2024. szeptember 14., szombat

2024. szeptember 14. Pécsi MFC - Szentlőrinc SE 3-3 (1-2, 3-3. 3-3). Tizenegyesekkel: 4-5.

Pécsi MFC - Szentlőrinc SE 3-3 (1-2, 3-3. 3-3). Tizenegyesekkel: 4-5.

Nem csak a csapatnak járt a pacsi
(fotó: PMFC/Facebook)
2024. szeptember 14. Pécs, PMFC-stadion, Magyar Kupa, 3. forduló a 32 közé jutásért. 300 néző.

Vezette: Kovács Gábor Péter (Máyer Gábor, Ring Kevin).
Góllövők: Rabatin (42.), Bachesz (75.), Tóth (89., 11-esből), ill. Dinnyés (3.), Rab (6.), Tóth-Gábor (51.).
Sárga lap: Zvara 3', Fejős 22', Tóth Z. 91', ill. Tóth-Gábor 33', Szekszárdi M. 39', Rab 91', Waltner (kispad) 121'.

PMFC: Varasdi – Sági (Bor, 46.), Ikonomou, Preklet, Füredi – Zvara (Bachesz, 46.), Rabatin – Szalánszki (Wirth, 80.), Bukovics (Tóth, 66.), Fejős (Vas, 76.) – Daru (Miklós, 114.). Vezetőedző: Aczél Zoltán.

Szentlőrinc: Gyurján – Szekszárdi T. (Poór, 91.), Szekszárdi M. (Keresztes, 63.), Dinnyés, Stifter – Medgyesi (Kiss-Szemán, 46.), Rab – Nagy (Novák, 46.), Bőle (Heles, 66.), Hajdú (Bíró, 46.) – Tóth-Gábor. Vezetőedző: Waltner Róbert.

Önbizalomnövelő kiesés

A csapatokat mély talaj, azt a háromszáz nézőt pedig, aki kilátogatott a Stadion utcába, igencsak esős idő fogadta. Ennek ellenére nagy várakozás előzte meg a meccset, ami nem csak a kupának, hanem a szomszédvári rangadónak is köszönhető volt.

2005. őszén már találkozott egymással kupameccsen a két együttes. Az szentlőrinci első mérkőzésen 2-0-ra a pécsiek, a visszavágón pedig 1-0-ra a lőrinciek nyertek, így akkor a PMFC jutott a negyeddöntőbe. Most a legjobb 32 közé jutás volt a tét, s a futballtörténelemben először úgy álltak fel tétmérkőzésre egymással szemben a csapatok, hogy a szentlőrinci volt a magasabban jegyzett (edzőmérkőzésen más volt ilyen, akkor, amikor a pécsiek a megyebajnokságban szerepeltek, és emlékszünk az idei nyári találkozásra is).

Még a múltidézés végére sem értünk, amikor már Varasdi kapujába került a labda. A harmadik percben egy szabadrúgás után a labda Dinnyés elé került, aki nagyjából 10-11 méterről könnyedén, már-már túl könnyedén helyezett a jobb alsó safrokba (0-1). Alig telt el három perc, amikor tovább növelte az előnyét a másodosztály éllovasa. Egy távoli lövés a kapufáról a mezőnybe pattant vissza, az újra középre játzott labdát pedig Rab egészen közelről juttatta a pécsi kapuba (0-2). 

Eldőlt, mondtuk, pedig még csak hét-nyolc perc telt el a meccsből. Szerencsére Aczél Zoltán játékosai nem így gondolták. Sikerült rendezni a sorokat, s a PMFC hamarosan egyenrangú partenere lett a vendégeknek. Kár, hogy ekkor már kétgólos hátrányban voltunk. Viszont kifejezetten élmény volt ekkor nézni a meccset és a pécsiek játékát. Annyira, hogy a harmincadik perc tájékán helyzetig is eljutottunk, amikor Fejős kísérletét hárította a vendégkapus. Néhány perc múlva Bukovics is próbálkozott, de a középpályásunk átlövését is ártalmatlanította Gyurján.

Rabatin Richárd eslő gólját szerezte
(fotó: pmfc.hu)
Ekkor már nem csak egyenrangú partner volt a Pécs, hanem az irányítást is átvette Szalánszki lövése még a kapufát súrolva tévesztett cél, ám Rabatin már pontosan továbbította a kapuba Preklet beadását (1-2).

Sajnáltuk, hogy a félidő vége útját állta a pécsi rohamoknak, mert fölényben játszottak a mieink. A szünetben megpróbáltuk számba venni azokat a labdarúgókat, akik mindkét együttes mezét magukra ölthették. Az élen Tóth-Gábor Kristóf állt, aki egy sikertelen bajnoki év után úgy tűnik, Lőrincen megtalálta a góllövő csukáját.

Nem is hazudtolt meg minket a nyurga csatár, hiszen egy kavarodás után Tóth-Gábor növelte a vendégek előnyét (1-3). Kár, hogy ma nem hagyta otthon azt a cipőt.

A gól után Bukovics percei következtek, de sem az 58., sem a 60. nem hozott számára szerencsés. Előbb Gyurján hárította a lövését, majd estében veszélyeztette a vendégkaput, de ekkor is hárított a lőrinci védelem.

A 75. percben ritkán látható nagy góllal szépítettünk, Bachesz ugyanis 22 méterről szánta magát lövésre, látszott, hogy a vendégek nem számítottak erre a húzásra, s labda pedig védhetetlenül vágódott a kapuba (2-3). Újra nyílt lett a mérkőzés, és erre pedig mi nem nszámítottunk a nyolcadik perc tájékán.

Aczél mester nem adta fel, nem elégedett meg a szűk vereséggel akkior sem, ha az ellenfél eggyel magasabb osztályú bajnokság listavezetője éppen. Tóth és Wirth is pályára lépett. Különösen utóbbi játékának örültünk, hiszen egy héttel ezelőtt Siófokon a sérülése miatt már idő előtt el kellett hagynia a gyepet. 

A mieink az edzői felfogásnak köszönhetően támadtak. A hajrában Füredit csak szabályztalanul tudták megálklítani a védők, a megítélt büntetőt pedig Tóth Zoltán értékesítette (3-3).

A kétszer tizenöt perces hosszabbításban többször járt a labda a pécsi kapu előtt, mint az ellenfél tizenhatosán belül. Mindjárt a ráadás elején Daru mentett a gólvonalról és Varasdi is többször bravúrral avatkozott játékba. Az extra idő nem hozott gólt, így tizenegyesekkel kellet eldönteni a továbbjutást.

Sorrendben: Ikonomou, Poór, Tóth, Rab, Füredi és Heles is a kapuba talált, majd, Rabatin tizenegyesét kivédte Gyurján. Lépéselőnybe került tehát a Szentlőrinc amikor Keresztes a hálóba talált. Az utolsó párban Wirth, és Tóth-Gábor is bevette a kaput, ezzel pedig 5-4-gyel a Szentlőrinc jutott tovább.

Mondják, mondjuk, egy magasabb osztályú csapattal szemben nem szégyen kiesni a kupából.  Erre a meccsre lehet építeni. Ahogy kétgólos hátrányból felállva, sőt a játék irányítását átvéve játszott a PMFC, mindenképpen tartásra vall. Rabatin végre megszerezte első gólját a csapatban, Bachesz pedig gyönyörű lövéssel talált a kapuba. Önbizalomnövelő kiesés lehet ebből - ha eddig ez a fogalom nem létezett, mostantól igen.

A történelemkönyvekbe döntetlenként kerül bejegyzésre a végeredmény, azzal a megjegyzéssel, hogy lőrinciek tizenegyesrúgásokkal diadalmaskodtak.

Szép volt, fiúk! Csak a Munkás!

MESTERMÉRLEG (NS Online):
Aczél Zoltán: – Sajnos kissé későn érkeztünk meg a mérkőzésbe. De ha már ott voltunk, akkor erőnlétben felvettük a versenyt az NB II éllovasával is. Kialakítottunk helyzeteket, jó eredményt értünk el, de ez a kupa, ahonnan sajnos kiestünk.
Waltner Róbert: – Csak a továbbjutásnak tudok örülni, hiszen három játékosom is kórházba került. A Pécs szerintem alattomosan, durván futballozott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése