2024. október 3., csütörtök

Mesterek: Mátyus János - 1974. 12. 20.

Mátyus János
(fotó: pmfc.hu)
Mátyus János

Született: 1974. december 20., Győr.
Mérkőzéseinek száma: 14.
Győzelmek száma: 2.

Elődje: Kulcsár Árpád.

Az egykori válogatott spíler 2024. februárjában, idénybeli negyedik edzőként ül le a PMFC kispadjára. Már önmagában az a tény, hogy egy csapatot egy szezonban négy szakvezető irányít, pontosan mutatja, hogy valami nagyon nincs rendben az öltözőben. Ezt még fokozza, hogy Mátyus elődje, Kulcsár Árpád a betegsége miatt nem tudott a csapat mellett lenni a téli felkészülési időszakban.

Nehezen indult a pécsi szerepvállalás Mátyus számára. Az Ajka ellen hazai vereséget egy gyirmóti fiaskó követte, és az újonc BVSC ellen is csak döntetlenre futotta. Az első hat bajnoki mérkőzésen csak kér döntetlent sikerült összekaparni, s vészesen közeledtek a kiesést jelentő helyek. A csapat ugyanis hétről hétre lejjebb csúszott a tabellán.

Írd és mondd, az első győzelem a Tiszakécske ellen jött össze (1-0), amely a Mester hetedik NB II-es meccse volt a PMFC kispadján. Ha a márciusi válogatott szünetben lejátszott MTK elleni edzőmérkőzést is számítjuk (0-1), és miért ne tennénk, akkor a nyolcadik találkozóján érte el az első győzelmét. Pocsék kezdés.

A páyla mellett, gondterhelten
(forrás: NS Online)
Sajnos, a folytatás sem lett jobb, a végeredmény hirdetéséig lejátszott hat találkozó is pontosan ugyanezt az eredméynt hozta: egy győzelem (Soroksár, 1-0) és két döntetlen kevés volt a bentmaradás kiharcolásához.

Mátyus időszakára jellemző volt a kísérletezgetés: próbálkozott három és négy védővel, cserélgette a szélsőket, kereste a hatékony támadójáték kulcsát, de ez a védelem felhígulását hozta. Regnálása alatt mindössze két mérkőzés volt, amikor nem kaptunk gólt, igaz, mindkétszer győztünk: a már említett Tiszakécske és Soroksár ellenében.

Utolsó értékelésben sajnálatát fejezte ki a kiesés miatt, a felelősséget is magára vállalva. Elmondta, hogy rengeteg kifogást sorolhatna, de nem tette. Minket azért érdekelt volna, hogyan látja, látta a bajnoki szereplést. A kiesés és a búcsú után néhány hónappal az NS Online egyik podcast-adásában úgy fogalmazott, hogy "ezt a csapatot Mourinho sem tartotta volna bent". Konkrétumokat ekkor sem említett, de félünk, igaza van. Nem (csak) rajta múlt.

Utódja: Aczél Zoltán.

Mátyus János első mérkőzése a PMFC kispadján:
2024. február 25. Pécsi MFC - FC Ajka 0-1 (0-0) - NB II.

Mátyus János utolsó mérkőzése a PMFC kispadján:

Mátyus János statisztikája a PMFC-ben:
NB II.                13    2   4   7    10-20
Edzőmérkőzés    1     0   0   1      0-1
Összesen:          14    2    4   8    10-21

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése