2023. november 26., vasárnap

2023. november 26. Pécsi MFC - Budafoki MTE 1-0 (1-0)

Pécsi MFC - Budafoki MTE 1-0 (1-0)
2023. november 26. Pécs, PMFC-stadion. NB II., 16. forduló. 400 néző.

Újra Kulcsár ül a kispadon
Vezette: Bana Gergely (Kiss Balázs, Máyer Gábor - Holczbauer Flórián).
Góllövő: Krausz 44'.
Sárga lap: Krausz 8', Pejovic 35', Hadaró 83' illetve Csonka 13', Rácz és Németh M. 61', Gundel-Takács 68', Erős G. (kispad) 75'.
Kiállítva: Rácz L. (második sárga lap) 80'.

PMFC: Helesfay – Terbe, Rácz L., Pejovics, Majnovics – Bachesz, Krausz, Gyurkits (Szeles, 71.) – Harsányi (Hudák M., 90+3.), Tóth-Gábor (Takács Zs., 82.), Szabó M. (Hadaró, 82.). Vezetőedző: Kulcsár Árpád.

BMTE: Gundel-
Takács – Bíró M. (Pintér Á., 84.), Lorentz, Horgosi, Kalmár O. (Szerető, 84.) – Csonka, Horváth O. (Elek B., a szünetben) – Kocsis B., Merényi (Németh M., a szünetben), Vasvári  – Kovács D. Vezetőedző: Erős Gábor.

Kritikán aluli játékvezetés mellett

Gyér lelátók előtt - igen, voltak idők, amikor egy téli felkészülési meccsen is többen voltunk -, cudar hidegben tért vissza Kulcsár Árpád a pécsi kispadra.  Statisztikáink szerint ez volt a mester nyolcadik mérkőzése a PMFC kispadján. (A teljes történethez hozzá tartozik az is, hogy  szakember egy-egy meccsen megbízott vezetőedzőként is irányította a csapatot -például Vas László eltiltása esetén. Ezeket a találkozókat azonban az éppen hivatalban lévő vezetőedző statisztikáihoz számláljuk.)

A mérkőzés kezdetén sok változást nem láttunk. Azt viszont üdvözöltük, hogy Kulcsár volt annyira bátor, hogy egyszerre szerepeltette Szabót és Harsányit. Virtuozitásuk meghozhatja azt a váratlant, amelyet hetek óta hiába várunk a fiúktól. 

A váratlant mégis Bana játékvezető biztosította, ítéletei finoman fogalmazva is borzolták a kedélyeket. Már a meccs elején kiosztott két sárga lapot, egyet ide egyet oda, véleményünk szerint kicsit szigorúan. Aztán a 14. percben elsült Vasvári lába, de Helesfay tette amit szokott: nagyot nyújtózva védett. Néhány percet kellett várni a válaszra, ekkor Gyurkits célozta meg a vendégek kapuját, lapos lövése azonban elkerülte a kaput. 

Néhány percen belül háromszor is megszerezhette volna a vezetést a pécsi csapat: előbb Tóth-Gábor próbálkozott, majd kétszer Harsányi, ám egyik kísérlet után sem változott a találkozó állása. A 32. percben pedig budafoki helyzetet jegyeztünk fel, s ezúttal Pejovics becsúszása mentette meg a kaput.

Élénk volt a mérkőzés. Inkább a PMFC volt támadó, de a budafokiak pedig résen voltak, s igyekeztek kihasználni a pécsi védelemben nyíló réseket. A félidő vége azonban egyértelműen a hazai csapaté volt. Egyre másra vezették a támadásaikat, még Tóth-Gábor is helyzetbe került. Őszintén drukkoltunk, hogy gólt szerezzen, nagyon rá férne egy találat. Persze, a csapatra is.  

Ez akár a 42. percben is megeshetett volna, de a játékvezető nem vette észre Kocsis tizenegyest érő kezezését. Érdekes, mi egy kicsit messzebb voltunk az esettől mint a spori, mégis tisztán láttuk a szabálytalanságot. Nem ez volt a sípmester legjobb mérkőzése.

A gól, az a bizonyos mindent eldöntő, a 44. percben esett, amikor Krausz nagyjából tizenöt méterről lőtt, s találta el a keresztlécet. Onnan a földre vágódott a labda, majd mindenki meglepetésére gólt ítélt a játékvezető. Nos, mi tényleg nem láttuk, hova pattant a játékszer, de még a pécsi játékosok sem ünnepeltek gólt - csak az ítélet után. (1-0)

A szünetben a játékvezetőről beszélgettünk. Nos, igaz, hogy a pécsi csapatban nem Dárdai, Róth vagy Mészáros, és nem is Gera Zoli kergeti a labdát, de a spori sem egy Puhl Sándor. Ilyen indiszponált bíráskodást nagyon régen nem láttunk: elnézett egy kezezést, megadott egy gólt, ami - véleményünk szerint - nem volt az, s túl gyorsan osztott ki két sárga lapot. 

Bár szikrázó volt a mérkőzés, volt sportszerű jelent is. A 47. percben Kovács Dávid és Majnovics fejelt össze, majd a pécsi játékos elterült a földön. Kovács gyorsan oldalfekvésbe hozta az ellenfelét, aki valószínűleg elveszthette az eszméletét. Fair play-díjas pillanat volt! Szerencsére Majnovics tudta folytatni a játékot.

Az 55. percben egyenlíthetetett volna a fővárosi csapat, de Helesfay dibuszi bravúrokat bemutatva többször is hárított. A jelenetsor végén aztán a hátáról pattant játékon kívülre a labda.

A játékvezető a hatvanadik percre teljesen elveszítette az irányítást, Kisebb tumultus alakult ki, amelynek végén Németh leütötte Ráczot, s mindkét játékos sárga lappal bűnhődött. Hogy Rácz miért, azt nem tudjuk, de ismerjük el, hogy Krauszt itt ki kellett volna állítani, ugyanis (második) sárga lapot érően talpalta le Kocsist. Joggal jegyezte meg a mellettem ülő kollégám, hogy az ilyen csapnivaló bíráskodásnál még a részrehajló játékvezetés is jobb, mert az legalább kiszámítható. 

Az elkövetkező percekben a két kapus volt a főszereplő: Helesfay két védésével tűnt ki, míg Gundel-Takács azért, mert kapott egy sárga lapos figyelmeztetést. Fogalmunk sincs miért, csak feltételezzük, hogy reklamálásért. Mindenesetre közvetett szabadrúgással a pécsiek folytatták a játékot, de nem lett helyzet a lehetőségből.

Rácz a nyolcvanadik percben a kiállítás sorsára jutott. Becsúszó szerelését szabálytalannak ítélte Bana, így második sárga lappal zuhanyozni küldte őt. Már az első figyelmeztetést sem értettük, s nem az elfogultság íratja velünk azt, hogy ez a helyzet sem kiáltott a színes kártyáért.

Egyszerűen érthetetlen volt a játékvezető működése, alig volt helyes ítélete. Talán kandi kamera lehetett valahol elrejtve. De azért nem haragszunk rá, mert egy ilyen tévedésének köszönhetően nyertük meg a mérkőzést.

Kulcsár Árpád győzelemmel tért vissza a kispadra.

Csak a Munkás!

MESTERMÉRLEG (NS Online):
Kulcsár Árpád: – Az első játékrészben sok lehetőséget alakítottunk ki, a második félidő miatt azonban van hiányérzetem. Azt érzékeltem, hogy megjött az edzőváltáskor szokásos mentális plusz.
Erős Gábor: – Gyakorlatilag egykapuztunk a második félidőben, Helesfay Donát extra kapusteljesítményt nyújtott. Volt néhány kétes eset, amelyet én máshogy ítéltem volna meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése