1993. április 7., szerda

1993. április 7. Ferencvárosi TC - Pécsi MSC-Fordan 3-1 (2-1)

Ferencvárosi TC - Pécsi MSC-Fordan 3-1 (2-1)
1993. április 7. Budapest, Üllői út. Magyar Kupa, negyeddöntő, visszavágó. 5.000 nézó.

Lipcsei és Túri párharca
(Nemzeti Sport, 1993. ápr. 8.)
Vezette: Márton (Ring, Győr).
Góllövők: Wukovics a 4., Rózsa a 15., Wukovics a 17., Albert a 63. percben. 
Sárga lap: Simon (megrúgta Túrit) a 35., Bódog (buktatta Wukovicsot) az 57. percben. 
Szögletarány: 5:3 (3:1). 

FTC: Horváth — Telek — Simon, Szekeres — Szűcs, Albert (Vanicsek 65'), Fodor, Lipcsei, Keller — Gregor, Wukovics. Edző: Nyilasi Tibor. 

PMSC-FORDAN: Csabán — Bódog — Ulveczki, Palaczky — Rózsa, Medgyes, Túri (Szabó Zs. 72'), Vókó, Kocsis (Tolocsko 67') — Magyar, Lengyel. Edző: Koller Nándor. 

Krónika:
4. perc: Fodor adott parádés labdát a balösszekötő helyén meglóduló Gregornak. A csatár elhúzta a labdát a kifutó Csabán mellett, majd szinte az alapvonalról a kapu felé gurított. Lehet, hogy a labda túljutott volna a gólvonalon, de a berobbanó Wukovics „biztos, ami biztos” alapon egy lépésről még a hálóba pöckölt. 
9. perc: Wukovics szépen ugratta ki Gregort a jobb oldalon, a csatár a kapu felé fordult volna, de Palaczky beérte, és szögletre szerelte. 
15. perc: Szépen, csendben, szinte „fű alatt” egyenlített a vendégcsapat. Túri balról remekül gurított a középen kilépő Rózsa elé. A ferencvárosi védők lesre számítva, érthetetlenül megálltak, a középpályás pedig szinte besétált a kapu elé, és tizenkét méterről, középről a háló bal oldalába gurított. 1-1
16. perc: Albert tört be a pécsi tizenhatoson belülre, már lőhetett volna, ám inkább a jobb oldalon, ígéretesebb helyzetben levő Wukovics elé adott. A csatár tizenkét méteres lövését Csaban vetődve védte. 
17. perc: Ismét vezetett a Ferencváros! Bódog buktatta Gregort a jobb oldalon, a szögletzászló közelében. Fodor ívelte a szabadrúgást a kapu elé, Wukovics pedig hat méterről, középről zavartalanul fejelt a léc alá. 2-1 
20. perc: Fodor vette észre, hogy Gregor őrizetlenül áll a balösszekötő helyén, elé emelte a labdát, de a támadó tizennégy méteres lövése a jobb kapufa mellett suhant el. A lelátóról egy magáról megfeledkezett néző petárdát dobott a pécsi kapus mellé. Márton játékvezető magához hívatta Havasi Mihályt, a Ferencváros klubtitkárát és kérte, hogy a hangosan beszélőn figyelmeztessék a szurkolókat. 
40. perc: Magyar emelt a bal oldalról a középen kilépő Túri elé, aki már gólhelyzetben volt, de a tizenegyes ponton Telek elé vetődött és testéről lepattant a labda. 
51. perc: Lipcsei a pécsi 16-os előtt kényszerítőzött Wukoviccsal, a visszakapott labdával indult volna előre, de a kifutó Csaban megelőzte és felszedte előle a labdát. 
63. perc: Simon a jobb oldalról, az alapvonal közeléből emelt a vendégek kapuja elé, ahol Albert a magasba emelkedve, 7 m-ről, zavartalanul, szép mozdulattal bólintott a jobb felső sarokba. 3-1 
64. perc: Lengyel bal oldali beadása után Túri a 11-es ponttól alig tévesztette el a kapu jobb alsó sarkát. 72. perc: Gregor ugratta ki Lipcseit a jobb összekötő helyén, a középpályás 10 m-es lövése azonban kipattant a bevetődő Szabó lábáról. 
84. perc: Rózsa viharzott el a jobb oldalon, beadását Magyar az ötös vonaláról fejelte a jobb oldali kapufa mellé. 88. perc: Levezetésképpen Szűcs kísérletezett kapura lövéssel, de 12 m-ről a léc fölé bombázott. 

Rózsa még egyenlített...
Kötelező visszavágó
A továbbjutás tulajdonképpen már március 16-án eldőlt Pécsett, az első mérkőzésen, hiszen a Ferencváros idegenben szerzett kétgólos előnyt. Mindkét csapat elkönyvelte magának ezt a tényt, és a kisebb sérüléssel bajlódó embereket nyugodt szívvel pihentette. 
Pályára lépve viszont a Ferencváros úgy kezdett, mintha nem kétgólos előnye, hanem kétgólos hátránya lenne. Fodor és Albert nagyszerűen szerveztek, egymást követték a lendületes hazai támadások, és így nem csoda, hogy már a 4. percben vezettek a házigazdák. A gólt követően sem változtatott a Ferencváros, de a támadások mellett megfeledkezett a védekezésről és — meglepetésre — az első említésre méltó pécsi kontra góllal végződött. Elnémult a ferencvárosi szurkolótábor, de rövid idő után ismét tapsolhatott. 
Az eseményekben gazdag, látványos bő negyedóra után egyre szürkébb lett a mérkőzés, egyre többet hibáztak a játékosok. Változatlanul a Ferencváros birtokolta többet a labdát, de a támadások már alig jelentettek veszélyt a kapura. Csak játszadoztak a csapatok, majd Albert megtörte a csendet, de fejesgólja után ismét unalmas időszak következett. Akadt ugyan helyzet itt is, ott is, de akik befejezhették volna az akciókat, rendre hibáztak. 
Végül a „kötelező” visszavágót könnyedén nyerte a Ferencváros, és 5-1-es gólkülönbséggel megérdemelten került a Haladás, az MTK és a Békéscsaba mellett a legjobb négy közé a Magyar Kupában. (Nemzeti Sport, 1993. április 8.)

Sima ügy volt
Felszabadultan játszott mindkét csapat. Az FTC azért, mert a pécsi győzelmével már szinte akkor továbbjutott, a PMSC-FORDAN pedig azért mert nem volt vesztenivalója az Üllői úton. Ennek megfelelően mindkét együttes hagyta a másikat szabadon futballozni. Potyogtak is bő negyedórán át a gólok, nem voltak durva szabálytalanságok, amolyan békés meccs volt. Akkor! Később akadtak kemény belemenések, cserébe eltűnt a jó játék. Az FTC sok helyzetet kihagyott, ám a PMSC-FOR- DAN-nak is voltak a második félidőben gólszerzési lehetőségei. Végül is simán nyert a Fradi, de ez a 4. percben lőtt első gólja után várható is volt. 
A PMSC-ben Csaban kapus egy-két beadása nem jött ki. Bódog kissé idegenül mozgott a középhátvéd posztján, többször a felezővonalnál próbált labdát szerezni, miközben az FTC akciója túljutott rajta. A pécsi középpályások miatt gyakran kettészakadt a pálya, mert nem értek vissza időben a saját térfelükre. Közülük Rózsa volt a legaktívabb, őt a játék mellett gólja is dicséri. Magyar bátran játszott, Lengyelt viszont gyerekjáték volt lefogni. (Dunántúli Napló, 1993. április 8.) 

MESTERMÉRLEG:
Nyilasi Tibor: — Továbbjutottunk. 2-0-ás előny tudatában játszottunk egy jó hangulatú mérkőzést. Remélhetőleg jó főpróba volt a szombati, Siófok elleni bajnoki találkozóra. Kimondottan örülök, hogy Wukovics hosszú sérülés után jó játékkal és eredményesen tért vissza. 
Koller Nándor: — Gratulálok a Ferencvárosnak, további sikereket kívánok mind a kupában, mind a bajnokságban. Mi most könnyedébben játszottunk, sajnos, fegyelmezetlenül is, mint általában. Így is volt azonban három-négy lehetőségünk, amelyből gólt kellett volna szereznünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése