1993. március 25., csütörtök

1993. március 24. Békéscsabai Előre FC - Pécsi MSC-Fordan 1-1 (0-1)

Gólt lőtt és a mezőny legjobbja volt
Békéscsabai Előre FC - Pécsi MSC-Fordan 1-1 (0-1)
1993. március 24. Békéscsaba, NB I., 19. forduló. 4.000 néző.

Vezette: Stamler (Márton, Herbály). 
Góllövők: Medgyes a 45., Kulcsár a 80. percben. 
Sárga lap: Palaczky (Váczi gáncsolásáért) a 6., Dienes (Vancea buktatásáért) a 23. percben. 
Kiállítva: Palaczky a 74., Dienes a 92. percben. 
Szögletarány: 21:3 (5:2).

BEFC: Horváth — Szenti, Usmajev, Fabulya — Mracskó, Csató, Vancea, Kasik — Fodor (Gricajuk 61'), Váczi (Szarvas, sz.), Kulcsár. Edző: Pásztor József. 

PMSC-FORDAN: Csaban — Dienes, Braun, Palaczky, Vókó — Ulveczki, Túri, Medgyes, Kocsis — Barborik (Lengyel 61'), Azoitei. Edző: Koller Nándor. 

Krónika:
5. perc: Csató rossz passzát a békéscsabai térfél közepén Azoitei csípte el, kicselezte a ráfutó Usmajevet, majd átemelt Horváth kapuson is, a labda lágyan hullott a kapu felé, de a visszarobogó Kasik egy lépéssel a gólvonal előtt az égbe emelte a labdát. 
29. perc: Palaczky felvágta Váczit 18 méterre a PMSC kapujától. A szabadrúgást Fabulya óriási erővel lőtte meg, Csaban ujjheggyel beleért, így a labda a jobb kapufáról vágódott vissza a mezőnybe. 
43. perc: Egy összecsapás után a pécsi térfélen Váczi rosszul esett, ápolásba szorult, majd letámogatták a pályáról, és kórházba vitték. 
45. perc: Medgyes a 16-os előtt egy lépéssel ártalmatlannak tűnő helyzetben csinált egy cselt, Fabulya bedőlt ennek, ellépett, Medgyes pedig megtalálta a rést, és a balösszekötő helyéről nagy erővel, laposan kilőtte a jobb alsó sarkot a későn vetődő Horváth mellett. 0-1 
46. perc: Szarvas előtt adódott kétszer is nagy helyzet: először a kifutó és elvetődő kapusba lőtt, másodszor vetődve hárított Csabán. 
58. perc: Fabulya „pakkjának” eredménye: Barborik is a partvonalon kívülre, majd a kórházba került. Dr. Dányi József, a békéscsabai kórház adjunktusa: — Váczi jobb vállszalag ficammal került a kórházba, csütörtök reggel megműtöm. Barborik külboka tájon repesztett sebet kapott, vélhetően egy stoplitól. Néhány öltéssel bevarrtuk, így haza is utazhatott. 
74. perc: A kitörő Kulcsárt Palaczky elgáncsolta, a játékvezető ott termett és felmutatta neki a sárga lapot. Mivel a pécsi védőnek volt már hasonló színű kártyája, a következő másodpercben a pirosat is „elővarázsolta” Stamler. 
80. perc: Egy kipattanó labdából Szarvas célzott estében, Csaban kapus a jobb sarok felé indult, de a kaputól hat méterre álló Kulcsár jó ütemben beleszúrt a labdába, amely laposan a kapu közepébe vágódott. Hiába indult vissza Csabán, ezt már nem érhette el. 1-1 
92. perc: Szarvas a bal szélen elfutott, Dienes hátulról elkaszálta. Ugyanaz a helyzet állt elő, mint nem sokkal korábban Palaczkynál, Dienes sárgát, majd piros lapot érdemelt.

Egy kiállítás képei 1. rész
Hullottak a pécsiek
Tartott egymástól a két csapat, amit alátámasztott, hogy a Pécs alaposan megerősítette védelmét, a Békéscsaba pedig a győzelem reményében a középpályán igyekezett fölénybe kerülni. Rövid tapogatózó játék után enyhe mezőnyfölénybe került a házigazda, mind többet támadtak a békésiek, de nem tudták áttörni a sűrű pécsi védővonalat. 
A vendégek viszont a kontrákra építettek. Igaz, a vezetést nem ellentámadásból szerezték meg, hanem egy távoli, váratlan lövésből, de lélektanilag a legfontosabb pillanatban, ugyanis másodpercekkel később véget ért az első játékrész. 
A fordulás után nekirontott ellenfelének a Békéscsaba, a Pécs viszont igyekezett okosan széttördelni a játékot, akár „fűre fekvés” árán is. A sok kisebb szabálytalanság között azért akadt komolyabb is: Váczi után Barborik is elhagyta a pályát, sérülés miatt le kellett cserélni. Tovább nyomott a Békéscsaba, szívósan védekezett a Pécs. Már-már meglepetés lógott a levegőben, amikor Palaczky kiállításával tíz főre olvadt a vendégcsapat, ezzel megbomlott a jól felépített védelme. Ezt használták ki a lila-fehérek, és mentették meg az egyik pontot az izgalmas, jó iramú, de nem túl magas színvonalú mérkőzésen, amelyen a pontosztozkodás igazságosnak mondható. (Nemzeti Sport, 1993. március 25.)

Dienes András:
Egy kiállítás képei 2. rész
Palaczkyt és Dienest kiállították, Barborikot a mentő vitte el
Az első félidőben a pécsiek jól szervezték meg védelmüket, sokat futottak, jól tartották a labdát, de erőtlen ellen- támadásaik nem sok veszélyt jelentettek a hazaiak kapujára. A szünet után nagy erőket mozgósítottak a csabaiak az egyenlítés érdekében. 
Sorra lőtték a szögleteket, a 70. percben már a 14.-iket ívelhették a kapu elé, de a piros-feketék rendre hárítani tudtak. A 74. percben Palaczky fölösleges szabálytalansága és kiállítása nehéz helyzetbe hozta a vendégeket, akik nem bírták ki a hazai nyomást, kiegyenlített a Békéscsaba. A lefújás előtt egy perccel Dienes buktatása után 9 emberre olvadt a piros-fekete együttes. 
A közepes színvonalú, változatos, sérülésekkel és kiállításokkal tarkított mérkőzésen hiába támadott 75 percen át a Békéscsaba, a vendégek megérdemelten vitték az egyik bajnoki pontot. 
A PMSC-ben Csaban jó formában őrizte kapuját, több alkalommal bravúrral mentett. A védelemben Braun fejjátéka emelhető ki, Palaczky és Dienes szabálytalanságaikkal és kiállításukkal nehéz helyzetbe hozták csapatukat. A középpályán Ulveczky nem tudta megismételni korábbi jó teljesítményét, rendre alulmaradt a Kasikkal védett küzdelemben. Túri hasznosan és jól játszott, míg a mezőny legjobbja a szép gólt szerző Medgyes volt. Elől a két csatár közül ezúttal Azoitei volt veszélyesebb. (Dunántúli Napló, 1993. márc. 25.)

MESTERMÉRLEG:
Pásztor József: - Sűrűn adódtak gólszerzési lehetőségeink az elsőfélidőben is, de ennél jobb teljesítményt vártam a csapattól. Medgyesre külön figyeltünk, mégis gólt lőtt. 
Koller Nándor: - Ez egy olyan mérkőzés volt, amelyben minden szerepelt: sérülések, kiállítások. Végül is kedvezően alakult az eredmény a számunkra. Elégedett vagyok a pontszerzéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése