2020. március 14., szombat

Bemelegítés: Pécsi MFC - Dabas-Gyón FC (2020. 03. 14.)

Feri bácsi és a döglött ló


Miközben aggódva figyeljük a világ négy sarka felől érkező híreket, és újratervezzük a megszokott, kényelmes életünk mindennapi ritmusát, csapatunk meccsre készül.

Nehéz beharangozót írni egy olyan meccs elé, amelyet zárt kapuk mögött rendeznek meg. S ezúttal nem egy hatályba lépett fegyelmi büntetésről van szó, hanem ettől sokkal súlyosabbról. A világjárvány gúzsba köti a mindennapokat, s még a focimeccsekre is hatással van.

Emlékszem, gyerekkoromban egy elszabadult ló a mély szakadékba zuhant, s bokáit törve feküdt a porban. Próbált lábra állni, de sehogy sem sikerült neki. A gazda a kalapját levéve siratta a jószágot, az egyetlen vagyonát, s a fiát küldte a Feri bácsiért, a vadászért. - Ebbül má' nem lesz ló többet! - mondogatták a sokat megélt öregek.

Nagysokára jött is Feri bácsi, s fejét csóválgatva töltötte meg a puskáját, majd könnyeivel küszködve emelte célra. Még utoljára ránézett a ló gazdájára, mintha csak tűzparancsra várt volna, majd elsütötte fegyverét.

A kegyelemlövés a fején találta az állatot. A ló, mintha tudomást sem vett volna a koponyáját ért találatot, még egyszer megpróbált fölállni, túlélni a túlélhetetlent, majd összeesett, s végleg feladta a küzdelmet.

Így van ez a mi focink is. Már most tudni lehet, hogy a koronavírus lesz az év szava, a halálos lövést a járvány világméretűvé válásával már megkaptuk. Most zárt kapuk mellett próbál a mi focink még talpra állni, túlélni a túlélhetetlent, de be kell látnunk: hamarosan a stábtagok és a játékosok közt is felüti fejét a fertőzés, és akkor nem lesz aki - zárt kapuk mögött - futballmeccset játsszon.

De ma még játszik. Ma még - bár nézők nélkül - de pályára lépnek a csapatok, közöttük a PMFC és a Dabas-Gyón FC is, s a bajnokságra hajtó piros-fekete csapat meg is szerzi a győzelmet.

S el fog jönni az idő, mert el kell jönnie, amikor egy főnixmadárról ír a tollforgató és klaviatúratúró - a döglött ló helyett.

Csak a Munkás!

Tippünk: PMFC - Dabas-Gyón FC 3-0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése