megszökik, amikor Péter Dombováryt a lövés pillanatában durván elgáncsolja és az ebből megítélt szabadrúgást Kulcsár a kapura lövi, azonban a kapus biztosan ment. Rudnyánszky a pécsi csatársor baloldalát többször kiszökteti, és Markos lövése két ízben épp hogy elkerüli az ellenfél goalját. A pécsi csapat támadása közepette 2:1 arányban zárul az első félidő.
A szünet alatt a kaposvári közönség felkeresi csapatát és erősen bízik, hogy a második félidőben a versenyt javukra eldöntik, ezzel szemben az átrándult lelkes pécsi közönség ugyancsak ellátja sok jó tanáccsal a pécsi atlétákat.A kaposvári közönség meglepetésére a második félidő első felében a pécsiek támadják a kaposváriak vízzel és sárral körülsáncolt kapuját és baloldalon Bellmann és Markos vezetik a támadást, ss utóbbi a 11-ik percben önzetlenül az ellenfél fedezetsora között Dombováryhoz juttatja a labdát, aki húsz méterről a kapu bal sarkába védhetetlen goalt rug. 3:1 a Pécs javára. Ezzel eldőlt a verseny sorsa. Rapos és Hainess hátramegy a pécsi védelem erősítésére, és a pécsiek a deffenzivára fektetik a fő hangsúlyt, ami csakhamar ki is tűnik, amennyiben a kaposvári csatársor támadólag lép fel. Azonban a pécsi csapat résen áll és az ellenfél összes akcióit meghiúsítja. Győry két ízben igen szépen ment, míg Rudnyánszky és Szántó Rottert nem engedik szóhoz jutni, viszont Kulcsár és Hainess Betnárt, és Kolossváry és Matyi az ellenfél baloldalát teszik meddővé. A pécsi csatársorban egyedül Bellmann, Markos és Dombováry marad elöl. A verseny befejezése előtt 5 perccel Szántó kézzel fogja a labdát, és emiatt ítélt büntetőrúgás révén Rotter a kaposváriak második goalját rúgja. Ezután a bíró sípja a verseny végét jelzi.
A Pécsi Athletikai Club, melynek minden egyes versenyzője azon volt, hogy a PAC oly dicsőségesen szereplő zászlója újból győztesen lobogjon és ezzel a legszebb eredményt s vele a büszke "Dunántúli bajnok" címét megszerezze, a következő összeállításban szerepelt:
Győry- Kolossváry, Szántó - Maty, Kultsár, Rudnyánszlky - Hainess, Dombováry, Rapos, Markos, Bellmann. 
A Mérkőzést Fehéry Ákos, a Magyar Labdarúgók Szövetségének elismert legkorrektebb bírája ideálisan vezette. A pécsiek a hétfő reggeli vonattal jöttek Kaposvárról haza." (Pécsi Napló, 1911. április 11.)

A bajnokság végeredménye:
forrás: www.magyarfutball.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése