2021. július 3., szombat

2021. július 3. Paksi FC - Pécsi MFC 5-2 (2-0)

Paksi FC - Pécsi MFC 5-2 (2-0)
2021. július 3. Paks, Paksi FC-stadion, edzőmérkőzés. 150 néző.

Hermány mezében Bukrán védett
Vezette: Barna.
Gólszerzők: Bertus (18.), Sajbán (45+1.), Ádám (67., 86.), Haraszti (90.), ill. Tihanyi (60.), Bíró (72.).

PAKS, 1. félidő: Hegedüs – Lorentz, Szélpál, Szekszárdi M., Szabó J. – Papp, Gyurkits G., Bertus – Sajbán, Böde, Nagy.
2. félidő: Simon B. – Kulcsár, Kinyik, Lenzsér, Debreceni Á. – Vas, Windecker, Kesztyűs – Szendrei, Ádám, Haraszti. Vezetőedző: Bognár György.

PMFC, 1. félidő: Bukrán – Sági, Preklet, Rácz, Katona – Keresztes, Bartha, Tölgyesi, Hegedűs – Adamcsek, Vízler.
2. félidő: Bukrán (Vukman 68.) – Svedyuk, Dávid, Preklet (Than 75.), Berekali – Sinanovic, Turi, Szabó, Kónya – Tihanyi, Bíró. Vezetőedző: Vas László.

Rangadó az edzőmeccsek sorában


Ha már egy edzőmeccset is rangadóként kezelünk, ha már a Paksra ősi riválisként tekintünk, akkor igazán mondhatjuk, hogy hiányzik a jó, magyar foci. Merthát azért mégiscsak július elején vagyunk, javában zajlik az Európa-bajnokság, s a hazaiak csak épp elkezdték a felkészülési időszakot. S hát a Paks nem egy Komlói Bányász vagy egy Fradi, akik ellen már hetven éve írjuk a soha el nem fogyó lapokat a históriás könyvekbe. Bizony, a Pakssal akkor szaporodtak meg a meccsek, amikor a kétezres évek elején felkerültek az élvonalba. Sokáig saját városukban is csak második számú csapatnak számított, hiszen a Paksi Atomerőmű együttesét jegyezték magasabb szinten. Aztán az ASE megszüntette a felnőtt labdarúgócsapatát, így lett az akkor még Paksi SE névre hallgató zöld-fehér egylet uralkodó a saját városában. 

Szóval közel húsz év az az időszak, amióta évről-évre, rendszeresen megmérkőzik a két együttes egymással, s az utóbbi párharcok végén, inkább a Tolna megyeiek örülhettek. Emlékezhetünk például arra, hogy a legutóbbi öt találkozó mindegyikén Böde Daniék győztek. Ebből három edzőmérkőzés volt, míg kettőt a Magyar Kupában vívtak a felek.

Bár azt mondják, hogy egy edzőmeccsen nem az eredmény a lényeg (dehogynem! - mondjuk mi), azért reméltük, az ötmeccses győzelmi széria nem nyúlik tovább.

A kapunkat újra a próbajátékos Bukrán Erik védte, rajta kívül a Puskás Akadémia játékosa, a 18 éves Vizler László volt ismeretlen. A többiek ismert arcok voltak, mondhatni, Vas mester az alapcsapatát küldte játékba. Ennek is köszönhető, hogy a meccs első negyedórájában teljesen egyenrangú ellenfelei voltunk a magasabb osztályban szereplő paksiaknak. Sőt, Bukrán büntetőt is hárított, amikor a hatodik percben Nagy tizenegyesét lábbal hárította. Mégis a zöld-fehérek szereztek vezetést a 18. percben, amikor Bertus életerős szabadrúgása vágódott Bukrán kapujába (1-0).

Hegedűs helyzetét jegyezhettük fel az egyik, majd Nagy lövését a másik oldalon. Az ezúttal csatárként szereplő Böde Dani lövése is elakadt a pécsi kapusban. Már elkönyveltük az egygólos paksi vezetést a szünetre, amikor Sajbán közelről kotorta a labdát a kapunkba (2-0).

A szünetben átnéztük a hazaiak összeállítását, s a kezdő csapatukban felfedeztük Hegedüs Lajost, aki a 2009. januárjától másfél szezonban védte a PMFC kapuját.

A második félidőre alaposan kicserélődütt a PMFC. Csak a kapus Bukrán és a középhátvéd Preklet maradt a pályán. A védelemben a Nyíregyházáról ismert Svedyuk Alex mellett a nemrég igazolt Dávid Zoltán játszott, a balhátvéd posztján pedig a felcsúti Berekali Márk mutatkozott be a PMFC szurkolóinak. Ezzel még nincs vége az újoncok felsorolásának, mert meg kell említenünk a mohácsi születésű, ám legutóbb szintén Nyíregyházán futballozó Sinanovic Senant, aki a jobb szélen próbálkozott, illetve a mellette játszó, 19 éves Turi Géza Dávidot, aki Feröerről érkezett. Bizony, aki Turi névvel felhúzza a PMFC mezét, azzal szemben rögtön az egekbe szöknek az elvárások. 

Bíró Bence góllal debütált
Van-e még? - néztünk a jegyzeteinkbe. Hogyne volna, hiszen a frissen igazolt Bíró Bence a támadók között próbált helyt állni, s zavart okozni a hazaiak védelmében.

Talán ez a soha nem látott vegyesfelvágott-összeállítás lehet az oka annak, hogy a paksiak fölénybe kerültek, ám mégis a frissen igazolt Bíró volt olyan agilis, hogy a 60. percben eljutott a hazaiak kapujáig. Lövését még a gólvonalon hárította a paksi védelem, de Tihanyi ismétlése ellen már tehetetlenek voltak (2-1).

Nem sokáig volt szoros az eredmény, mert a 67. percben Ádám a tíz méterről lőtt a kapunk bal alsó sarkába (3-1). A 72. percben a hazai kapus, Simon hibájából jutottak büntetőhöz a pécsiek, s a teljesen jogos tizenegyest Bíró Bence lőtte a kapuba (3-2). AZ MTK-tól érkezett kölcsönjátékos góllal mutatkozott be új csapatában. Nem rossz debütálás!

A góltól megtáltosodtak a pécsiek, újult erővel rohamozták a paksiak kapuját, s még egy gólra szükség volt ahhoz, hogy megtörjön az ötmeccses vereségsorozat. Bíró közel is volt az egyenlítéshez, de négy méterről, ordító helyzetben a kapu fölé lőtt. Ellenben a hazaiak nem kegyelmeztek: előbb a 86. percben Ádám fejelt egy labdát a kapunkba (4-2), majd a 90. percben Haraszti állította be a végeredményt (5-2).

Küzdelmes, hajtós meccs volt, amelyen sok újonc mutatkozott be PMFC-mezben. Kíváncsiak vagyunk, közülük kiknek a nevét kell hosszú távon is megjegyeznünk.

Csak a Munkás!

Mestermérleg:
Bognár György: Ismét próbáltuk egyenlően elosztani erőviszonyaink a két félidő között, valamint a fiatalokat bevetni. Sajnos nem vagyok maradéktalanul elégedett, de nem a fiatalok miatt, nem volt a legjobb a ritmusunk és agresszivitásból is lehetett volna többet mutatni a mai nap folyamán. Nem pörögtünk kellően, pedig arra számítottam, kicsit gördülékenyebben játszunk majd. Alapjában véve ugyanakkor maga a mérkőzés megfelelt a felkészülés ezen szakaszának. (paksifc.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése