1995. november 19., vasárnap

1995. november 18. Pécsi MFC - Ferencvárosi TC 1-0 (1-0)

Pécsi MFC - Ferencvárosi TC 1-0 (1-0)
1995. november 18. Pécs, Újmecsekalja. NB I:, 14. forduló. 10.000 néző.

Vezette: Kiss G. (Arany, Molnár J.).
Góllövő: Jákl a 43. percben.
Sárga lap: Szűcs (buktatta Dárdait) a 6., Szabados (Nagy Zs. gáncsolásáért) a 9,, Keller (felvágta Tökölit) a 20., Lajos (Nagy Zs. felvágá­sáért) a 49., Kuznyecov (Tököli visszahúzásáért) az 53., Tököli (vissza­húzta Kuznyecovot) az 56., Fatusi („elgázolta” Dárdait) a 66., Uirich(Albert buktatásáért) a 85., Fehér (Keller visszahúzásáért) a 89. perc­ben.
Szögletarány: 3:8 (2:5).

Volt ok az örömre a lefújás után
(fotó: Dunántúli Napló)
PMFC: Kovácsevics - Szabados - Dienes, Lajos - Tolocsko, Fehér, Dárdai (Ulrich 79'), Jäkl, Schneider - Tököli, Ulveczki (Seator 90'). Edző: Dárdai Pál.

FTC: Hajdú - Kuznyecov - Szűcs, Keller - Páling (Hrutka 73'), Nyilas, Albert, Kuntics, Kecskés (Milovanovics 78') - Nagy Zs., Fatusi (Zavadszky 68'). Edző: Novák Dezső.

Bajnokverés!

Krónika:
4. perc: Keller 22 méterről váratlanul lövésre szánta el magát. A jobblábas, a kapu bal oldala felé irányított bombát Kovácsevics remek vetődéssel szög­letre ütötte.
5. perc: Kecskés kanyarított be balról, Fatusi a védőket megelőzve hat mé­terről fölé fejelt.
18. perc: Ferencvárosi szabadrúgás-kombináció végén Kecskés 18 méterről lőtt, Kovácsevics a jobb alsó sarok elől szép vetődéssel tolta ki oldalra a lab­dát.
21. perc: Tököli jobbról ívelt középre szögletet. A tömörülő védőkön meg­pattant labdát Fehér 12 méterről küldte rá, de Nyilas kivágta. Ulveczki húsz méterről ismételhetett, de célt tévesztett, lövése a bal felső sarok mellett zú­gott el.
22. perc: Tököli térült-fordult az FTC tizenhatosának vonalánál. Aztán hir­telen kapura lőtt. A pattogós lövést Hajdú csak kiütni tudta, Ulveczki következhetett, ő balról beemelt, de a túl erős ívelés átszállt belül a pécsi játé­kosokon.
24. perc: Ismét Tököli kísérletezett távolról. Hajdú azonban most már nem tenyereit, hanem vetődve ölelte magához a bőrgolyót.
31. perc: Dárdai remek ütemű indításával Tököli egyedül tört kapura. Többméteres előnye volt, a tizenhatoson belülre érve azonban lövés helyett érthetetlen módon az alapvonal felé kezdett cselezni. Ezzel módot adott a vendégvédőknek ahhoz, hogy szögletre szereljenek.
32. perc: Újra csak Tököli futhatott el, ám megint elbizonytalanodott, most nem mert sem cselezni, sem kapura rúgni. így aztán persze, hogy felszabadí­tottak a ferencvárosiak.
40. perc: Kecskés szabadrúgást suhintott kapura, 17 méterről. A jobb alsó sarok felé tartott a lövés, amelyet Kovácsevics előrevetődve kiütött.
Jäkl Antal
43. perc: Dárdai a pécsi térfél közepén parádés szöktetéssel tette lyukra Jäklt. Ő meglódult, aztán hosszabb labdavezetés után, a kiinduló Hajdú felett kilenc méterről a jobb felső sarokba emelt. 1-0
46. perc: Albert húsz méterről, erősen megrúgott labdáját Kovácsevics má­sodszorra, a keresztléc segítségével szelídítette meg. Eközben afférja támadt Fatusival, a játékvezetőnek kellett szétválasztani őket, azonban később meg­békéltek.
50. perc: Dárdai kényszerítőzött Tökölivel, majd az olimpiai válogatott tizenkilenc esztendős középpályása kilenc méterről, nagy helyzetből, jobbról keresztbe lőtt.
56. perc: Keller előreívelése után Albert Kuntics elé fejelt, aki estében, 12 méterről lőtt, de erőtlenül és a kapu közepébe, ezért nem volt veszélyes Ko­vácsevics számára.
57. perc: Fehér 25 méteres próbálkozását Hajdú remek öklözéssel hatásta­lanította.
59. perc: 17 méteres Kecskés-szabadrúgás következett - a végén újabb jó Kovácsevics-védéssel.
61. perc: A pécsi tizenhatoson belül Nagy Zs. két csel után Nyilas elé tálalt, aki viszont 11 méterről csúnyán mellé lőtt.
63. perc: Hajdú sokadik jó védését mutatta be. Dárdai indította ugyanis Ulveczkit, aki farkasszemet nézett a ferencvárosi kapussal, ám nem tudta ki­használni a közeli gólszerzési lehetőséget.
69. perc: Azt a helyzetet, amit Ulveczki kihagyott, más talán nem is tudná elhibázni. Középen kilépett, megvárta, amíg Hajdú kiindul, aztán elgurított a kapus és - centiméterekkel - a bal kapufa mellett.
77. perc: Most a Hrutka becserélése után egy sorral előrébb lépett Kuznye­cov veszélyeztetett 18 méterről. A ferencvárosi légiós lövése azonban elsu­hant a jobb kapufa mellett.
81. perc: Dienes adott Tököli elé. Ő a jobb oldalon megiramodott, aztán az alapvonal közeléből beívelt. Az ötös túlsó sarkánál érkezett Schneider, ám magasra felugorva fölé fejelt.
83. perc: Hrutka 19 méteres csavart szabadrúgását Kovácsevics vetődve hárította.

Ha ez a győzelem sem dobja fel a pécsi játékosokat, akkor semmi! 
Mert bravúr volt ám ez a javából. A sokkal jobb játékosokból álló FTC az első 20 percben el akarta dönteni a meccset, de ez nem jött be neki. Utána a piros-feketék következtek. Zártan védekeztek (a Ferencváros nem is jutott igazi helyzethez) és a gyors kontráik mindig gólveszélyesek voltak. Ebből egyet Jäkl kihasználtés onnan kezdve már a Fradinak volt veszteni valója. 
Ezúttal felszántották a sáros, mélytalajú pályát a hazai játékosok. Nem ismertek elveszett labdát, nagy lelkesedéssel, néhányszor önfeláldozóan óvták előnyüket. Amire azért volt szükség, mert a sok helyzet ellenére nem tudtak mégegy- szer a vendégek kapujába találni. Alighanem, ha 2-0-ra vezetnek Kovácsevicsék, akkor az FTC feladta volna. így bármennyire is fegyelmezett és szervezet volt a PMFC, az utolsó pillanatig lehetett izgulni, nehogy kiegyenlítsen a Ferencváros. 
A PMFC ezzel a bajnokveréssel nagy közönségsikert aratott. Erre a győzelemre a riválisaik (és talán a leendő szponzorok is) is felfigyelnek. Rádöbbenhetnek arra, hogy még nem lehet leírni a pécsi együttest. 
A PMFC-ben Kovácsevics nagyon jól védett, pedig betegen vállalta a szereplést. Nem kevésbé kiváló volt Szabados, aki ragyogóan söprögetett. Dárdai kitűnő futballista. Olyan átadásai voltak, amiket csak be kellett (volna) rúgni. A második félidőben sérülten játszott, el is fáradt, de még bicegve is meg tudta tartani a labdákat. Jäkl is értéke ennek a csapatnak, ezt ismét bebizonyította. Tökölit (őt is figyelték, a Parmalat megbízásából olaszok) nehezen tudták tartani, csak a helyzetkihasználása... 
Egyébként a PMFC-ben mindenki megtette a magáét, most senkire sem lehet panasz. 
Az FTC legjobbjai: Hajdú kapus, Nyilas és Kecskés voltak. 

MESTERMÉRLEG:
Dárdai Pál: - Nagy lendülettel, fegyelmezetten, határtalan lelkesedéssel játszott a csapatom. Az első 20 perc után átvettük a játék irányítását, és ha a helyzeteink közül nem csak egyet használunk ki, simábban nyerhettünk volna. 
Novák Dezső: - Elképesztő hibákat vétettek a védőink, ezért többgólos is lehetett volna a pécsiek győzelme. Persze, nem vagyok elégedett a csatárokkal sem. Szerdán, a Grasshoppers ellen a Bajnokok Ligájában sokkal több kell... 
Ilja Känzig, a Grasshoppers Pécsre küldött „kémje”, aki Zürichből érkezett: - Nagyon jó mérkőzés volt. Az FTC nem így szokott játszani, mint most. A Pécs megtalálta a Ferencváros gyenge pontjait, ezt ki is használta. Bár 5-6 helyzetet kihagytak a hazaiak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése