2009. május 14., csütörtök

2009. május 13. Pécsi MFC - FC Fehévár 1-3 (0-2)

Pécsi MFC – FC Fehérvár 1-3 (0-2)
2009. május 13. Siófok, 2.500 n. Ligakupa, döntő.

Vezette: Bede Ferenc (Vígh Tibor, Kovács Zoltán – Oláh Gábor).
Góllövő: Wittrédi 58’ ill. Vujovics 13’ (11-es), 26’, Moriera 69’.
Sárga lap: Koplárovics 64’ ill. Andics 36’, Lázár 39’.
Piros lap: Lantos 12’.

Lantos Levente korai kiállítása...
PMFC: Hegedüs – Kovács G., Lantos, Szabados, Présinger – Berdó (Racskó, 16.), Szalai, Schrancz (Nagy O., 70.), Wittrédi – Lovrencsics (Fónai, 89.), Horváth Zs. (Koplárovics, a szünetben). Vezetőedző: Botos Antal.

Fehérvár: Sebők – Lázár (Mohl, a szünetben), Radovics, Horváth G., Andics – Szakály D. (Dvéri, 83.), Farkas, Elek (Romero, 72.) – Nagy D., Vujovics (Sitku, a szünetben), Alves (Alison, 61.). Vezetőedző: Varga István.

... és Wittrédi szabadrúgás-gólja
(képek forrása: Nemzeti Sport, 2009. május 14.)
"Délután három körül a PMFC stadionjánál megbénult a forgalom, autóval se ki, se be nem lehetett menni, a Siófokra induló szurkolói buszok elbarikádoztak az utcát. Út közben aztán több helyen is találkoztunk a piros-fekete drukkerekkel, s miután nem egy busz ácsorgott egy-egy vendéglátóegység előtt, biztosra vehettük, hogy a hangerőre, a hangulatra nem lesz majd panasz. Persze a Balaton-part felé közeledve a rendőri készültség is egyre szembeötlőbb lett. Már Ságváron is tucatnyi egyenruhás ácsorgott, a siófoki stadion környékén pedig csapatostul masíroztak az állig felszerelkezett rohamrendőrök.
Mintegy fél órával a kezdés előtt érkezett meg a PMFC elnök-tulajdonosa, Matyi Dezső, aki kérdésünkre elmondta, csapata első igazi derbije előtt izgul, de természetesen magabiztos pécsi győzelmet vár. És hogy mindez mit jelenthet a játékosok pénztárcája számára, vagyis részesülnek-e a pénzdíjból, csak annyit árult el, hogy erről már döntöttek, de hogy pontosan mit, csak a mérkőzés után mondja el. A lefújás után elárulta, hogy ha nyertek volna, akkor ötmilliót kapnak a játékosok, így most csak kettőt. A csapat az MLSZ-től tíz plusz kétmillióban részesült, a tízet a második helyért adták, a kettőt pedig azért, mert NB II-es együttesként jutottak be a döntőbe.
Amikor már két góllal vezetett az ellenfél, a PMFC még nem adta fel. Szabadosék harcoltak becsülettel, és leginkább a kiválóan játszó Wittrédit keresve próbáltak helyzetet kialakítani. Nem kérdés, megérdemelték, hogy egy gyönyörű szabadrúgásgóllal szépítettek, s emberhátrányban játszva is újra nyílttá tették a mérkőzést. Amit aztán Alison gólja döntött el végleg – a kétgólos hátrányból már nem lehetett visszaút. A PMFC tehát a megszerezhető két aranyérem közül egyet elbukott (de ez az ezüst nagyon szépen csillog), a bajnoki címet viszont még elcsípheti. És valljuk meg, kétségtelenül az a fontosabb." (bama.hu)

Nemzeti Sport, 2009. május 14.
"Kitűnő hangulat, két lelkes szurkolótábor, kiállítás, tizenegyes - volt minden a Ligakupa döntőjében, ami egy jó mérkőzéshez kell. A második alkalommal kiírt sorozatban a Fehérvár másodszor is elnyerte a trófeát. 
Szinte hihetetlen, de aki szerda délután Siófokon járt, valódi fut- ballhangulatba csöppenhetett. A Balaton-parti várost ellepték a rendőrök, igaz, nem feltétlenül a ligakupa döntője miatt. Az M7- esen és a régi hetesen is a Siófokra vezető úton közúti ellenőrzést tartottak, hatalmas dugót okozva. 
A stadion környékén is óriási volt az élet. A benzinkút 
felőli kapu mögötti tribünt megtöltötték a fehérváriak, már jóval a kezdés előtt hangosan éltették csapatukat a piros-kék mezbe öltözöttek. A másik oldal csendesebbnek mutatkozott. Mint kiderült, a stadiontól nem messze hosz- szasan várakoztatták a pécsi szurkolókat szállító buszokat, amelyek csak a kezdés előtti pillanatokban gördültek a bejáratokhoz. 
A stadionon belül is rengeteg biztonsági ember vonult fel, és ez nem volt meglepő, a két szurkolótábor nagyon rossz viszonyban van egymással. Már akkor megütköztek a két csapat hívei, amikor a Videoton a másod- osztályban szerepelt, így nem okozott meglepetést, hogy a két tábor a legkülönfélébb, e helyütt 
idézhetetlen jelzővel illette egymást. 
Koreográfiák és füstbombák fogadták a pályára lépő csapatokat, akik a futballra emlékeztető miliőben igencsak nagy lendülettel vetették magukat a küzdelembe, amely - úgy tűnt - váratíanul hamar eldőlhet. Horváth Zsolt, a másodosztályú pécsiek játékosa teljesen egyedül találta magát Sebők Zsolttal szemben, ám kimaradt az óriási lehetőség. Az ellentámadás pedig döntő fordulatot hozott az összecsapásban. André Alves került ziccerbe, még egy biciklicselt is bemutatott a kapuselőtt, amikor Lantos Levente hátulról felborította. Tizenegyes és kiállítás volt az ítélet, és mivel Goran Vujovics higgadtan értékesítette a büntetőt, még alig kezdődött el a meccs, máris nagy hátrányba került a Pécs. 
„Nem tudom, jó-e ez a szabály így - mondta Csank János, a ZTE vezetőedzője, korábbi szövetségi kapitány -, egy szabálytalanságért ugyanis kétszer bűnhődött a vétkes: egyfelől tizenegyest rúghat a sértett csapat, ráadásul csaknem nyolcvan percen át emberelőnyben is játszhat... Ha a félpályánál szándékosan elütik a gólhelyzetben kilépő csatárt, jogos lehet a piros lap, de az csak egy büntetés. Ez azonban a büntetővel együtt már kettő. Tudom, hogy 
ez a szabály, nem is hibáztatom a játékvezetőt, csak... ’’ 
A szervezetten és lelkesen futballozó pécsieket olyannyira megviselték a történtek, hogy nemsokára megkapták a második gólt is. Ezúttal is a tavasz egyik felfedezettje, Goran Vujovics talált a kapuba. A kétgólos előny megnyugtatta a fehérváriakat, láthatóan úgy gondolták, ez a mérkőzés már megvan, zsebben a Ligakupa és a vele járó húszmillió forint, ám a tíz emberrel játszó Pécs nem adta fel a küzdelmet. A mezőny egyik legmozgékonyabb, legtechnikásabb futballistája, Wittrédi Dávid amellett, hogy időnként egyedül összekuszálta a fehérvári védelmet, szabadrúgásból hatalmas gólt szerzett. Tomboltak a pécsi szurkolók, több füstbomba is a pályán landolt, ám Varga István 
csapata felébredt a szépítéstől, és a csereként beállt Moreira révén újból visszaállította a kétgólos különbséget. A gól előtt Sitku Illés nagy igyekezetében hasra esett az ötösön, de még ez sem volt elég, hogy a baranyai védelem menteni tudjon. 
A szurkolók dicséretére legyen mondva, mindkét tábor végigénekelte, végigdrukkolta a Ligakupa-döntőt, így a semleges nézők arra gondoltak, bárcsak minden magyar mérkőzést ilyen légkörben játszanának... 
Győzelmével a Fehérvár másodszor is megnyerte a Ligakupát, a Pécs a második helyezettnek járó tízmillió forint mellett a legtovább jutó másodosztályú csapatként plusz kétmillió forintot kasszírozott. 
ínséges időkben nem rossz pénz ez...' (Nemzeti Sport, 2009. május 14.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése