2017. július 28., péntek

Bemelegítés: NK Osijek II. - Pécsi MFC

Leugrunk Jugóba

Leugrunk Jugóba - mondtuk régen, amikor meglátogattuk a határ túloldalára szakadt baranyai várost. És íme, egyetlen mondatban sikerült összesűrítenünk az elmúlt száz év történelmét. Ma már Jugoszlávia helyett Horvátország vár ránk akkor, amikor meglátogatjuk ezt a gyönyörű, történelmi települést.

Eszéki csapat ellen már 1900-ban pályára lépett a Pécsi Athletikai Club, ám míg a PAC-cal kapcsolatban elmondható, hogy a mai PMFC jogelődje, az akkor Hrvatski Sokol néven futballozó, és a mai NK Osijek elnevezésű eszéki csapatok között már nem mutatható ki ugyanez a kapcsolat. A tény azonban mit sem változik. 1900. szeptember 16-án játszott először a PAC Eszéken, s a hivatalos végeredménye a mérkőzésnek 2:2 lett. Igen, érdemes a "hivatalos" jelzőt használni, hiszen még a Pécsi Napló is a mieink győzelméről számolt be, s csak a hivatalos közlönyből derült ki, hogy egy meg nem adott gól miatt döntetlen lett a játék végeredménye.

A mai eszéki együttes elődjének számító NK Proleter Osijek csapatával 1957. február 24-én találkozott először az akkor Pécs-Baranya Dózsa-Petőfi SK néven szereplő mecsekaljai csapat. Volentik Béla edző írányításával akkor így álltunk fel:
Danka – Szőcs, Kocsis, Hegyi – Csupák, Kresz – Kamondi, Schwara, Opova, Lehel, Horváth, az 1:1-re végződött találkozón a gólunkat Opova lőtte a 75-ik percben.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az NK Osijek az a külföldi csapat, mellyel az elmúlt 60 évben a legtöbbször találkoztunk, hiszen a nyolcvanas évek végéig hol Pécsett, hol Eszéken, de rendszeresen összecsaptak egymással. Nem csak edzőmérkőzésen, hanem az egykoron nemzetközi jelzővel illetett Dunántúli Napló Kupákon is.

A két gárda legutóbbi eszéki randevúja nem túl régen, négy évvel ezelőtt volt:

NK Osijek (horvát) - PMFC-MATIAS 1-0 (0-0)
2013. június 26. felkészülési mérkőzés - Eszék, Gradski Stadion.
Gólszerző: Barisic (89.)
NK Osijek, 1. félidő: Mikulic - Pusic, M. Misic, Dugandzic, Perosevic - B. Barisic, Mandic, Glavas, Skoric - J. Misic, Bralic
2. félidő: Melanic - Simunec, Pavic, Lukic, J. Barisic - Arsenic, Gataric, Novakovic, Pongravic - Mioc, Grgic.
PMFC-M, 1.f.: Gőcze - Fodor, Fellai, Romic, Uzoma - Nagy J., Koller - Városi, Szatmári, Márkvárt – Grumic.
2.f.: Dibusz - Lázár, Lantos, Balogh, Jónás - Horváth A., Kővári (Rácz 68.) - Wittrédi, Fröhlich, Beke – Szepessy. Vezetőedző: Lőrincz Emil.

Kellemes böngészni az akkori pécsi névsort. Gőcze, Fellai, Koller, Horváth Adrián, Wittrédi most is a kerethez tartozik, miként a fenti jegyzőkönyvben fel nem tüntetett Márton Gábor is.

A július 29-én rendezendő meccs ezúttal az NK Elektra stadionjában kerül megrendezésre, s meg kell jegyeznünk, hogy ezúttal az NK Osijek II. csapata lesz az ellenfelünk. Múltidézésre azonban az első csapat elleni találkozókat vettük elő, hiszen az ellenük vívott csaták emlékei az igazán veretesek.

Csak a Munkás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése