1993. augusztus 22., vasárnap

1993. augusztus 21. Pécsi MSC-Fordan - Kispest-Honvéd FC 1-4 (1-1)

Pécsi MSC-Fordan - Kispest-Honvéd FC 1-4 (1-1)
1993. augusztus 21. Pécs, Újmecsekalja. NB I., 2. forduló. 5.000 néző.

Ulveczki (balra) csatázik Duróval
Vezette: Márton (Stamler, Szabó J.).
Góllövők: Halmai a 32., Ulveczki a 40., Orosz az 50., Sallói az 53., Hamar a 61. percben. 
Sárga lap: Csizi (ellökte Vinczét) a 49., Kocsis (buktatta Illést) a 85. percben. Szögletarány: 3:11 (1:9).

PMSC-FORDAN: Csaban - Dienes, Zare, Braun - Ulveczki, Csizi, Lengyel (Rózsa 56'), Vókó (Kocsis 56'), Palaczky - Barborik, Azoitei. Edző: Koller Nándor. 

KISPEST-HONVÉD: Brockhauser - Plókai, Bánfi, Csábi - Stefanov, Pisont, Halmai (Duró 70'), Sallói, Vincze (Illés 70') - Orosz, Hamar. Edző: Martti Kuusela. 

Krónika:
10. perc: Óriási hibát követett el a pécsi kapus. Egy hazaadás után Csaban a 16-oson belül ahelyett, hogy kirúgta volna a feléje guruló labdát, cselezgetett. Ebbe belebonyolódott, szorult helyzetében Zare felé továbbított, de Orosz majdnem elcsípte az átadást. Zare határozott belépője kellett ahhoz, hogy az üres kaput ne tudják bevenni a kispestiek. 
17. perc: Plókai 23 méterről végzett el szabadrúgást, hatalmas erővel lőtt kapura, Csaban nagy bravúrral hárított. 
18. perc: Hamar cselezgetett a pécsiek tizenhatosa környékén. Egyre beljebb és beljebb lopódzott, végül tizenkét méterről megcélozta a kaput, de a hazaiak kapuvédőjén nem tudott kifogni, aki magabiztosan védett. 
25. perc: Lengyel kiugratta Barborikot, ő jobbról a kapu előtt keresztbe lőtt, túl erős volt a beadásra szánt kísérlete ahhoz, hogy elérjék középen a második hullámban érkezők. 
27. perc: Sallói vehette volna be a pécsi kaput, ám attól nyolc méterre gólhelyzetben elcsúszott. 
32. perc: A hetedik kispesti szöglet meghozta a vendégek vezető gólját. Vincze ívelt be jobbról egy szögletet, amit a rövid saroknál, a bal kapufánál álló Halmai a nagy tömörülésben fejjel a léc alá csúsztatott. 0-1 . 
35. perc: Azoitei tizenkét méteres lövése lepattant a védőfalról, a labda a tizenhatos vonaláig vágódott vissza, Ulveczki szerezte meg, de addig cselezett, amíg elvesztette azt. 
36. perc: Orosz elől Csizi akart felszabadítani. Csaban kapus kiindult, szerencséjére az Oroszon felperdült labda a keresztlécet érintve jutott az alapvonalon túlra. 
40. perc: Váratlanul jött a pécsiek egyenlítő gólja. A védőkről lepattant labdát Ulveczki tizenhét méterről a bal alsó sarokba emelte. Az egész kispesti védelem átadást várt tőle, Brockhauser meg sem moccant. 1-1 
50. perc: Palaczky többször egymás után rossz helyre passzolt. A legutolsót nem úszta meg, az elcsípett labdát Orosz három csel után a bal alsó sarokba lőtte. 1-2 53. perc: Vincze lövése Csabanról még kipattant, Vókó a gólvonal előtt nem tudott felszabadítani és Sallói két lépésről, estében begyötörte a hálóba a labdát. 1-3 
61. perc: Vincze bal oldali beadását Sallói fejjel tovább csúsztatta és Hamarnak az ötös túlsó sarkánál már gyerekjáték volt az üres kapuba továbbítani. 1-4 
66. perc: Barborik közeli lövését Brockhauser kiütötte, Azoitei ismételhetett, de tíz méterről az égbe lőtt. 

Úttörő gólok

Tudtuk, nehéz meccs lesz. Tudtuk, az amúgy is jó Kispest-HFC harapni fog. Tudtuk, a csütörtökön megsérült pécsi játékosokból három játszik ugyan, de nem teljesen egészségesen. 
Most már azt is tudjuk, ami intő jel a további 28 mérkőzés előtt, hogy a piros-fekete védelem nem a régi. Azt is tudjuk: a középpálya sem az erőssége a PMSC-Fordannak. És tudjuk, láttuk ötezren: a keretben nem mindenki NB I-es szintű labdarúgó, aki annak hiszi magát. 
Most nála jobb csapattól kapott ki a PMSC-Fordan. De csak emiatt még nem kellett volna ennyire kikapnia. Csupán egy félideig tudta tartani magát, aztán 11 perc alatt a beszedett újabb három góltól érthetően összecsuklott, fel is adta már. 
Szépítené a bizonyítványt, ha látványos akciókból, kiemelkedő egyéni teljesítmények megkoronázásaként lőtte volna góljait a bajnokjelölt. De nem így történt. „Úttörő” gólokat kapott a PMSC-Fordan. Remélhetőleg most utoljára ennyit egyszerre. 
A PMSC-Fordanban Csabannak kitűnő védései és hajmeresztő cselei, passzai is voltak. A hátvédeket nagyon könnyen átjátszották a kispestiek. Ulveczki játékának megítélése sem könnyű: rúgott egy mutatós gólt, kapott egy óriási „kötényt”, voltak ütem-zavarai és többször elfelejtette szorosan fogni a rábízott ellenfelet. Ennyit nem lehet elmondani több középpályás társáról, mert ők eltűntek a mezőnyben. Palaczky szokatlanul bizonytalanul futballozott. 
A Kispest-HFC legjobbjai: Sallói, Vincze, Halmai és Bánfi voltak. 

Mestermérleg:
Koller Nándor: - Kétségtelen, jobb csapattól szenvedtünk vereséget. Az első félidőben a játékosaim betartották a személyre szabott utasításokat, a szünet után azonban 7 perc alatt összeomlott minden. Az elképesztő hibák után - amelyeket nem egy Kispest-Honvéd, hanem annál gyengébb csapat ellen sem követhetünk el - már hiába voltak lehetőségeink, a szerencse akkor már nem mellénk szegődött. 
Martti Kuusela: - Most sem játszottunk úgy, amire képesek vagyunk, de jobban futballoztunk, mint a Vác ellen. De legalább kihasználtuk a helyzeteinket. A tetemes előnyünk birtokában már visszavettek egy kicsit a játékosaim. Már a szerdai, FTC elleni Szuper Kupa-döntőre gondoltak. 

(Nemzeti Sport és a Dunántúli Napló alapján)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése