2016. október 29., szombat

NB III-as statisztika

Ahogy napjainkban a Pécsi MFC, úgy korábban a Pécsi Dózsa SE is szerepelt az NB III-ban. NB III-nak nevezett bajnoki osztályt többször is megjárt a klub. A jelenleg futó 2016/17-es  bajnoki idénnyel együtt összesen négy szezonban szerepeltünk ebben az osztályban.

Nézzük a bajnoki idényeket, és ismerkedjünk kicsit a jogelődök jogelődeivel is.


1948/49-es bajnokság harmadosztályában újoncként vett részt a PAC-Közüzem néven regisztrált csapatunk. Az előző évben az akkor negyedik szintnek számító kerületi bajnokság másodosztályát nyerték, s mivel bajnoki átszervezés volt, rögtön az NB III-ba kaptak besorolást. A bajnokság végén a kilencedik helyre kerültek, s összesített mérlegük így festett:

30 mérkőzés 11 győzelem, 3 döntetlen és 16 vereség. Gólarány: 42:70, amely 25 bajnoki pontot ért.

Az 1949/50-es bajnokságban ugyanez a csapat, már mint Pécsi Közalkalmazottak  Sportegyesülete (P. KaSE) vett részt, és 28 bajnoki mérkőzés megvívása után a 6-ik helyen fejezték be a versengést. Eredménysoruk a következő volt:
28 mérkőzés, 12 győzelem, 4 döntetlen, 12 vereség. Gólarány: 68:53, melyért 28 bajnoki pont társult.

1950 ősze félidényes bajnoki év volt, mert 1951-től, szovjet mintára, áttértünk a tavaszi-őszi versenynaptárra. A Pécsi Dózsa SE a tizedik helyezést szerezte meg a (fél)szezont követően, az alábbi eredménysorral:
14 mérkőzés, 4 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség. Gólarány: 19:28, s ez 11 bajnoki pontot jelentett.

Összesen három (befejezett) NB III-as szezonunkban tehát 72 mérkőzést vívtunk, 27 győzelem és 10 döntetlen mellett 35 vereséget szenvedtünk el. Összesített gólarányunk 129:151.

A három bajnoki év alatt két olyan klubbal is találkoztunk, akikkel a jelenleg futó sorozatban is megmérkőzünk:
Az egyik a Komlói Bányász (akkor Komlói SE illetve Komlói Szakszervezeti SE), amely ellen négy mérkőzésen 1 győzelmet szereztünk, háromszor pedig a bányászváros szurkolói örülhettek;
illetve a Paksi FC (akkoriban Paksi SE), mellyel csak egyszer találkoztunk, s akkor le is győztük őket. Ellenük ki volt sorsolva egy visszavágó mérkőzés is, ám azon a tolnai labdarúgók nem jelentek meg.

Részletes bajnoki eredmények ebből az időszakból:
Komlói SE - PAC-Közüzem 9:1
Paksi SE - PAC-Közüzem 1:2
PAC-Közüzem - Paksi SE elmaradt, a 2 pont 0:0-ás gólaránnyal a pécsi csapaté lett;
PAC-Közüzem - Komlói SE 0:4
Komlói SE - P.KaSE 6:3
P.KaSE - Komlói Szakszerv. SE 2:1

Érdekesség, hogy ebben az időszakban egy alkalommal barátságos mérkőzésen is összecsaptunk a komlói csapattal:
Komlói Szakszerv SE - P. KaSE 5:3.

Van tehát min javítani a mai utódoknak. Ha komolyan napjaink céljait, a bajnokság megnyerését és a feljutást, akkor nemcsak a komlói és a paksi csapatok elleni statisztikán, hanem az összbajnoki mérlegen is javítanunk kell.

Csak a Munkás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése