2024. szeptember 29., vasárnap

2024. szeptember 29. PTE-PEAC - Pécsi MFC 1-2 (0-2)

PTE-PEAC - Pécsi MFC 1-2 (0-2)
Daru Bence duplázott
(fotó: Kurdi József/PMFC)

2024. szeptember 29. Pécs, PMFC-stadion. NB III., Dél-nyugati csoport, 9. forduló. 1.000 néző.

Vezette: Bana Gergely (Kiss Balázs, Szabados Dániel).
Góllövők: Lengyel (62.), ill., Daru (32., 38.).
Sárga lap: Varga D. 93' illetve Szalánszki 50', Rabatin 79'.

PTE-PEAC: Varga D. – Varga B., Czimmerman, Encz, Than, Leidl – Kiss M. (Schuszter, 60.), Hawkins, Győri, Lengyel Sz. – Major (Egri, 80.). Vezetőedző: Egri Krisztián.

PMFC: Helesfay – Lengyel N., Ikonomou, Füredi, Preklet – Szalánszki (Vas, 55.), Bachesz (Bukovics, 55.), Rabatin, Fejős (Wirth, 82.) – Tóth, Daru (Hegedüs, 66.). Vezetőedző: Aczél Zoltán.

Idegenben is otthon

Rangadónak kellene lennie, de mégsem az. Rangadó mert, a két csapat nem csak egy városon, hanem egy stadionon is osztozik, ez pedig pikánssá kellene, hogy tegye a találkozóikat. Mégsem rangadó, mert a PMFC-PEAC találkozóknak nincs igazi hagyománya. A tíz évvel ezelőtti kizárást követően ugyan egy bajnoki szinten, a megyei első osztályban játszott az egyetemi és a munkás-csapat, ezt megelőzően egészen az 1952. évi Baranya megyei bajnokságig kell visszalapozni, hogy bajnoki pontokért folyó küzdelmet találjunk a két csapat együttes szereplésével. Igaz, az egyetemistákat Pécsi Haladás, a munkásokat pedig Dózsa néven találjuk. Az akkori pontvadászat első fordulójában a Haladás pályaválasztása mellett gól nélküli döntetlen, míg a visszavágón hétgólos Dózsa-diadal született.

Sokkal inkább érdekessé tette a találkozót az, hogy a PMFC-stadionban a névadó csapat ezúttal vendégként lépett pályára, s fura volt idegenbeli meccsként tekinteni a találkozóra. Statisztikailag mindenképpen vendégként szerepeltünk még akkor is, ha a szurkolók nagyobbik része a PMFC-t éltette. 

Akár otthon, akár idegenben lépett pályára a Pamacs, a három pontot mindenképpen be kellett gyújteni. Tudta ezt Aczél Zoltán vezetőedző is, aki támadólag, a mai futballban szokatéan módon két csatárral küldte pályára a mieinket. A mezőnyfölény fél óra után érett góllá, amikor Szalánszki beívelt labdáját Daru az ötös magasságából fejjel továbította kapuba (0-1). Alig néhány perc telt el, amikor a támadó duplázott, ekkor Fejős passzát váltotta gólra egy 15 méteres lövéssel (0-2). Ez volt Daru harmadik gólja a PMFC mezében.

A játék képe a második félidőben sem változott: a vendégek támadtak, a hazaiak védekeztek (brrr...), szóbal maradt a Dózsa-utódok fölénye. Preklet az 57. percben növelhette is volna az előnyt, ám a büntetőterületen kívülről leadott lövését a PEAC kapusa, Varga Dániel vetődve hárította. A 62. perc azonban hidegzuhanyt hozott, ahogy kurtatollú szerkesztők szokták írni, a semmiből szépített a PEAC. Valóban, a játék képe nem ígért egyetemista találatot, dehát a szigorlaton is lehet jó tételt húzni. Józ húzott Lengyel Szabolcs is, aki a 63. percben kapott egy jó labdát, azzal kiugrott a csodálkozó védők között és 14-15 mérerről lőtt a kapuba (1-2).

A gólt követően is támadásban maradt a tiszta piros szerelésben játszó Munkás. A 75. percben a csereként pályára lépett Hegedűs növelhette volna az előúnyt, de a tizenhárom méterről leadott életerős löketét Varga Dani bravúrral hárította. Hiába, Dani PMFC-nevelés, a nyáron került át az universitashoz. A kapus volt a főszereplő két perccel később is, amikor Tóth lábáról szedte le a lasztit, mindezt a kapu torkában végrehajtva.

Újabb gól nem született, a PMFC vendégként is győzni tudott a saját pályáján.

Szép volt, fiúk! Csak a Munkás!

Mestermérleg:
Aczél Zoltán: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, és az első félidőhöz is, mert az nagyon kontrollált volt. Sok helyzetünk volt, nagyon nehezen tudtuk megbontani a PEAC védelmét, gratulálok nekik, mert jól felkészültek belőlünk. Sok helyzetünk volt, jó ritmusban játszottunk. A PEAC-nak gratulálok, tisztességesen játszottak, akademisták, dolgozó srácpok, becsülöm őket. A második félidőt nem szeretném kommentálni. A jövő héten a Kaposvár érkezik hozzánk, majd Nagykanizsa és Iváncsa lesz az ellenfél, e három, jobban kvalifikált csapat ellen az első félidő maaszív játéka elég lehet ellenük, de a második félidő futómennyisége kevés lesz. Amit ma láttam a B-középtől az több, mint amit az NB I-ben itt-ott látok. Őket ki kell szolgálni. (PMFC Facebook-oldalán közzétett videó alapján)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése