1993. május 16., vasárnap

1993. május 16. Diósgyőri FC - Pécsi MSC-Fordan 1-1 (0-0)

Diósgyőri FC - Pécsi MSC-Fordan 1-1 (0-0)
1993. május 16. Diósgyőr, NB I., 26. forduló. 8.000 néző.

Vezette: Varga S. (Varga L., Herbály). 
Góllövők: Adzsojev a 80., Lengyel a 91. percben. 
Sárga lap: Csizi (kakaskodásért) a 24., Palaczky (lökdösődésért) a 24., Medgyes (lerántásért) a 25., Adzsojev (labdaelrúgásért) a 69. percben. 
Szögletarány: 7:3 (4:2)

DFC: Dohot - Bém, Leskó, Dancs, Szabó - Csizi, Máriási, Tóth, Szilágyi (Farkas 46')- Szvisztun (Budai 88'), Adzsojev. Edző: Sándor István. 

PMSC-Fordan: Csaban - Dienes, Bódog, Braun, Palaczky - Ulveczky, Rózsa (Dárdai 85'), Medgyes, Lengyel - Magyar (Tolocsko 79'), Azoitei. Edző: Koller Nándor. 

Krónika:
25. perc: Dancs jobb oldali beadását Szvisztun fejjel csúsztatta a jobb felső sarok felé, Csabán ügyes vetődéssel szögletre tolta a labdát. 
34. perc: Lengyel nyolc méterről fejelhetett, Dohot bravúros vetődéssel a léc alól öklözte szögletre a labdát. 
42. perc: Azoitei bal felső sarokra tartó, öt méteres fejesét Dohot parádés vetődéssel tolta a kapu fölé. 65. perc: Rózsa 22 méterről leadott lecsapódó lövését Dohot jó érzékkel tette ártalmatlanná. 
75. perc: Bém vezette fel a labdát, majd 25 méterről, hatalmas erővel bombázott a bal sarok mellé. 
80. perc: Máriási végzett el szögletrúgást a bal oldalról. Belőtt labdáját röviden mentették a vendégvédők, és Adzsojev 14 méterről félmagas lövést zúdított a bal sarokba. 1-0 
91. perc: A kétségbeesetten támadó pécsiek hosszan előrevágtak egy labdát, a hazai védelem bizonytalankodott és a közbeugró Lengyel estében tíz méterről a jobb sarokba továbbított. 1-1

"Időn túli" vendéggóllal
 A kezdést megelőzően hatalmas zápor zúdult Miskolcra, s ez csúszóssá tette a pályát. A víztócsákkal borított játéktéren a pécsiek kaptak gyorsabban lábra, láthatóan jobban alkalmazkodtak a talajhoz. Igyekeztek pontosabban adogatni, s ha megszerezték a labdát, gyorsan átjátszották a középpályát. Az első húsz percben ők diktáltak, a diósgyőriek - fittyet hányva szorongatott helyzetükre - igen kevés elképzelést csempésztek játékukba. Erőfeszítésük kimerült abban, hogy ellenfelüket üldözték, de a megszerzett labdákkal nem tudtak mit kezdeni. A szoros védekezés nem nyerte el a piros-fehérek tetszését. 
A pécsiek uralták a játékot és fél óra elteltével két gólszerzési lehetőséget teremtettek, ám mindkettőt kihasználatlanul hagyták. Lépegetős futballal telt az idő, nagyon gyenge volt az iram, és a színvonal sem érte el a közepeset. Egyre több lett a hiba, csak az előkandikáló nap indította a drukkereket. 
A PMSC több tudatosságot árult el játékával, de a sok pontatlanság miatt ők sem voltak képesek folyamatos produkcióra. A DFC az első negyvenöt percben csapnivalóan futballozott, találóan jegyezte meg Salamon József, az egykori kitűnő védő: - Tudják egyáltalán ezek a labdarúgók, hogy hol futballoznak?! Diósgyőrött ugyanis ilyen felfogásban nem szabad pályára lépni... 
A hazaiak két csatárral vajmi kevés riadalmat tudtak előidézni, a jól szervezett pécsi védelemben, igaz, ehhez az égadta világon semmiféle támogatást nem kaptak a második hullámtól. 
A vendéglátókat a szurkolók felharsanó füttye egyre többször nógatta gyorsabb ritmusra - hiába. A hazaiak kiismerhető támadásokat vezettek, s gondolkodásban is roppant lassúnak, körülményesnek bizonyultak. Háromszor nem voltak képesek társhoz adni a labdát, elszomorító, hogy ilyen jellegtelen és szürke, semmitmondó produkcióval élvonalban szerepelhet csapat...
Feltételezhető volt, hogy a kieséstől, illetve az osztályozó rémétől való félelem hajtóerőt jelent, de ebből szinte semmit nem lehetett látni. Adzsojev jól eltalált lövése visszaadta a győzelembe vetett hitet, ám úttörőcsapathoz méltatlan kihagyást követően odaajándékozták az egyik pontot a kétségbeesetten erőlködő pécsieknek. (Nemzeti Sport, 1993. május 17.)

Mestermérleg:
Sándor István: -Sajnálom, hogy ezen a fontos mérkőzésen egy figyelmetlenség miatt elmaradt a győzelmünk. 
Koller Nándor: - Rászolgáltunk az egyik pontra. A Diósgyőr mezőnyfölényben játszott, de nekünk voltak nagyobb helyzeteink. Tudtam, hogy szerzünk egy gólt s ez most a döntetlenhez volt elegendő. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése