2020. augusztus 6., csütörtök

2020. augusztus 5. Nyíregyháza Spartacus FC - Pécsi MFC 2-0 (2-0)

Nyíregyháza Spartacus FC - Pécsi MFC 2-0 (2-0)
2020. augusztus 5. Nyíregyháza, NB II. 2. forduló. 2641 néző.

Vezette: Lovas László (Csatári Tibor, Márkus Péter - Takács Tamás). 
Nyíregyháza - PMFC 2-0
(foto: Kelet-Magyarország)
Gólszerző: Hornyák (1–0) a 7., Ötvös (2–0) a 29. percben.
Sárga lap: Györgyi 23', Ötvös 44', Farkas 50', Jánvári 93' illetve Króner 34', Helesfay 64', Geiger 93'.

Nyíregyháza: Fadgyas – Svedjuk, Jánvári, Fodor F., Galambos – Papp M. (Papucsek, 74.) – Farkas A., Györgyi (Hamed, a szünetben; Végső, 84.), Ötvös, Kalocsai – Hornyák. Vezetőedző: Gálhidi György.

PMFC: Helesfay – Sági, Króner (Preklet, a szünetben), Rácz L., Katona L. – Kónya D., Futó, Bartha (Tihanyi, 70.), Hegedűs M. – Óvári (Geiger, 61.), Batizi-Pócsi. Vezetőedző: Vas László.

Nem sikerült a bravúr


Mivel mindkét csapat győzelemmel kezdte a bajnokságot (a hazaiak a Kaposvárt, a pécsiek a Dorogot győzték le a nyitányon), akár presztízsmérkőzésnek is tekinthetnénk a találkozót. Annak okán pedig különösen, hogy ezt megelőzően utoljára 2015. május 29-én találkoztak a felek, azon a bizonyos utolsó NB I-es mérkőzésen, amelyet a PMFC Újmecsekalján 2-1-re nyert meg.

Azóta a két csapat közel hasonló utat járt be: a nyírségiek az első osztályból a harmadik vonalig zuhantak, ahonnan egy szezon után felkerültek a második ligába, míg a mieink útja valamivel rögösebbre sikerült: az élvonal után a megyebajnokságban álltak rajthoz, amelyet négy NB III-as szezon követett, mire újra profiosztályban léphettek pályára.

Megnéztük: Nyíregyházán ezt megelőzően utoljára 2002. október 5-én nyertünk: a Nagy Tamás által edzett gárda akkor 3-2-re verte a piros-kékeket. Hasonló eredményt, és az ezzel járó három pontot most is elfogadtuk volna.

Jó hosszú az út Pécs és Nyíregyháza között, munkanap lévén nem is indultak hosszú konvojok az ország keleti sarka felé. Mi magunk is az online-közvetítés követését választottuk, s ennek, valamint az MLSZ Adatbankjának köszönhetően örömmel fedeztük fel azt a Fodor Ferencet az ellenfél védelmében, aki 2011. és 2014. között 46 bajnoki mérkőzésen viselte a PMFC mezét, s éppen Pécsről szerződött Nyíregyházára. Fodor csapatkapitányként vezette fel társait a meccs előtt.

A közvetítés szerint a pécsiek kezdték jobban a meccset: rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést, ám Gálhidi mester felismerte a pécsi presszing ellenszerét, és gyors játékosainak segítségével kihasználta az üresen maradt területekben rejlő lehetőségeket. Ebből a felismerésből adódott az a szöglet is, amely után fejelt Hornyák a pécsi kapuba. (1-0) Ezt követően a nyírségiek kontrára rendezkedtek be, s hiába volt többet a labda a pécsieknél, igazi helyzet csak Kónya Dávid előtt adódott, de a 19. perc lehetőségét kihagyta a szélső.

Nem hagyta ki ellenben a hazai csapat: a 29. percben Ötvös 35 méterről rúgott gólt a kint helyezkedő Helesfay hálójába. (2-0)

A második gólt követő időszakról mindent elmond a Nemzeti Sport Online tudósításában leírt mondat:  "noha kétgólos előnyben van a Nyíregyháza, lelkesen futballozik a Pécs. Lüktet a meccs." Igen, ezt is várjuk a PMFC-től: a fel nem adás, a kitartás kell, hogy legyen a csapat egyik ismertető jegye. Ahogy 2015-ben sem adta fel a csapat, s a padlót jelentő megyebajnokságból indulva jutott el a profiosztályt jelentő második vonalig. S mi többet várhatnánk el egy újonc csapat szurkolójaként, minthogy lelkesen futballozzon a feljutás egyik esélyese ellen?

Hiába cserélt Vass mester a szünetben (a sárga lapos Króner helyett Preklet került a védelem tengelyébe), a játék nem tudott megújulni a második játékrészre. Talán a hátsó alakzat szilárdabb lett a csere által, mert a tudósítók kevesebb nyíregyházi helyzetről számoltak be. Ha a körmünket nem is rágtuk izgalmunkban, azért gyakran nyomtuk a frissítést szolgáló nyomógombot, de csak nem akart szebb lenni az eredmény. Pedig rengetegszer hallottuk különböző szakemberektől, hogy mennyire veszélyes eredmény a 2-0, hiszen az előny birtokában elkényelmesedhet a csapat, úgy tűnt, a hazai csapat nem érezte magát veszélyben. Erről, persze, a mieink gondoskodhattak volna leginkább, de az idő előre haladtával egyre kevésbé volt alapunk bízni a pontszerzésben. Le is írta az NSO tudósítója, hogy nincs erő a mieink játékában.

Talán egy újonc csapatnak nem Nyíregyházán kell győznie, talán egy ilyen erőltetett menetben, mint amiben augusztusban vár minden csapatra, lehetnek olyan meccsek, amikor erőtlenebbül futballozunk. 

De akkor is: Csak a Munkás!

Mestermérleg:
Gálhidi György: – A legszebb álmainkat valósították meg a játékosok ezzel a jó rajttal. Már a felkészülés alatt láttam, hogy a Pécs a másodosztály egyik legfelkészültebb csapata, ezért nagy fegyvertény legyőzni. A labdabirtoklásunk nem volt rendben, de úgy is készültünk, hogy pontrúgásokból és kontrákból legyünk eredményesek. Nagy dicséretet érdemelnek a fiúk, mert az utolsó leheletükig küzdöttek.

Vas László: – Gratulálok a hazaiaknak, megérdemelten nyertek! Jól felkészültek belőlünk, ettől függetlenül magunkban keressük a hibát. Sok labdát elveszítettünk, de minden szituáció, amiből felkészültünk, ellenünk sült el. Hangsúlyoztam, hogy a pontrúgásoknak nagy jelentősége lesz, mégis már az elején egy szögletből kaptunk gólt. Számos szögletet kialakítottunk, de ezekkel nem tudtunk élni. Tanulnunk kell a hibáinkból.

(Cikkünk a Nemzeti Sport Online, az MLSZ Adatbank, és a pmfc.hu írásainak segítségével készült.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése