1970. január 1., csütörtök

1910. október 9. Székesfehérvári TC - Pécsi AC 1:5 (1:1)

Székesfehérvári Torna Club – Pécsi AC 1:5 (1:1)

1910. október 9. Székesfehérvár, Sóstói st. Vidéki Bajnokság, Dunántúli Kerület, 2. f.
Vezette: Fehéry Ákos (BAK).
Góllövők (pécsiek): Stark, Dombóváry (2), Markos, Raposch (büntetőből).

PACGyőry Nagy László - Raposch Béla, Szántó Kálmán - Kolozsváry Dénes, Pump Károly, Kálmán Jenő - Stark Dezső, Dombóváry Ödön, Rudnyánszky Endre, Markos Károly, Belmman Kálmán. 

"Fényes győzelmet arattak vasárnap a Pécsi Athletikai Club futballistái vasárnapon délután, amennyiben a pécsiek 5:1 arányú győzelmükkel a dunántúli labdarúgó bajnokság vezető helyére kerültek. 
A mérkőzés elején a pécsiek kerültek némi fölénybe, és Stark jobb széléről ívelt labdája a székesfehérváriak kapujába kerül, amely az első goalt eredményezte. Rövid ideig vezetnek a pécsiek, mert a székesfehérváriak balösszekötője a balsarokba helyezett lövéssel az eredményt kiegyenlíti. Erre mindkét csapat erős iramba kezd, azonban úgy a pécsi mind a székesfehérvári védelem résen áll, s a félidő 1:1 eredménnyel zárul. 
A második félidőben a két csatársor igyekszik a vezetést magához ragadni és a mérkőzés szédületes tempóban folyik. A pécsi csatársor egymást megértve támad és  Stark jobbszélső kapura rúgott labdáját Dombóváry a kapus kezeiből a hálóba rúgja, és ezzel Pécs az előny gólt megszerzi. Alug áll fel a csapat, újból Dombóvárynál a labda, aki az ellenfél védelméből kiszökve, jobb sarokba éles lökéssel a pécsiek 3-ik gólját rúgja. 
Ezután a pécsiek döntő fölénybe kerülnek és a gyors centerhalf Pump a jobbszélen leszalad és a labdát a balösszekötő Markoshoz passzolja, aki erős lövésssel a pécsiek 4-ik gólját szerzi meg. Tovább is Pécs támad és Rudnyánszkynak veszélyes lövését a székesfehérváriak hátvédje kézzel tudja menteni és az ebből származő büntető rúgást Raposch süvítő s éles lövéssel a pécsieket az 5-ik gólhoz juttatja. Közben Székesfehérvár is támad, azonban a jól működő pécsi védelem, Raposch, Szántó, élén Győryvel, minden veszélyesebb támadást leszerel. 
További eredményt egyik csapat sem ér el és a mérkőzés a PAC 5:1 arányú győzelmével végződik. 
A győztes PAC a következő összeállításban szerepelt Székesfehérváron:
Győry Nagy László kapus, Raposch Béla, Szántó Kálmán hátvédek, Kolozsváry Dénes, Pump Károly, Kálmán Jenő fedezetek, Stark dezső, Dombóváry Ödön, Rudnyánszky Endre, Markos Károly, Belmman Kálmán csatárok.
Bíró: Fehéry Ákos volt, ki egy héttel ezelőtt az osztrák-német válogatott csapatok mérkőzését vezette. Székesfehérvári működésével bebizonyította, hogy a continens legkitűnőbb bírója. A mérkőzés után banketten találkozott a két csapat, ahol Lauber Rezső dr., a pécsi atletikai club alelnöke meleg szavakban köszönte meg a szíves vendéglátást, amelyre a székesfehérvári  atletikai club elnöke, Kunos Gyula, középiskolai tanár válaszolt, és a további barátságos viszonyra ürítette poharát. Végül a bírót éljenezték meg és a pécsiek legjobb barátsággal távoztak még az éjjel Székesfehérvárról." (Pécsi Napló, 1910. október 11.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése