2003. június 22., vasárnap

2003. június 21. Pécsi MFC - Lombard FC Haladás 2-2 (0-0)

Pécsi MFC - Lombard FC Haladás 2-2 (0-0)
2003. június 21. Pécs, PMFC-stadion. NB I/B., 38. forduló. 3.000 néző.

Bajnokcsapat
(Dunántúli Napló,  2003. június 22.)
Vezette: Arany Tamás (Horváth S., Horváth I.).
Góllövők: Horváth Gy. 60', Márton 90' (11-es) illetve Nagy S. 51', Kincses 80'.
Sárga lap: Pest K. (54.), Sipos (84.), ill. Kaj (31.), Szűcs (64.), Somfalvi (76.). 
Szögletarány: 6-3 (2-3). 

PMFC: Sólyom - Máté, Dienes, Halász (Jokisics, 58.) - Sipos, Horváth S. (Lantos,46.), Závoda (Ulrich, 77), Kulcsár - Pest, Márton - Horváth Gy.. Vezetőedző: Nagy Tamás. 

Haladás: Balogh - Farkas V., Lőrincz, Farkas A. - Kaj (Németh T., 63.), Szűcs, Somfalvi, Czeglédi, Tóth P. (Kovács A., 91.) - Kincses, Nagy S.. Vezetőedző: Détári Lajos. 

KRÓNIKA:
30. p.: Farkas Viktor lökte el hátulról a 16-oson belül az éppen kapura forduló Horváth Gyulát, ám Arany játékvezető büntető helyett nagyvonalúan továbbot intett. 
31. p.: Márton szabadrúgása után Horváth Sándor elé került a labda, aki 5 méterről a felső lécre lőtt. 
44. p.: Márton lőtt szabadrúgásból a vendégkapu elé, a megpattanó labda a hálóban kötött ki. Arany játékvezető ismét főszerepet vállalt: szerinte Horváth Gyula kezéről került Balogh kapujába a labda, ezért érvénytelenítette a találatot. 
51. p.: Tóth Péter cselezett befelé, majd lőtt 18 méterről, a labda a bal kapufán csattant, a kipattanót pedig Nagy Sándor 8 méterről helyezte a kapu jobb oldalába (0-1).  
59. p.: Kulcsár robogott el a balszélen, pontos beadását követően Horváth Gyula a kapunak háttal, sarokkal juttatta a labdát a hálóba. Gyönyörű gól volt (1-1). 
67. p.: Csodálatos dolgokat műveltek a piros-feketék! Jokisics jobb külsővel lőtte keresztbe a labdát, Márton a 16-os bal sarkánál Horváth Gyulához fejelt, aki azonnal visszatette a labdát, a pécsiek 6-osa 14 méterről, habozás nélkül lőtt - a labda a felső lécet találta telibe. Szemet gyönyörködtető játékot tapsolt felállva a közönség. 
79. p.: Egy szombathelyi előreívelésnél Ulrich és Kincses harcolt a labdáért, amelyet előbbi röviden fejelt haza, a vendégcsatár higgadtan helyezett a kirohanó Sólyom mellett a kapu jobb oldalába (1-2). 
90. p.: Lőrincz rántotta le a 16-oson belül Pest Krisztiánt, Arany ezt a 11-est már megadta. Márton a büntetőből magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába (2-2). 

Ünnepelni érkezett a pécsi közönség az uránvárosi pályára, a PMFC a szombati mérkőzés eredményétől függetlenül bajnokként fejezte be az idei szezont, és feljutott az NB I-be (utoljára 1977-ben Kovács Imrével végzett első helyen a PMSC, a piros-feketék az akkori másod-osztályt, az NB Il-t nyerték meg). A szombathelyi szurkolók is hasonlóban reménykedtek, mert bár csapatuk az elsőséget nem kaparinthatta meg, egy mecsekaljai győzelemmel mindenképpen az első osztályba került volna Détári Lajos együttese. 
A legtalálóbb felütéssel kezdtek a pályára lépők, előbb a vendégek veszélyeztették két szabadrúgásból a pécsi kaput, majd a hazaiak vezettek néhány szemrevaló támadást. Élvezetes, lüktető játék alakult ki, a piros-feketék szurkolóik előtt a presztízsért, a szép búcsúért, a vendégek a három pontért, s ezzel a biztos feljutásért hajtottak. A szombathelyi szempontból életbevágóan fontos találkozón az első félidőben Arany játékvezető ragadta magához a főszerepet: előbb Horváth Gyula fellökésénél intett továbbot, majd érvénytelenítette Márton szabadrúgásgólját. A sípmester szerint a büntetőgyanús szituációan Farkas Viktor a labdát, és nem Horváth Gyulát találta el, míg utóbbi esetben szerinte a pécsi csatár kezéről került a vendégkapuba a labda. A hazai csatár esküdne rá, hogy egy védő ért bele a lövésbe... 
Détári Lajos
A második félidő elején a Sólyom kapujára addig veszélytelen vendégek megszerezték a vezetést (Tóth Péter lövése már gólt érdemelt volna), ám nem sokáig ünnepelhettek, mert Horváth Gyula nyolc perccel később ragyogó góllal egyenlített. (A szombathelyi szempontból oly fontos Bük - Kaposvár mérkőzésen ekkor 1-1 volt az állás, ami a Haladásnak kedvezett.) Bár hazai szempontból tét nélküli volt ez a találkozó, mégis Mártonék vezettek szebbnél szebb akciókat, a 67. percben például még a legnagyobb ínyencek is csettinthettek, és bár az NB I. B legjobb játékosának választott Márton csak a lécet találta telibe, mindenki felállva tapsolt. A kimaradt helyzetekkel azonban nem lehet meccset nyerni, a Haladásnak azonban minden összejött, a csereként beálló Ulrich „gólpasszából” Kincses juttatta ismét előnyhöz a vendégeket. Nem érdemelt volna vereséget a végig hajtó, jól játszó PMFC, s Pest Krisztián lerántásánál Arany sem habozott, a büntetőpontra mutatott. Márton értékesítette a liest, így döntetlennel ért véget a mérkőzés, s a lefújást követően már két NB I-es csapatot ünnepelhetett a két szurkolótábor. 
(Két perccel a pécsi meccs vége előtt a vendégkispad megtudta, hogy Bükön már befejeződött a találkozó, s számukra kedvező eredmény született, a Kaposvár győzött. Détári Lajos és segítői ezt rendkívül sportszerűtlenül hozták a mecsekaljai szurkolók tudomására, felpattantak a kispadról, és félreérthetetlen kézmozdulatokkal hergelték a hazai közönséget. Hiába, Détárinak még van mit tanulnia az edzői szakmában...) 
Nemzeti Sport

A mérkőzés előtt egy kis rockzene, szünetben csinos táncos lányok, a büfében a megszokottnál olcsóbb sör - a PMFC vezetősége mindent megtett azért, hogy a szurkolók és a csapat méltón megünnepelhesse a bajnoki címet A lefújást követően a G-szektorban felállított színpadra szólította fel a szpíker a már tiszta mezbe öltözött játékosokat (legtöbbjüktől a pályára rohanó drukkerek kuncsorogták el az átizzadt mezeket), Nagy Tamás vezetőedzőt segítőit, valamint a klub vezetőit, majd Klement Tibor, a Magyar Labdarúgó Liga igazgatóhelyettese akasztotta nyakukba az aranyérmeket A fülsiketítő éljenzés, tapsvihar mellett a szurkolók együtt üvöltötték a sikerben résztvevők neveit, harsogott a „Bajnokcsapat, bajnokcsapat", lobogtak a piros-fekete zászlók. Mindeközben a másik oldal, az ezüstérmes szombathelyiek is boldogságukba feledkeztek, a buszoknál durrogtak a pezsgősüvegek. Hangos, de békés ünnepléssel zárult a szezon. 
(Dunántúli Napló, 2003. június 22.)

MESTERMÉRLEG:
Nagy Tamás: - Ősszel amikor a csapat az élre került, kivágtam a tabellát az újságból, és betettem a fagyasztószekrénybe. Ma este hazamegyek, és végre kiveszem! 
Détári Lajos: - Gratulálok csapatomnak a nagyszerű játékhoz, és a Pécsnek az NB I-hez. Örülök, hogy újra az első osztályba került a Haladás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése