2023. október 22., vasárnap

2023. október 22. Pécsi MFC - Budapest Honvéd FC 0-0

Pécsi MFC - Budapest Honvéd FC 0-0
2023. október 22. Pécs, PMFC-stadion. NB II., 12. forduló. 2.500 néző.

Tűzijáték csak a lelátón volt
(fotó: Gass Péter, Facebook)
Vezette: Derdák Marcell (Kiss Balázs, Király Zsolt - Bana Gergely). 
Sárga lap: Svedyuk 80' illetve Kerezsi 79'.

PMFC: Helesfay – Svedjuk, Rácz L., Pejovics, Majnovics (Hadaró, 83.) – Terbe, Krausz – Hudák M. (Gyurkits, 70.), Bachesz (Bukovics, 70.), Szabó M. (Tóth-Gábor, 89.) – Harsányi (Gera Z., 70.). Megbízott edző: Németh Zsolt.

Bp. Honvéd: Dúzs – Kálnoki-Kis, Szabó A., Pekár I. (Bocskay, 66.), Benczenleitner – Kovács N. (Krajcsovics, 86.), Adorján, Keresztes N. –  Lőrinczy (Kocsis D., 66.), Holman (Bobál G., 78.) – Kerezsi (Nyitrai, 86.). Vezetőedző: Pinezits Máté.

Tűzijáték csak a nézőtéren volt

Szép történelme van a Pécs-Honvéd meccseknek, amelyek közül számunkra a '90-es Magyar Kupa-döntő emelkedik ki a 2-0-ás pécsi győzelemmel. De ha a bajnoki mérkőzések közül kell emlékezetest választani, akkor az 1987-es, 3-0-ra végződött találkozót is szívesen idézzük fel. 

Sem kettő, sem három gólban nem reménykedtünk, de abban igen, hogy a válogatott szünet alatt gyakorolták a fiúk a góllövést, s most bemutatják a tanultakat. Talán itt érdemes megjegyezni: két dolgot nem értünk. Miért tartanak a másodosztályban is szünetet a válogatott meccsek miatt, illetve ha már szünetet tartunk, miért nem játszik edzőmeccset a PMFC egy alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben, hogy gyakorolhatják a góllövést?

Mert az világosan kiderült, hogy a góllövéssel továbbra is hadilábon állunk. A találkozó negyedik percében Majnovicsnak készítettek le a társak egy labdát, a védőnk kapásból tüzelt, de Dúzs, a vendégek kapusa hatalmas bravúrral védett. A 13. perc is hozott egy pécsi helyzetet, amikor Szabó Máté már csak a kapussal állt szemben, de a partjelző intése miatt lest ítélt a játékvezető.

A 28. percben Helesfay is megmutatta a képességeit, amikor Kerezsi fejesét hárította. Bár a kispesti támadó majdnem besodorta a labdát, szerencsére Pejovics a gólvonalról tisztázni tudott. 

Még a 34. perc történéseit jegyezhettük fel, amikor a válogatottban is megfordult Holman próbálta átemelni a labdát Helesfayn. Szerencsére a Honvád-játékos próbálkozása, ha csak épphogy, de célt tévesztett.

Félidőben egyetértettünk abban, hogy nagy változás nem történt. Erőnlétileg rendben van a PMFC, játékosságban, kreativitásban viszont gyenge. Hiányzik a lendület a játékból. Görcsösen futballoznak a mieink, ami nem is meglepő azok után, hogy szeptember 16-a óta, az Újpest elleni kupamérkőzés óta nem lőttek gólt. Ha pedig a bajnoki mérkőzésekre korlátozzuk adatgyűjtésünket, akkor augusztus 19-éig kell visszalapoznunk a Munkásnaplóban, hogy pécsi gólt találjunk. Már amennyire egy öngólt pécsi gólnak számíthatunk (Ajka, 2-0).

A második félidő elején még feljegyezhettünk egy pécsi helyzetecskét, amikor Szabó forgolódott a fővárosiak tizenhatosa körül, de lövése erőtlennek bizonyult. Ezt követően viszont a Bozsik-utódok lehetőségei jöttek: Lőrincuy a 60. Kerezsi a 68. percben veszélyeztette a pécsi kaput. A kettő között pedig a szurkolók, akik parádés tűzijátékot rendeztek a lelátón. Ezzel kapcsolatban felmerült bennünk a kérdés: amikor beléptünk a stadionba, még a papírpoharat is elvették a rendezők, hogyan juthattak be füstbombák és rakéták a kabátok alatt?

A hetvenedik percben Gera, Bukovics és Gyurkits lépett pályára. A fiatal Bukovics rögtön villant is egyet, bár a villanása kevés volt az eredmény változásához. Egy cserét a 83. percben is feljegyeztünk: hosszú sérülése után Hadaró végre pályára léphetett. Talán jobban örültünk volna Lovász Feri vagy Mészáros Feri érkezésének, elvégre a védelmünk rendben van, ellenben a támadások hatékonyságán javítani kellene. A tizenkét meccsen kapott nyolc gól nem számít rossznak, s azért azt is tudjuk, hogy ezt annyolc dugót három meccsen szedte be a csapat.

Szóval Hadaró jött, statisztikáink szerint először lépett pályára a bajnokságban, s ha örültünk a védő felépülésének, akkor a 88. percben csak fogtunk a fejünket: Gerának csak az üres kapuba kellett volna passzolnia a labdát, de átlépett felette. 

Hát, ebből a vészes gólínségből kellene már felépülni végre.

Tudva azt, hogy a Honvéd lehetőségei és céljai jóval kecsegtetőbbek a mieinknél, nem rossz eredmény a gólnélküli döntetlen. A gond nem is ezzel a meccsel van, hanem az összes többivel. Szeptemberben Szabó Máté, Újpest ellen lőtt tizenegyesgólját tudtuk a hónap találatának választani, mert nem volt más. Félő, hogy októberben egyetlen nyamvadt tizenegyesgólt sem tudunk majd felmutatni.

A forduló után a tabella 13. helyén áll a PMFC. Mindössze két helyre és három pontra a kieséstől.

Csak a Munkás!

MESTERMÉRLEG (NS Online):
Németh Zsolt: – Jó hangulatú mérkőzést játszottunk egy jó csapat ellen. Felkészültünk a Honvédból, a döntetlent igazságos eredménynek tartom. Szombathelyen szeretnénk még jobban szerepelni.
Pinezits Máté: – Egy-két ilyen stílusú meccset már elvesztettünk a szezonban, így örülünk a pontszerzésnek, már azért is, mert a második félidőben nézhetetlen focit játszottunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése