1993. szeptember 12., vasárnap

1993. szeptember 11. Békéscsabai Előre FC - Pécsi MSC-Fordan 5-0 (2-0)

Békéscsabai Előre FC - Pécsi MSC-Fordan 5-0 (2-0)
1993. szeptember 11. Békéscsaba, NB I. 5. forduló. 7.000 néző.

Regős Sándor volt a csapat legjobbja
Vezette: Nyilas (Bognár, Kurmai). 
Góllövők: Kulcsár a 26., Csató a 35., Mracskó az 52., Szenti a 70., Vancea a 73. percben. 
Sárga lap: Fabulya (Azoitei felrúgásáért) a 9., Szenti (Azoitei gáncsolásáért) 13., Vancea (Csizi buktatásáért) a 30., Kocsis (reklamálásért) az 59. percben. 
Szögletarány: 16:2 (8:1).

BEFC: Udvarácz - Mracskó, Usmajev, Fabulya (Zahorán 53') - Szenti, Csató, Vancea, Árgyelán (Szarvas 72') - Fodor, Váczi, Kulcsár. Edző: Pásztor József. 

PMSC-FORDAN: Regős - Bódog, Zare (Fehér 57'), Braun, Vókó - Dienes, Rózsa, Csizi, Kocsis - Lengyel (Benkovics 68'), Azoitei. Edző: Koller Nándor. 

Krónika:
Újoncot is avattak a viharsarki mérkőzésen: Nyilas Csaba játékvezető látható izgalommal készült élete első NB I-es mérkőzésére. 
6. perc: Rózsa 30 m-es lapos, a kapu közepe felé tartó lövését hárította Udvarácz. 16. perc: Csizi a 16-os bal sarkánál felvágta Vanceát. Váczi állt a labda mögé, s óriási erejű jobb felső sarkos szabadrúgását Regős bravúrosan kiöklözte. Ám alig pattant kettőt a labda, Vancea ismételhetett, lövését ezúttal szögletre tolta a pécsi kapus . 
23. perc: Váczi jobb oldali szögletéből Árgyelán fejelt fölé. 
24. perc: Azoitei óriási helyzetben a 11-es pont táján lyukat rúgott. 
26. perc: A 16-os jobb oldalvonalától Vancea kitűnően belőtt középre, Kulcsár jó ütemben érkezett, és mintegy 6 m-ről fejelt úgy a kapu jobb oldalába, hogy a jó irányba vetődő kapus ujjheggyel még beleért a labdába. 1-0 
35. perc: Váczi Dienessel csatázott a bal oldalon. A csabai játékos lett a győztes, egy csel után jól lőtt be középre a tisztán álló Csatóhoz, aki egyet igazított a labdán, majd ballal 8 m-ről a vetődő Regős mellett elegánsan a bal sarokba gurított. 2-0 
39. perc: Kulcsár-Váczi kényszerítőzés végén az apró termetű Váczi erősen kisodródva balról a rövid sarkot célozta meg, de Regős ezúttal a helyén volt. 
41. perc: Váczi két csel után a jobbösszekötő helyéről ballal mellé lőtt. 
52. perc: Fodor a 16-oson belül cselezgetett, amikor jól megérezte, hogy mögötte Mracskó viharos lendülettel száguld a jobbösszekötő helyén, elé gurított, a békéscsabai védő pedig futtából, 14 m-ről óriási erővel, védhetetlenül lőtt a kapu közepébe. 3-0 
56. perc: Csató ugratta ki Mracskót, aki két védő kíséretében tört a kapura, ám abban a pillanatban, ahogy kifutott elé a kapus, és átemelt volna fölötte, Zare elkanalazta előle a labdát. 
62. perc: Váczi tört előre, 15 m-es vágta után a vele futó Kulcsárhoz továbbított, akinek lábáról a kivetődő kapus az utolsó pillanatban levette a labdát. 
70. perc: Váczi egy jobb oldali szögletet laposan lőtt középre, Mracskó hasonlóképp laposan, 16 m-ről a kapura lőtt, az ötös sarkán álló Szenti belepiszkált a labdába, amely így a kapu közepébe vágódott. 4-0 
73. perc: Váczi óriási lövése a védőkről, a 16-oson álló Vancea elé pattant, ő pedig kapásból, nagy erővel a kapu bal oldalába vágta a labdát. 5-0

Az elmúlt évek minden csatája nagy izgalmat hozott, akár Békéscsabán, akár Pécsett játszott a két csapat. Most is erre számított a publikum: mindenki azt várta, hogy a lendületben lévő Békéscsabával agresszíven védekező és hatékony fegyverével, a kontrával jól élő Pécs áll majd szemben. Ezzel ellentétben a mecsekaljai együttes erősen tartalékosan lépett pályára, és meglehetősen alárendelt szerepet játszott az első perctől kezdve. Védelme könnyen zavarba hozható, középpályás sora könnyen átjátszható volt. Egyedül Azoitei okozott némi zavart, de ő is csak a 16-os előterében, ugyanis társak hiányában azon belülre már ő sem jutott, így Udvarácznak a hatodik perctől eltekintve egyáltalán nem akadt dolga. Pedig a Békéscsaba is tartalékos volt, ballábasai közül Kasik a lelátón, Szarvas a kispadon ült. A hagyományokkal ellentétben nem sok vizet zavart a Békéscsaba balról. Nem úgy a középpálya többi részén és elöl. A hazaiak egyre-másra vezették a szebbnél szebb támadásokat, amelyek közül kettőt már az első félidőben értékesítettek. A fordulás után még nagyobb erővel rohamoztak a lila-fehérek, miközben a Pécs egyre inkább „összezsugorodott". Kapusa, amikor tehette, mentett, ám így is öt gólt kapott. Sokszor került lehetetlen helyzetbe, miután a védelmet három-négy csabai is túljátszotta. A második 45 percre felbillent a pálya, a békéscsabaiak rendkívül korszerű labdarúgást mutattak be, és még ilyen különbséggel is megérdemelten nyertek.

Mestermérleg:
Pásztor József: - A lelkes közönségünk megérdemelte már ezt a győzelmet. A csapatom helyenként olyan jól játszott, hogy még magam is meglepődtem azon. 
Koller Nándor: - Sziporkázóan játszott a Békéscsaba, szinte minden sikerült a hazaiaknak. De abban, hogy az eredmény így alakult, a védelmünk is nagy szerepet játszott. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése