1970. január 1., csütörtök

1911. június 29. Pécsi AC - Ferencvárosi TC 0:11

Schlosser Imre (FTC) volt a mérkőzés ünnepelt csillaga
forrás: Tempó Fradi!
Pécsi AC - Ferencvárosi TC 0:11
1911. június 29. Pécs, Ráth utcai PAC-pálya. Barátságos mérkőzés. 2.000 néző.

Vezette: Sugár István (N.S.C.)
Gólszerzők: Schlosser (8), Pataky (2), Bródy.

Pécsi AC: Győry - Kolossváry, Rapos - Szendrődi, Perényi, Rudnyánszky - Kultsár, Mátyás, Dombováry, Markos, Bellmann.

Ferencvárosi TC: Fritz - Rumbold, Payer- Weinber, Bródy, Weisz- Szeitler, Pataky, Koródy, Schlosser, Borbás dr.

"Szerdán, az esti vonattal érkezett meg Pécsre a Ferencvárosi Torna Club, Magyarország többszörös football bajnok csapata, az angol-verő F.T.C., hogy Szent Péter-Pál ünnepén felvegye a küzdelmet a P.A.C. többszörösen győztes csapatával. A vendégeket az állomásnál Schwrc Gábor dr. üdvözölte, amelyre a vendégcsapat intézője, Schneider István válaszolt. 
Másnap, csütörtökön délelőtt a bajnokcsapat tagjai megtekintették a város nevezetességeit, ebéd után pedig feketére és fagylaltra a Nemzeti Kaszinó vendégei voltak.
Fekete után a csapat minden tagja azonnal lakására ment s lepihent, hogy teljes frissességgel, friss erővel érvényesítsék tudásukat.
Pécsi Napló, 1911. július 1.
A verseny fél -kor kezdődött a Ráth utcai sporttelepen, de a közönség már jóval előbb ellepte a tribünt. A pálya bejárójánál hatalmas zöld-fehér zászló lengett, a vendég bajnokcsapat színe.  Az ingyen publikum nagy tömegben lepte el az emelkedettebb helyeket. Mintegy 2000 főnyi közönség várta a Franzstadt-ot. Fél 6-kor megjelentek a bajnokok, nagyobbrészt vörös sapkában, mi egyébként annak a jele, hogy volt reprezentatív játékos. Hatalmas éljen és taps fogadta őket. Következett a P.A.C. szép fehér selyem zászlajának átadása. Lauber Rezső dr. szép szavak kíséretében adta át a zászlót, mire az FTC is gyönyörű, zöld-fehér, pajzs alakú zászlót nyújtott át. Az ifjúsági csapat tagjai is megkapták érmüket. A csapat felállt. Pécs nappal szembe kerül. Kárpáti Zoltán a magyar labdarúgó szövetség elnöke szól néhány szót a két csapathoz, majd a centernek rúgja a labdát, aki a taccsra vágja s bedobás után megkezdődött a játék.
Feszült figyelemmel, érdeklődéssel kíséri minden szem a játékot. Pécs látszólag lámpalázzal küzd. Az első 17 percben határozottan tartja magát, a FTC nem valami nagy tempóban játszik. A 18-ik percben Dr. Borbás leszalad, és Schlosser éles helyezett lövéssel megszerzi az első goalt. Alig kezdenek, Pataky (...) beadását szép fejessel goallá érvényesíti. Schlosserre játszanak, Borbás szépen letolja néki a labdát, hogy megszerezze hatodik golaját a 94-hez, mit már e szezonban rúgott, s a második félidőben Schlosser a goal belövése után feltartotta két kezét, s diadalmasan kiáltotta csapatának, hogy a goal - a századik. A közönség is meghallotta ezt és lelkesen megéljenezte. Fritz is középre jön, s bajnoktársát üdvözli. Ezután Pataky még egyet befejel, Bródy helyezett lövése a tizedik és Schlosszer rúgja az utolsót, a tizenegyediket. A közönség áttörte a kordont s a mezőnyben éltette a győztes ellenfelet.
Gyönyörködtünk. A ferencvárosi tornaklubnak az egész kontinensen nevezetes s bátran mondhatjuk, Európa egyik legjobb csapata gyönyörű, szemet, lelket gyönyörködtető, élvezetes s ideális fair játékot mutatott. Egyetlen fault sem fordult elő. Önzetlenül, gyorsan, káprázatos labdatechnikával és oly' úri módon játszottak, hogy megértjük azt a határtalan, rajongó szeretetet mellyel a fővárosi közönség környezi kedvelt csapatát, s egyszersmind kimondhatjuk, hogy a csapat iyl tulajdonságai kulcsai világhírű győzelmeinek. A bajnokcsapat egyes tagjai is kiváló klasszist képviselnek, többször képviselték a magyar színeket a válogatott csapatban. Fritz kiváló kvalitását - sajnos, a mérkőzés alatt nem - csakis a félidőben láthattuk, amikor biztosan fogta a legélesebb lövéseket, rávetései páratlan ügyességről tett bizonyságot. A két hátvéd, Rumbold, Payer minden támadást biztosan leszerel, Weinber, Bródy, Weisz a csatársort támogatja, Szeidler, Borbás dr., a két szélső gyors lerohanásai és ügyes beadásai Schlosser, Koródy, Pataky által jutnak a biztos goalba.
Legnépszerűbb a "Slózi", a ferencváros Slózija. Lövései óriási erejűek, élesek, biztosan helyezettek: a legképtelenebb helyzetben, kapásból, azonnal suttol. A csapatban a legnagyobb fegyelem uralkodik, egymást tisztelik, szeretik, testi-lelki jóbarátok (Szeidler-Weinbeer) önzetlenséget a teljes mértékben megkövetelő összjátékuk így eredményes.
A mi csapatunk az első negyedórában erősen játszott, tartotta magát, a védelem szépen működött. Győry rávetései megérdemelték a közönség tapsait. Később azonban a Ferencváros goalzápora következtében némiképp csüggedt, a csatársor nem vezetett úgyszólván egy még-veszélyes támadást sem. Sokat tanult a csapat, s nem szégyen a nagy goalarányú eredmény.
Mérkőzés után a Nádor-szálló éttermében 150 terítékű bankett volt. Lauber Rezső dr., a P.A.C. alelnöke szólalt fel először szép tartalmas beszédben üdvözölte a vendégcsapatot, megemlékezett a labdarúgó-sport ellenségeiről. Majd poharát emelte Kárpáti Bélára, a magyar labdarúgó szövetség elnökére. Számos toaszt hangzott még el. Balog Hugó, az FTC elnöke köszönte meg a szíves vendéglátást, s örömmel konstatálta, hogy a pécsi labdarúgó-sport kiváló férfiak kezében van letéve, kik nem sajnálva semmi fáradtságot, a vidéki sportegyesületek közt a vezető szerepet megszerzik.Majd dr. Fürst Zsigmond emelte poharát a hölgyekre, Cholnoky dr. Malaky Mihályra, Kárpáti Béla a vezetőségre. A két bajnokcsapat s a sport-kedvelő társaság víg pezsgőpoharazás közben a kora reggeli órákig vidám hangulatban volt együtt. 
A fényes erkölcsi siker mellett anyagiakban is szép jövedelme volt a clubnak.
Teljes elismerés illeti a Pécsi Atlétikai Club agilis vezetőségét, mely nem riadva vissza a nagy anyagi áldozatoktól méltó módon látta vendégül Magyarország bajnokcsapatát. A páylán megjelent óriási és előkelő közönség igaz élvezete elég dokumentum arra, hogy a PAC évkönyvében jun. 29-ét mint felejthetetlen napot könyvelje el.
A győztes FTC tagjai ma reggeli gyorssal utaztak haza." (Dunántúl, 1911. július 1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése