1970. január 1., csütörtök

1911. április 30. Pécsi AC - Terézvárosi TC "old boys" 7:0 (6:0)

Pécsi AC - Terézvárosi TC "old boys" 7:0 (6:0)
1911. április 30. Pécs, Ráth utcai PAC-pálya, barátságos mérkőzés.

Vezette: Aschner Lipót.
Gólszerzők: Házy, Kultsár (3), Markos (2), Dombováry.

PACGyőry - Kolossváry, Rapos - Fehér, Szendrődi, Perényi - Házy, Dombováry, Kultsár, Markos, Bellmann.

"Az esős idő ellenére igen nagyszámú közönség kereste fel vasárnap a P.A.C Ráth utcai sporttelepét, és őszintén szólva, a közönségnek érdemes volt az esővel dacolni, mert a pécsi atléták oly lelkesedéssel s önzetlenséggel még sohasem küzdöttek, mire legszebb elismerés a Terézvárosi Torna Club football-főnökének a banketten a győztes pécsiekhez intézett következő szavai: "Hosszú sportműködésem folyamán a pécsi verseny volt az, amelyen először történt meg, hogy a bírónak durvaság miatt egyetlen egyszer sem kellett fütyülnie és ilyen szép, fair játékot, mint a mai versenyen volt alkalmam tapasztalni, még Budapesten sem láttam."  Nem mulaszthatjuk el megemlíteni, hogy a budapestiek dacára, hogy ellenfelünknek játéktudása felettük állott s a pécsiek már az első élidőben megnyerték a versenyt, mégis végig küzdöttek s úri magaviseletet tanúsítottak. A fővárosiak csapatában nagyobbrészt idősebb, meglett úriemberek szerepeltek, kik nem a győzelemért, hanem a vidéki városok s azok sportéletének megismerése céljából keresik fel a vidéket.
Permetező eső közepette veszik a játék kezdetét, s rövid ideig a budapestiek vannak fölényben, azonban az eső elálltával lábra kap  pécsi csapat, s Dombováry kiszökteti Házyt, kinek jobb sarokba helyezett lövése a pécsiek első goalját eredményezi. Fehér kiszökteti Dombováryt, kinek középre adott labdáját a befutó Kultsár a golba juttatja. Változatosan folyik a játék és a pécsi fedezetsor: Szendrődi, Fehér és Perényi fáradhatatlanul támogatja a csatársort s Bellt kiszöktetve, Markos goalt rug, mely egy kissé offside-ízű volt. Rapos előreadott labdájával Dombováry megszökik s a kapu előtt álló Markoshoz továbbítja a labdát, ki védhetetlen goalt rug. A pécsiek ötödik goalját Kultsár kiszökése eredményezi. Fehérnek jobbszélre kiadott labdájával Házy az ellenfél védelmén keresztül tör. s középre adott labdáját Kultsár a goalba lövi. A budapestiek is többször vehemensen támadnak, de Rapos és Kolossváry minden akciójukat leszerelik és Győrynek az első félidőben nincs alkalma bebizonyítani. 
A második félidőben a budapestiek a fősúlyt a deffenzívára helyezik, s erősebb játékosaikat a védelemre fordítják. Kellner áll a kapuba, s ugyancsak sokszor védi a pécsi csatársor veszélyesnél veszélyesebb lövéseit, sőt a kapu is segítségére van, mert Markos és Dombovárynak a két goalnak hitt lövése a kapuról pattan vissza. A második félidőben a játék változatosan folyik s Győry két alkalommal szépen ment, úgyszintén Kolossváry és Rapos is jól szereli le az ellenfél támadásait. A játék vége előtt a budapestiek cornert vétenek, melyet Házy Dombováryhoz rug, kinek a jobb sarokba helyezett lövése a pécsiek 7-ik és a verseny utolsó goalját eredményezi. Ezután a pártatlanságáról ismert Aschner mérnök bírói sípja az igazán élvezetes és fair lefolyású mérkőzés végét jelzi.
A pécsi csapat vasárnapi győzelmével újból bebizonyította, hogy kitűnő erőkből áll, és hisszük, hogy a vasárnap szerepelt jeles atléták még igen-igen sok győzelem örömében fogják a pécsi közönséget részesíteni. A győztes pécsi atléták a következő, eddig legjobban sikerült összeállításban szerepeltek:
Győry - Kolossváry, Rapos - Fehér, Szendrődi, Perényi - Házy, Dombováry, Kultsár, Markos, Bellmann.
A verseny után hajnalig tartó bankettre gyűlt össze a két csapat és dr. Shwartz Gábor a P.A.C agilis ügyésze fölköszöntötte a budapestieket,viszont Hauszer, a fővárosiak szompatikus játékosa igen szép szavakban ünepelte a pécsiek győzelmét, s örömének adott kifejezést, hogy a P.A.C-ot, a Dunántúl bajnokcsapatát alkalmuk volt megismerni." (Pécsi Napló, 1911. május 3.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése