1994. október 16., vasárnap

1994. október 15. Ferencvárosi TC - Pécsi MSC-Fordan 3-0 (1-0)

Ferencvárosi TC - Pécsi MSC-Fordan 3-0 (1-0)
1994. október 15. Budapest, Üllői út. NB I., 10. forduló. 8.000 néző.

Lengyel próbálkozik
(fotó: Dunántúli Napló)
Vezette: Stamler (Bay, Szilágyi).
Góllövők: Lipcsei a 39., Lipcsei (11-esből) a 74., Lipcsei a 77. percben.
Sárga lap: Márton (Neagoe feltartásáért) a 17., Lipcsei (rek­lamálásért) a 34., Tolocsko (kezezésért) a 38., Szűcs (Dárdai felvá­gásáért) a 76., Ulrich (Keller megrúgásáért) a 87. percben.
Kiállítva: Tolocsko a 41. percben.
Szögletarány: 8:5 (4:4).

FTC: Balogh - Telek - Hrutka, Simon, Keller - Kuznyecov, Lipcsei, Lisztes, Szűcs 
- Cristiansen (Zavadszky 88. p.), Neagoe. Edző: Novák Dezső. 

PMSC-Fordan: Gelei - Márton (Schneider 81. p.) -Tolocsko, Braun, Dienes - Dárdai, Lengyel, Warzycha, Virág - Tököli (Ulrich 81. p.), Niederbacher. Edző: Eich László. 

Krónika:
A Fradi-meccsekhez ké­pest viszonylag kevesen ül­tek a lelátón, amikor kiballa­gott az öltözőből a két csa­pat. A nyolcezer néző között viszont ott volt tíz „harcos"a Déli-frontból, piros-fektelobogókkal „felfegyverez­ve". A hangjuk persze bele­veszett a franzstadti tábor üvöltésébe.
5. perc: Hrutka rúghatta ka­pura a labdát, tizenhét méter­ről. A jogosan megítélt szabad­rúgás után a vetődő Gelei vi­gyázó szemétől követve centi­méterekkel suhant el a labda a jobb sarok mellett.
8. perc: Egy perc alatt felfor­rósodott a levegő a „kellemes tavaszi időben" a PMSC kapu­ja előtt. Márton nagyvonalúan szerelt a saját tizenhatosán be­lül, majd látványos mozdulat­tal Lipcseinek „ajándékozta" a labdát, aki tizenhárom méter­ről lőtt, Gelei öklözve mentett, majd nagy-nagy kavarodás után szabadult fel a pécsiek ka­puja.
18. perc: Tombolt a közön­ség, pedig a játék erre még nem adott okot. Kiírták ugyan­is az eredményjelző táblára, hogy vezet a Debrecen Újpes­ten...
20. perc: Virág csaknem virágos jókedvre derítette a csend­en szemlélődő tíz pécsi szur­kolót. A Warzychától visszaka­pott labdával besprintelt a Fra­di ötöséig, majd középre lőtte a labdát, ám a társak lemaradtak, akár a borravaló.
36. perc: Csaknem negyed­órán keresztül kerülték a kapu­kat a játékosok, ekkor viszont Lisztes rátalált, méghozzá szó szerint. A Ferencváros vado­natúj válogatottja tizenhat mé­terről lőtt, s a labda a jobb ka­pufáról pattant vissza. Ponto­san Neagoéhoz, aki egyedül volt, mégis „táncolni kezdett", végül óriási helyzetben Geleit találta el.
39. perc: Simon a Christiansentől visszakapott labdát a vendég tizenhatos jobb sarká­tól középre emelte. Az az egyik pécsi védő testéről tovább pat­tant, s már-már úgy tűnt, hogy Gelei könnyű zsákmánya lesz, ám a pécsi kapus addig-addig várt, amíg Lipcsei mintegy hét méterről egyszerűen át nem fe­jelte fölötte a labdát, amely az üresen maradt kapuba hul­lott... 1-0
41. perc: Tolocsko egyszerű­en fellökte a meglóduló Neagoét, s mivel már volt egy sárgá­ja, ezzel kiérdemelte a pirosat is.
50. perc: A közönség egy em­berként ugrott talpra, amikor Lisztes remek ütempasszával Neagoe egyedül roboghatott Gelei kapuja felé. A csatár ked­vére választhatott, hiszen védő a közelében sem volt. Ám ő a legrosszabb megoldás mellett döntött, a vetődő kapus térdé­be durrantotta a labdát. Ezután Virág tüzelt messziről, s ha nincs a kapu mögötti védőháló, a labda meg sem áll az István Kórházig. Az ellentámadásnál Hrutka bombája süvített fel a székház legfelső emeletére.
57. perc: Hrutka pontos passza gólhelyzetben találta Christiansent, de a dán fiú jobblábas lövését Gelei szöglet­re tenyerelte.
62. perc: Lipcsei, hátán a tel­jes pécsi védelemmel begyalo­golt az ötösig, majd lőtt, de Márton belevetődött a labda útjába. A szöglet után Kuznye­cov előrevetődve fejelt, alig- alig mellé.
64. perc: Lisztes jobbal 15 m- ről kapura suhintotta a labdát, amely Geleiről pattant vissza a mezőnybe.
67. perc: Neagoe lefutott mindenkit, majd a mögötte lo­holó pécsiek nem kis rémületé­re ballal megcélozta a bal alsó sarkot. Centiméterekkel tévesz­tette el a célt.
74. perc: Percek óta macska­egér harc folyt a pályán, a pé­csiek üldözték a ferencvárosia­kat és a labdát. Utóbbit ezúttal a középkezdésnél érték utol. Neagoe kényszerítőzött Lipcse­ivel, s már a büntetőterületen belül járt, amikor Tököli buk­tatta. A tizenegyesből Lipcsei a bal sarokba gurította a labdát. 2-0
77. perc: S jött a mesterhár­mas! Á nagy kedvvel futballo­zó Lipcsei a felezővonaltól meglódult, a pécsiek tisztes tá­volból követték, s így a Fradi- tábor kedvencének még arra is volt ideje, hogy kényelmesen kicselezze Geleit, majd az ötös­ről a kapu közepébe gurítson. 3-0
80. perc: Christiansen csele­zett, Dienes pedig felrúgta. A dán fiút hordágyon vitték le a pályáról, ám a pécsi „merény­lő" még csak sárgát sem ka­pott.
90. perc: Lipcsei nyolc mé­terről kapura gurított, s már- már a negyedik gólját ünne­pelhette a közönség, de a lab­da elcammogott a jobb kapufa mellett.

A második félidőt felejtsük el
Kár lenne tagadni, hogy bármelyik magyar csapatnak nagyon nehéz az Üllői úton a Ferencváros ellen focizni. Nyilván tudták ezt a PMSC-Fordan játékosai is, ám a Ferencváros vezető góljáig igen tudatosan és jól szervezetten játszottak. A második félidőben valószínűleg annak tudatában is, hogy vezetett az ellenfél és hogy tíz emberrel kell felvenni a csatát, teljesen szétesett a pécsiek csapatjátéka. Nyoma sem volt már a tudatos védekezésnek, inkább úgy látszott, hogy a vendégjátékosok azt szeretnék: a játékvezető minél előbb véget vessen a küzdelemnek. Addig azonban még két elkerülhető gólt kapott a vendégcsapat és a mérkőzés utolsó 15 percében eldurvult a meccs. Sajnos azt követően, hogy tíz emberrel kellett küzdenie a pécsieknek, mint ha eleve feltartott kezekkel léptek volna pályára. 
Á PMSC-Fordanban Gelei többször bravúrosan védett, ugyanakkor az első gólt, ha határozottabb, háríthatta volna. A védők az első félidőben jól játszottak, aztán úgy tűnt, elfáradtak. Á középpályás sortól nagyon kevés említésre méltót láttunk. A csatárok a pályán voltak... 
A FTC-ben Lipcsei klasszis teljesítményt nyújtott, ő volt a mezőny legjobbja. Kiemelhető még Kuznyecov és Lisztes. 

Mestermérleg:
Novák Dezső: - Nagyon szívósan játszó Pécs volt az el­lenfelünk. Jól tartotta a labdát, elég nehezen tudtunk kibonta­kozni. Az egész mérkőzésről elmondható, hogy nem játszot­tunk igazán jól, de úgy érzem, győzelmünk teljesen megérde­melt.

Gond van a játékvezetéssel
(fotó: Nemzeti Sport)
Tóth Béla
elnökségi tag megtiltotta Eich Lászlónak, hogy nyilatkozzon, mert az edző helyett neki volt monda­nivalója: - Érthetetlenül állok az előtt az eset előtt, ami ezen a találkozón történt. Termé­szetesen elsősorban Stamler játékvezető ténykedésére gon­dolok, ami véleményem sze­rint kritikán aluli volt. Szeret­ném elmondani, hogy az idei bajnokságban immár harma­dik alkalommal vezetett ne­künk mérkőzést, először még azt gondoltuk, hogy véletlenül bíráskodott rosszul. Most lát­hattuk, hogy a ténykedésében vagy egyáltalán a bíróküldés­ben tendencia van. Az az igaz­ság, hogy a játékvezető a tény­kedésével komoly anyagi ká­rokat okozott az egyesületnek. Nem elkeseredésemben mon­dom, de így még sokáig nem fog javulni a magyar labdarú­gás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése