1996. augusztus 18., vasárnap

1996. augusztus 17. Pécsi MFC - Siófoki Bányász SE 2-0 (1-0)

Pécsi MFC - Siófoki Bányász SE 2-0 (1-0)
1996. augusztus 17. Pécs, PMFC-stadion. NB I., 2. forduló. 3.000 néző.

Tököli Attila
(Nemzeti Sport, 1996. aug. 18.)
Vezette: Kincses (Mező, Kaibás).
Góllövő: Tököli 37' és 90'.
Sárga lap: Bimbó (hátulról felvágta Tökölit) a 34., Gersics (Romanek lebirkózásáért) a 44., Kriston (fellökte Romaneket) a 47., Kirchmayer (buktatta Szaszovszkyt) az 57., Tököli (visszahúzta Kottáit) a 68., Farkas (Koltait ráncigálta) a 70., 
Kiállítva: Bimbó (második sárga lap után) a 84. percben. 
Szögletarány: 2:11 (1:7). 

PMFC: Disztl P. - Kislőrincz, Szabados, Dienes - Farkas, Ulrich (Schneider, 56'), Szaszovszky, Győri, Romanek (Szabó Cs., 83') - Tököli, Azoitei (Bujdak, 69'). Edző: Gelei József. 
Siófoki Bányász: Posza - Kriston, Bimbó, Szabadi (Juhász, 63') - Gersics (Soós, 46'), Bulatovics (Koltai, 46'), Kolovics, Perger, Kirchmayer - Szabó Z., Földes. Edző: Keszei Ferenc. 

Visszatért a taps

(A PMFC-nél a kezdőcsapatba jelölték a román idegenlégióst, Brindást. Ott is melegített a többiekkel, de mégsem lépett pályára a kezdő 11-ben, ugyanis az utolsó pillanatban a fiatal Farkas - aki élete első NB I-es meccsét játszotta - ugrott be a helyére. A lefújás után Gelei Józseftől, a pécsiek vezetőedzőjétől megtudtuk, hogy Brindásnak a sportorvosi engedélyével volt gond, abba tévedésből bélyegzővel a vizsgálat napját ütötték be az érvényesség határidejeként. 
Keszei Ferenc, a siófokiak szakvezetője szintén a mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy utánanéznek: mit ír elő ilyenkor a szabálykönyv. Ha a jegyzőkönyvbe beírt játékos már pályára lépettnek tekintendő, akkor óvnak, mert szerintük akkor a PMFC négy játékost cserélt, ami szabálytalan. A mérkőzést követően azt is megtudtuk, hogy a hazaiak megkérdezték a harmadik cseréjük előtt a partjelzőt, aki azt mondta: csak az a kezdőcsapat tagja, aki abban pályára is lépett, a jegyzőkönyvbe beírás még nem jelent semmit.) 

Földes kétszer is gólt szerezhetett volna a 22. percben, de Disztl P. mindkétszer védett. Öt perccel később Győri, majd a 32. percben Azoitei durrantott fölé. 
A PMFC a 35. percben szerezte meg a vezetést. Ulrich előreívelését Azoitei Tököli elé fejelte, aki 10 m-ről Posza lába között a bal alsó sarokba lőtt. (1-0). 
Kimaradt még egy Azotei lehetőség a szünet előtt, majd egy másik szintén Azoitei-ziccer, már a fordulás után, amikor a 48. percben a román csatár 14 m-es lövését Posza bravúrral fogta meg. Az 50. percben Földes újabb helyzetet rontott el: az ötösről fölé fejelt. Tíz perccel a vége előtt megúszott egy siófoki tűzijátékot a PMFC. A 84. percben Bimbó utolsó emberként felvágta Dienest, és mivel már volt egy sárga lapja korábbról (a 34. percben kapta, amikor megrúgta Tökölit), a siófoki középhátvédet kiállították. 
A 90. percben Tököli újabb góljával vált biztossá a hazai győzelem. Akkor Farkas becsúszva indította a pécsi csatárt, aki a felezővonal tájáról meglódult, majd 13 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. (2-0). 

Hirtelenjében nem is emlékszem arra pontosan, hogy utoljára mikor ünnepelte ekkora nagy tapssal a pécsi közönség a PMFC-t. Talán tavaly ősszel, amikor az FTC-t győzték le. 
Ha a szögletek döntenének, akkor a vendégeknek kellett volna nyerniük (a „kornereket” illetőén 11-2 volt a Balaton-partiak javára). De akkor is ők bizonyultak volna jobbnak, ha a kihagyott helyzetek alapján adnák oda a három pontot. Mert abban is „nyerők” voltak, a csatáruk, Földes egymaga háromszor iratkozhatott volna fel a góllövőlistára. 
Ehelyett a PMFC nyert, méghozzá megérdemelten. Annyival volt jobb, hogy nem a szögletek, hanem a gólok számát gyarapította. Ebben Tököli járt az élen, aki nagyon gólveszélyes volt, ezt a két találata is bizonyítja. 
A hazaiaknak minden csapatrészükben volt egy-egy olyan játékosuk, akik kimagaslót nyújtott (hátul Dienes, középen Győri, elöl pedig Tököli), ugyanez nem mondható el a siófokiakról. Utóbbiakat a szünetben végrehajtott kettős csere sem dobta fel eléggé, bár a becserélt Koltai új színt vitt a játékukba

Jók: Tököli (a mezőny legjobbja, NS-tól 8-as érdemjegyet kapott)), Dienes, Győri, Kislőrincz, Szabados, ill. Koltai, Bimbó, Perger. 

Mestermérleg:
Gelei József: - Nagyon fontos három pontot szereztünk a jól játszó Siófok ellen. Remélem. tovább javulunk, mind összeszokottságban, mind erőnlétben, és sikerül behoznunk a lemaradásunkat. Megérdemelten nyertünk. 
Keszei Ferenc: - Az elsőfélidőben a játékosaim szinte semmire sem vállalkoztak. A szünet után a helyzeteinket kihagytuk. A második pécsi gólt - bár semmi jelentősége nincs - leshelyzet előzte meg. 

(Dunántúli Napló, 1996. aug. 18.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése