1996. április 14., vasárnap

1996. április 13. Pécsi MFC - Újpesti TE 0-2 (0-1)

Pécsi MFC - Újpesti TE 0-2 (0-1)
1996. április 13. Pécs, Újmecsekalja, NB I., 20. forduló. 2.000 néző.

Vert sereg
(Dunántúli Napló)
Vezette: Márton S. (Gergely, Nagy I.)
Góllövők: Füzesi a 45., Bérczy a 79. percben.
Sárga lap: Bérczy (megrúga Kovácsot) a 24., Bumb (felvágta Djordjevicset) a 60., Braun (hátulról buktatta Tiefenbachot) a 77. percben.
Szögletarány: 4:9 (1:1).

PMFC: Balogh - Dienes, Szabados, Bumb, Braun - Tolocsko (Werner 74'), Ulrich (Győri 58'), Jäkl, Ulveczki - Kovács Z., Bujdak (Müller 74'). Edző: Herke Imre.

UTE; Szűcs - Sebők, Füzesi, Bérczy - Jenei, Djordjevics (Szili 81'), Turi (Tomka 29'), Szlezák, Egressy - Belvon (Tiefenbach 71'), Wukovics. Edző: Garami Jó­zsef.

Krónika:
23. perc: Az első pécsi kapuralövés: Ulveczki húsz méterről tüzelt, de a kö­zépre tartó labda hárítása Szűcsnek nem okozott gondot.
39. perc: Bujdak unta meg a hosszan tartó eseménytelenséget. Tizenkilenc méterről próbálkozott, lövése elcsúszott a bal kapufa mellett. Szűcs vetődött, rajta volt a labdán.
41. perc: Belvon kanyarított be jobbról egy szabadrúgást, amit Bérczy kilenc méterről kapura küldött, de Balogh előre vetődve mentett.
45. perc: Szabadrúgáshoz jutott az UTE, a pécsi kaputól 23 méterre. A legurí­tott labdát Füzesi rúgta rá, az egyet pattant, majd a bal alsó sarokban kötött ki. 0-1
50. perc: Bérczy kiugratta Belvont, aki már a tizenhatoson belül futott, ami­kor Braun becsúszva szerelt szögletre.
57. perc: Az újpesti kapus nyújtózkodhatott Uirich 25 méteres bombájánál. Szűcs a jobb felső sarok elől látványos vetődéssel ütötte ki a labdát.
70. perc: Egressy bal oldali szöglete után Szlezák lábáról a pécsi ötösön le­csúszott a labda.
76. perc: Balogh oldalra ütötte ki Tiefenbach 12 méteres lövését.
79. perc: Az egyenlítésben reménykedő pécsi nézőknek csalódniuk kellett. Egressy ívelt be ismét szögletet balról, Balogh nem jött ki, a védők hagyták Bérczyt fejelni, ő pedig az ötösről pattogós fejest küldött a kapu jobb oldalába. (0-2)

Herke felajánlotta a lemondását

Az, hogy Pécsett ebben az évben már többször volt 5000 néző női kosárlabda mérkőzésen, nem véletlen. Persze, mondhatja bárki, a kosarasok aranyéremért játszottak. Ez igaz, de az is, hogy amikor a bajnokság még az elején tartott, akkor is voltak annyian, mint most az NB I-es futballmeccsen. A PVSK-Dália kosarasoknál ugyanis mindig látszott az, hogy ha kell, a játékosok csúsznak-másznak a pályán, csak hogy jó eredményt érjenek el. 
És pont ez az, amit kevésszer lehetett észlelni a piros-fekete labdarúgóknál. Utóbbi két hazai találkozójukon például még véletlenül sem. Akkor, amikor a bentmaradáshoz mindenképpen nyerni kell, akkor a hajtás, szívvel-lélekkel küzdés elengedhetetlen. Főleg akkor, ha már nem megy a játék. De tegnap, az ÚTÉ ellen egy, ugyan tartalékos, de hite- hagyott, a győzelemben már nem bízó, és éppen emiatt a három pontért szinte semmit sem tevői (illetve csak görcsös erőlködést felmutató) pécsi csapat kapott ki, amelyik még helyzetbe sem tudott kerülni (akárcsak az MTK ellen), csupán távoli lövésekkel veszélyeztetett - összesen háromszor a 90 perc alatt. 
Megint úgy szenvedett vereséget a PMFC, hogy a gyengén futballozó ellenfélnél még gyengébb volt. Némi túlzással - ami viszont nem áll túl mész- sze az igazságtól - az egész hazai csapatot le lehetett volna cserélni. 
Gólt továbbra sem tudnak rúgni a pécsiek, akik tavasszal már az ötödik meccsüket vesztették el zsinórban (ennél többször nem is léptek pályára). Csak egy gólt lőttek, viszont 10-et kaptak. Újmecsekalján már harmadszor kaptak ki ebben az idényben. 
Nem akarunk túl korán vészharangot kongatni, de ha így megy tovább (a fordulatra ugyanis vajmi kevés esély van), akkor már most az NB Il-es csapatot lehet építeni. 
A PMFC-ben Balogh az első gólnál, Füzesi távoli szabadrúgásánál mintha későn vetődött volna, a másodiknál pedig nem jött ki beadásra. A védelem könnyen átjátszható volt, megint beigazolódott, hogy mennyire lassúak és darabosak a hátvédek. Egymást múlták alul a középpályások, akik közül Tolocsko kriminálisán futballozott, még a máskor megbízható Jäkl is gyenge volt. Elől Bujdak alig ért labdához (jóformán csak egyszer, egy távoli lövésénél), Kovács pedig hamar megadta magát. 
Az ÚTÉ-ban Szűcs kapusnak alig volt dolga. A mezőny- játékosok közül jobban játszott a társainál: Sebók, Bérczy, Füzesi és Belvon. 

MESTERMÉRLEG:
Herke Imre: - Sajnos, az a baj, hogy a fiúk már nem is hiszik el, hogy győzni tudnak. Megint az első félidő utolsó percében kaptuk a gólt. Úgy tűnik, vesztett helyzetből nem tudunk felállni. 
Garami József: - A nehéz talaj megnehezítette a csapatok dolgát. Küzdelmes mérkőzésen sikerült nyernünk. 

Röviddel a PMFC - Újpest NB I-es találkozó lefújása után a pécsi csapat vezérkara a klubigazgató, Rabi Csaba szobájában gyülekezett. A válságstáb ülésének is nevezhető összejövetelre egyszer csak behívták Herke Imre vezetőedzőt, amiből arra lehetett következtetni, hogy a megbeszélésen a szakvezető jövőjéről is szó lesz. 
Herke Imre
Részleteket akkor még nem sikerült megtudnunk, csak annyit, hogy személyi kérdésekről is szó esett, de ott, akkor döntés nem született. 
Puch László klubelnök, Herke Imre és a pécsi játékosok közül Braun, valamint Szabados, a csapatkapitány volt hivatalos a Mecsek TV tegnap este fél 9-kor kezdődött élő adására, amelyen a PMFC zuhanórepülése volt a téma. A műsor szerkesztői negyed 8-kor még úgy tudták, hogy Herke Imre az újmecsekaljai pályán felajánlotta lemondását, de azt Puch László nem fogadta el. 
Lapunk kérdésére - tegnap este 10 óra után - Rabi Csaba megerősítette a hírt: a vezetőség a tv-szereplést követően a Fordán Centerben újra összeült, s itt is elhangzott, hogy Herke - amennyiben a vezetés úgy látja jónak - átadná helyét, lemondását azonban nem fogadták el. Rabi Csaba hozzátette: az, hogy az edző marad, még nem jelenti, hogy elégedettek lennének a játékosok Újpest elleni teljesítményével, annál is inkább, mert a mérkőzés után ő például az öltözőben alig látott búslakodó pécsi labdarúgót. 
Ennek pedig következménye lesz: első lépésként három-négy futballista visszakerül a tartalékcsapatba. 
Mint megtudtuk, a PMFC vezetői a hét elején Budapestre utaznak, ahol egy külföldi illetőségű játékossal tárgyalnak majd (hogy milyen nemzetiségű és milyen poszton játszó labdarúgóról van szó, nem tudni.) Szóba került még egy horvát, illetve egy román futballista Pécsre hozatala is - a klubigazgató szerint leginkább egy irányító középpályás és egy befejező csatár leigazolása javíthatna a PMFC helyzetén. 
Bár tegyük hozzá: ezek után már az is bravúr lesz, ha a pécsiek osztályozót játszhatnak a bentmaradásért. 
(Dunántúli Napló, 1996. április 14.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése