1994. augusztus 14., vasárnap

1994. augusztus 13. Pécsi MSC-Fordan - ETO FC Győr 1-0 (0-0)

Pécsi MSC-Fordan - ETO FC Győr 1-0 (0-0)
1994. augusztus 13. Pécs, Újmecsekalja. NB I., 2. forduló. 5.000 néző.

A gól előtti pillanat
(Dunántúli Napló, 1994. aug. 14.)
Vezette: Bede (Varga. Nagy). 
Góllövő: Tököli 75'.
Sárga lap: Dienes (Miriutát vágta fel) a 2., Lengyel (Miriutára lépett rá) a 6., Tolocsko (Kocsis lerántásáért) a 23., Tóth (Dorobantu feltartásáért) a 33., Márton (Farkas felvágásáért) a 42., Farkas (Virág felrúgásáért) a 44. percben.
Kiállítva: Azoitei a 81. percben.
Szögletarány: 7:5 (5:4).

PMSC-Fordan: Gelei - Dienes, Márton, Braun - Tolocsko (Pest 89'), Fehér, Dárdai, Lengyel, Virág - Dorobantu (Tököli, a szünetben), Azoitei. Edző: Eich László. 

ETO FC Győr: Végh - Tóth, Pintér, Farkas - Kuttor, Miriuta, Árgyelán, Bordás, Kocsis (Lázár, a szünetben) - Csertői, Hámori (Herczeg 61'). Edző: Verebes József.

Krónika:
 2. perc: Dienes húsz méterre a kaputól felvágta Miriutát. A sértett végezte el a szabadrú­gást, de a jobb felső sarok felé tekert labdáját Gelei szép vető­déssel szögletre tolta.
10. perc: Lengyel vezette a győri kapu felé a labdát, majd tizenhét méterről gyatrán a ka­pu mellé lőtt.
11. perc: Tolocsko robogott el a jobb oldalon, középre emelt, ám Azoitei nyolc méteres feje­sét Végh könnyedén védte.
15. perc: Braun a saját ti­zenhatosánál előzékenyen Kuttorhoz adta a labdát, aki egészen az ötösig vezette azt, de lövésébe Virág belelépett, így csak szöglet lett a dolog­ból.
20. perc: A Győrből Pécsre került Virág ügyes csellel be­csapta Kuttort, majd tizennyolc méterről, jobbal a jobb sarok mellé lőtt.
24. perc: Dorobantu a jobb ol­dalt felfutó Lengyelhez emelte a labdát, a pécsi játékos tizenöt méterről, kapásból alig lőtt a bal sarok mellé.
31. perc: Végre valami, amire felkaphatták a fejüket a szurko­lók. Virág jobb oldalról végzett el szögletrúgást, labdája átszállt a túlsó ötösre, ahol az elmélázó Kuttort Braun megelőzte, de négyméteres fejese után Végh nagy bravúrral szögletre tolta a labdát.
35. perc: Ismét Virág próbál­kozott lövéssel, de húsz méter­ről küldött labdáját Végh könnyedén fogta.
37. perc: Hámori indult meg, amikor huszonöt méterre a ka­putól Márton buktatta a győri játékost. Miriuta állt a labda mögé és jobb alsó sarok felé tar­tó labdáját Géléi csak kiütni tudta, ám jött Tolocsko és kise­gített.
44. perc: Virág tört előre a bal oldalon, amikor Farkas teketóriázás nélkül felrúgta a pécsi játékost. Virág végezte el a szabadrúgást, középre ívelte a labdát, amelyet Azoi­tei tíz méterről a kapu fölé fe­jelt.
48. perc: Virág végzett el sza­badrúgást a győri térfél közepé­ről, a jobb oldalon érkező Len­gyelhez játszott, akinek húsz méteres lövését Végh gyors ve­tődéssel védte.
51. perc: Brauntól Hámori el­vette a labdát, majd betört a jobb oldalon a tizenhatoson be­lülre, de tíz méteres lövését Gelei bravúrral védte.
52. perc: Tolocsko húzott el a jobb oldalon, kitűnően adott középre, ám Azoitei nyolc mé­teres fejese után a labda, ha csak centiméterekkel is, de a bal sarok mellé került.
59. perc: Márton még a saját térfeléről indulva sorra cselezte ki a győri játékosokat, egészen a vendégek tizenegyes pontjáig jutott, amikor elesett. Termé­szetesen a stadionban minden­ki tizenegyest ítélt, csak Bede játékvezető nem - nagyon he­lyesen.
63. perc: Virág indítását Dár­dai kapta volna a jobb oldalon, már a győri tizenhatoson belül, de Végh remekül lépett ki a ka­pujából és felszedte a labdát.
64. perc: Fehér húzódott elő­re a jobb oldalon, jól is adott kö­zépre, Azoitei és Lázár együtte­sen bevetődtek a labdára az ötösön, amely végül a győri já­tékosról került szögletre.
67. perc: Márton hozta fel a labdát, majd kitűnően tálalt a jobb oldalon beinduló Tököli elé, de a pécsi játékos tizenhat méterről, gyengén kapu mellé lőtt.
Tököli Attila
75. perc: Megszerezte a veze­tést, és mint később kiderült, a győzelmet jelentő gólt a PMSC együttese. Tolocsko a győri ti­zenhatoson belül a jobb oldalon négyszer is megforgatta Bor­dást és Farkast, majd végül tíz méterről megcélozta Végh ka­puját, a győri kapus még beleü­tött a labdába, de az pontosan Tököli elé került, akinek két lé­pésről nem okozott gondot a hálóba pofozni. 1-0
81. perc: Azoitei miután el­vesztette a labdát, szándékosan letalpalta Tóthot, természete­sen nem is jöhetett más, mint a piros lap.
84. perc: A pécsi tizenhatoson belül pattogott a labda, végül Lázár lőtt tíz méterről, de Gelei nagy bravúrral szögletre men­tett.
86. perc: Márton vagy negy­venméteres hosszú indítása után Tököli kapta a labdát a bal oldalon, egyedül húzhatott a kapura, de tizenhat méterről el­hamarkodottan és rendkívül gyatrán a kapu mellé helyezett.

Mielőtt bármiféle fejtegetésbe bocsátkoznánk a mérkőzés kap­csán, azt egyértelműen megál­lapíthatjuk, hogy rendkívül gyen­ge találkozót láthatott a szép szá­mú pécsi szurkolósereg. Az első negyvenöt percben valóságos antifutballt mutatott be a két együttes, és bátran állíthatjuk, hogy ez még a magyar NB I-es színvonalnak sem felelt meg. Mindkét oldalon rendkívül ke­veset mozogtak a játékosok, sem a pécsiek, sem pedig a győriek nem voltak képesek arra, hogy legalább háromszor egymáshoz passzolják a labdát. így aztán amolyan grundfoci-jelleget öltött a találkozó - bár a grundon való­színűleg sokkal jobban csinálják -, és csak bosszankodni lehetett a látottakon.
Szünet után sem sokat válto­zott a játék. Tudatosságot még véletlenül sem lehetett észre ven­ni a csapatoknál. Pedig ha jól számoltunk, a győri együttesben nyolc (!) válogatott játékos ker­gette a labdát... Talán valamivel a pécsiek voltak a kezdeménye­zőbbek, és ha rendkívül nehezen is, akadozva, de legalább meg­próbálkoztak a támadásvezeté­sekkel. A győriek erre nem is gondoltak, és tulajdonképpen azt várták, hogy fújja már le a já­tékvezető a találkozót, és legyen 0-0 az eredmény. Hiába várta mindenki, hogy most majd javí­tani fog a két csapat. Nos, javí­tásról szó sem volt. Két gyenge csapat találkozott ezen a délutá­non, és a játék képe alapján való­ban a döntetlen lett volna reális, ám a pécsiek azért mégsem ér­demtelenül jutottak a három baj­noki ponthoz, mert ők legalább megpróbáltak gólt szerezni, és ez egyszer sikerült is nekik. (Nemzeti Sport, 1994. augusztus 14.)

Gelei bravúrjai is kellettek a győzelemhez
Nem volt jó meccs, de kit érdekel az a pécsi csapattal rokonszenvezők közül akkor, ha nyernek a kedvencek? Nagyon akart a PMSC-Fordan, sokkal több helyzete is volt, mint az ellenfelének, ám azok kimaradtak. A pécsi nyomás a 60 perc tájékától észrevehetően erősödött, ami annak is köszönhető, hogy Tököli lendületesebb volt, mint Dorobantu, és Tolocsko is látványosan feljavult. 
Hiába játszott nyolc válogatott a győrieknél (igaz, többen csak Verebesnél lehettek azok), a vendégek kevés veszélyt jelentettek a PMSC-Fordan kapujára. A pécsiek el tudták hitetni a szurkolóikkal, hogy a Megyeri úti hatos csak kisiklás volt. 
A végig mezőnyfölényben játszó piros-fekete együttes rászolgált a győzelemre, amit jobban is akart, mint az ETO FC. A Verebes-tanítványok nagyon is 0-0-ra játszottak. Vagy ha nem, akkor azt nem lehetett észre venni. 
A PMSC-Fordanban Gelei kiválóan védett, a megszerzett három pontból legalább kettő neki köszönhető. Márton a védelemben ezúttal alárendelte magát a csapat érdekeinek, nem kalandozott ok nélkül előre. A középhátvéd a pécsiek egyik legjobbja volt. 
Az emberfogó Dienest is csak dicsérni lehet, „lekapta” a pályáról előbb Hámorit, aztán Herczeget. A játékmesteri szerepkörre is alkalmas Dárdai ezúttal gyengén játszott. Tolocsko viszont jól, a győztes gólban nagy érdemei vannak. Dorobantu csak esett-kelt, kerékkötője volt a hazai támadásoknak. Tökölinek a gólján kívül is voltak gólveszélyes megmozdulásai. Azoiteinek nem ment a játék, ráadásul hátrányos helyzetbe hozta a társait a kiállításával. 
Az ETO FC Győrben Kuttor, Tóth és Pintér mutatta a legtöbbet. (DN., 1994. augusztus 14.)

Mestermérleg:
Eich László: -Megérdemeltük a győzelmet. Nagyon örülök a sikernek. 
Verebes József: - Igazságosabb lett volna a döntetlen. Sajnos, 4-5 játékosom csak 60-70 százalékos erőállapotban lépett pályára, mert későn kezdték el az alapozást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése