2022. július 31., vasárnap

2022. július 31. Pécsi MFC - Békéscsaba 1912 Előre SE 1-0 (0-0)

Pécsi MFC - Békéscsaba 1912 Előre SE 1-0 (0-0)
2022. július 31. Pécs, PMFC-stadion. NB II., 1. forduló. 1.500 néző.

A hórihorgas Tóth-Gábor fejesével nyert a PMFC
(fotó: NS Online)
Vezette: Farkas Tibor (Máyer Gábor, Nagy Viktor - Katona Balázs).
Góllövő: Tóth-Gábor 71'.  
Sárga lap: Mayer 51', Tóth-Gábor 73' illetve Kitl 43', Milkó 92'.

PMFC: Helesfay – Mayer, Rácz, Katona, Hadaró – Terbe, Kesztyűs – Makrai (Futó Zs., 79.), Nikitscher, Harsányi (Svedjuk, 88.) – Tóth-Gábor. Vezetőedző: Weitner Ádám.

B.csaba: Bukrán – Puskás, Fazekas, Bora, Mikló – Talpalló, Zvara (Váradi Á., 77.), Kitl (Lukács R., 77.), Szabó P. (Sipos G., 65.) – Máris, Hamed. Vezetőedző: Brlázs Gábor.

Bemutatkozásként győzelem

Amióta a PMFC visszakerült a másodosztályba, még nem sikerült legyőznie a viharsarki csapatot. A négy összecsapáson háromszor döntetleneztek a csapatok, legutóbb pedig - idén áprilisban - a lila-fehér együttes nyerte a bajnokit (1-2). Ha eltekintünk a 2016/17-es idény harmadosztályú, a békéscsabaiak második csapata ellen elért diadaloktól - Pécsett 4-0, Csabán 3-0 lett a végeredmény, mindkétszer a baranyaiak nyertek -, akkor egészen 2005-ig kell visszalapozni az évkönyvekben, hogy pécsi győzelmet találjunk. 2005. május 26-án kiütéses sikert ért el a Munkás, megpecsételve a békés megyeiek sorsát (5-0). 

A vendégek alaposan kicserélődött PMFC-vel találták szembe magukat. Az igazat megvallva, a lelátón ülve mi is kíváncsian vártuk, milyen teljesítményt nyújt a kedvenc csapatunk. Bajnoki mérkőzésen most mutatkozott be Weitner Ádám, s vele hét játékos, sőt, a héten igazolt Kesztyűs Barna abszolút újoncként várta a kezdő sípszót. 

Bizonyára a lámpaláz lehetett az oka annak, hogy harminc percig sok esemény nem történt. Ahogy az NS Online írta, keresték a fogást a felek. Ezt követően viszont megélénkült a találkozó, s örömteli volt felfedezni a megújult támadótrió elképzeléssel teli kombinációit. Bizony, Harsányi, Tóth-Gábor és Makrai néhányszor zavarba hozta a lilák védelmét. Volt ebben az időszakban egy tizenegyes-gyanús szituáció is. Többen felhördültek a lelátón, amikor a labda az egyik vendég védő kezét érintette. Onnan, ahol mi ültünk, nem látszott tisztán az eset, a játékvezető mindenesetre továbbot intett. 

A félidő végéig feljegyeztünk egy helyzetet Harsányitól, illetve egy kapufát Tóth-Gábortól. Kár, hogy nem született meg a vezető gól, de elfogultság nélkül éreztük úgy, hogy a PMFC közelebb van a három ponthoz, mint a vendége. Helyzetek ide vagy oda, az első félidő végét jelző sípszó felharsanása pillanatában gólnélküli döntetlent mutatott az eredményjelző.

A szünetben - régi szokásunkhoz híven - górcső alá vettük az ellenfél összeállítását. A kapuban egy régi ismerőst találtunk: Bukrán Erik az előző bajnokság utolsó fordulójában még a PMFC kapuját védte, Puskás Gábor pedig a 2017/18-as szezonban erősítette a Munkást.

A második játékrész hasonló mennyiségű izgalmat hozott, mint a találkozó első félórája. Bár két pécsi lehetőséget azért feljegyeztünk: előbb Nikitscher Tamás tört be látványosan a csabai büntetőterületre, de a kapura szánt labda elkerülte a célt. Ahogy Tóth-Gábor is megszerezhette volna a vezetést, de a labdája a 71. percben Bukrán védése miatt szögletre került. A beívelt labda viszont már a hálóba: Tóth-Gábor bólintott a vendégek kapujába (1-0). 

A meccs hajrájára is akadt pécsi helyzet: az időközben beállt Futó hatalmas partdobását Katona fejelte a tizenegyespont környékéről a kapu fölé, a hosszabbítás perceiben pedig Kesztyűs szabadrúgása rezegtette meg a kapufát.

Maradt az 1-0, s mi elégedetten csaptuk össze a tenyerünket: soha rosszabb bemutatkozást!

Szép volt, fiúk! Csak a Munkás!

MESTERMÉRLEG (NS Online):
Weitner Ádám: – Az első húsz percben görcsösen futballoztunk, ekkor fölényben voltak a vendégek, de szerencsére javult a játékunk, a második félidőben már jól járattuk a labdát. Rengeteg munka vár még ránk.
Brlázs Gábor: – Csalódott vagyok az eredmény miatt, jóllehet játékosaim hozzáállásával elégedett lehetek. Pontot akartunk szerezni, de még a győzelemre is volt esélyünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése