1997. július 27., vasárnap

1997. július 26. Pécsi MFC - Soproni FAC 0-1 (0-0)

Pécsi MFC - Soproni FAC 0-1 (0-0)
1997. július 26. Pécs, PMFC-stadion. NB I/B., 1. forduló. 2.000 néző.

Vezette: Szabó J. (Varga L., Bajkai). 
Sipos légibalett-bemutatója sem segített
(Dunántúli Napló, 1997. július 27.) 

Góllövő: Tikosi 72'.
Sárga lap: Guti (becsúszva beletalpalt Szabadosba) a 30., Kislőrincz (nem adta vissza sípszó után szabadrúgáshoz a labdát) a 31. percben. 
Szögletarány: 7:0 (3:0). 

PMFC: Tarlósi - Tomka, Szabados, Kislőrincz - Kosa, Nagy E., Sipos János (Ulrich, 64'), Dienes, Romanek J. - Szabó Cs. (Farkas, 75'), Balázs (Szaszovszky, 46') Edző: Róth Antal. 

Soproni FAC: Bíró - Sipos József, Kelemen L., Kovács T. - Kelemen Zs., Kulcsár, Guti, Filipovics (Taródi, 81'), Homyák L. - Mikóczi, Tikosi (Srdic, 88') Edző: Supka Attila. 

A vendégek egy helyzete három pontot ért

(Az NB I/B-s rajt késett negyed órát, mert a soproniak a Balatonnál hatalmas forgalmi dugóba kerültek.) 
A találkozó aztán szép csendben mégis megkezdődött, de ezt alig lehetett észlelni, mert sok esemény nem zavarta a nézőket a napozásban. 
Már az is a történések sorába tartozott, amikor a 18. percben szögletet harcoltak ki a pécsiek. Fél óra telt el, amikor Guti egy Szabadossal való ütközés után sárga lapot kapott a játékvezetőtől. A sértettet ápolni is kellett. 
(Súlyos nem volt a dolog, ez pedig nagy szerencse. A hosszú évek során megszokott mentőautó ugyanis nem várakozott a kijáratnál. Az NB I/B-ben nem kötelező.) 
Kislőrincz nehezen adta vissza a labdát egy szabadrúgáshoz, villant a sárga. Röviddel utána a nézők nagy örömére Tomka ütközött a játékvezetővel, aki a földre került, de hamar felpattant. Öt perccel a lefújás előtt Balázs kiugratta Nagy E.-t, de a kifutó Bíró remek vetődéssel szedte le a lábáról a labdát, 11 méterre a kaputól. 
(A szünetben egyik hírügynökség sem érdeklődött az eredmény iránt. De nehezen is tehették volna, mert a sajtóhelyen a telefont leszerelték.) 
A fordulás után jelentős változások történtek - az időjárásban, beborult az ég, esőre hajlott az idő. A mérkőzés? - az is folydogált tovább. 
Romanek János tanácstalansága
(Dunántúli Napló, 1997. július 27.)
Húsz perccel a vége előtt Dienes ígéretesen adott be jobbról, de Bíró magabiztosan öklözött. Rögtön meg is jött a közönség hangja, de hamar el is múlt. A 72. percben ugyanis Filipovics középre adta a labdát, Mikóczi a jobb oldalra emelt, Tikosi pedig kapásból a bal alsó sarokba bombázott (0-1). 
A pécsiek észbe kaptak, megélénkültek. Szabados a kapu előtt lefejelte a labdát, de Szabó Cs. lekésett róla, majd Romanek J. balról beadott, Szabados közelről fölé fejelt. 
Ezután két hatalmas PMFC helyzet maradt ki. Kósa jobbról beívelt egy szabadrúgást, Kislőrincz jól fejelt a jobb alsó sarok felé, ám Bíró még jobb vetődéssel szögletre mentett. A ráadásban Kósa került a vendégek kapuja elé, közelről lőtt, de Bíró ismét védett. 
A soproniak úgy gondolták, egy biztos pont a rajton nagyon jól jöhet. Ha ez háromra változik, az külön öröm számukra. Nekik lett igazuk, mert egy kontrából betaláltak, a kapusuk meg mindent védett, csapata legjobbja volt. 
A tavasszal már szinte megszokott forgatókönyv játszódott le. Amíg nem sikerült gólt lőni, senki sem izgult különösebben. Amikor viszont az ellenfél szerzett vezetést, futni kellett az eredmény után. 
Következett a kapkodás, meg a remek hajrá, ami viszont semmit sem ért. 
(Dunántúli Napló, 1997. július 27.)

Krónika:
40. perc: Balázstól indult a pécsi támadás, amelynek végén Nagy Ervin nagy helyzetben, tíz méterről a kifutó kapusba lőtt. 
44. perc: Sipos János tisztára játszotta magát, aztán hét méterről Bírót találta telibe. 
70. perc: Szabó Csaba meglódult a jobb oldalon, ám ahelyett, hogy kapura húzott volna, kifelé futott, ezzel odalett a lehetőség. 
72. perc: Megszerezte a győztes gólt a Soproni FAC. Filipovics ívelt előre, Mikóczi a balösszekötő helyéről a középen álló Tikosi elé adott, aki tíz méterről a kapu bal oldalába rúgta a labdát. 
0-1 
75. perc: Szabados lefejelt labdájára Szabó Csaba rajtolt, de az ötösön elcsúszott. 
Tarlósi István, kapus
88. perc: Kislőrincz közeli fejesét védte Bíró. 
90. perc: Kósa lábában volt az egyenlítés, azonban kihagyta a nagy gólszerzési lehetőséget. 


Negyedórával később kezdődött a mérkőzés, mert a soproniak a Balaton északi partján csúcsforgalomba kerültek, ezért a tervezettnél később értek Pécsre. 
Roppant gyenge játékkal büntette a közönséget a két csapat az első félórában, az első igazi lövés csak a 25. percben ment kapura. Később, a szünetig, a pécsieknek két helyzetük volt, azokat viszont kihagyták. 
A második játékrész elején két új embert dobott be Róth Antal, (Szaszovszkyval csatárt játszatott), ám ez sem lendített különösebben a hazaiakon, akik megérezték a sérült Azoitei hiányát. A román futballista távollétében veszélytelen volt a PMFC támadójátéka. 
A Soproni FAC csak a védekezéssel törődött, gólszerzési lehetőséghez egészen a 72. percig nem jutott. Döntetlenre rendezkedett be, de „talált” egy gólt, ezzel elvitte a három pontot a küszködő, görcsösen erőlködő, de sok hibával játszó PMFC otthonából. Ehhez a soproniaknak a nagyon jól védő kapusuk, Bíró sok segítséget nyújtott. Ugyanakkor a másik kapuvédő, Tarlósi csupán egy veszélyesebb lövést kapott, amiből gól is született. A vendégcsapat győzelme némiképp szerencsésnek mondható. (Nemzeti Sport, 1997. július 27.)

Mestermérleg:
Róth Antal: Néha nagyon igazságtalan játék tud lenni a futball. Az ellenfél egyetlen lövése eldöntötte a találkozó sorsát. 
Supka Attila: - Taktikus játékunknak meglett az eredménye. Megérdemelten nyertünk. Kiemelném a csapatmunkát, amit nyújtottunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése