2024. június 29., szombat

Spílerek: Sólyom Csaba - 1980. 06. 29.

Sólyom Csaba
Sólyom Csaba

Született: 1980. június 29.
Posztja: kapus.
Mérkőzéseinek száma: 411.
Góljainak száma: 0.

Érkezett: saját nevelés.

1997. januárjában egy mindössze 16 és fél éves kapussal a kezdő csapatban készült a Dunántúli Napló Kupa-mérkőzésre a PMFC. Sólyom Csaba, az újmecsekaljai csapat ikonikussá vált spílere ekkor mutatkozott be a felnőtt csapatban. Említsük meg Gelei József nevét, ő volt az a bátor tréner, aki bizalmat szavazott a kapusgondokkal küszködő együttes gólvonalán az ifista játékosnak.

Még ebben a félévben, a Videoton ellen esett át az NB I-es tűzkeresztségen. Az éppen Fehérvárról érkező kölcsönkapus, Mitring István ugyanis nem játszhatott anyaegyesülete ellen, így kerülhetett sor az élvonalbeli debütálásra. Erről Kiss László, a csapat vezetőedzője így nyilatkozott: "a Bogyai-istállóból egy gyöngyszemet találtunk." E gyöngyszem tehetsége az MLSZ illetékeseinek is felkeltette a figyelmét, hiszen sorra kapta a meghívót a különböző válogatottakba.

Egészen 2000. nyaráig volt tagja a PMFC első csapatának, ez idő alatt nem csak az NB I-ben, hanem a másodosztályban is bemutatkozott, holott olyan, országosan ismert riválisai voltak, mint például Tarlós István vagy Matus Sándor. A Fradi hívásának azonban ne tudott, nem volt szabad nemet mondani, így Kardos Ernővel és Gera Zoltánnal együtt a fővárosba igazolt.

Távozott: Ferencvárosi TC (2000. július).

Gera, Sólyom és Kardos a Fradiba tart
A zöld-fehéreknél egy évet húzott le a kapus, a Csank János által trenírozott csapatban egy Magyar Kupa-mérkőzésen kapott csak lehetőséget. Előbb kölcsönbe, majd végleg tért vissza Pécsre.

Érkezett: Ferencvárosi TC (2001. június).

Visszaérkezésekor Herbert Roland volt a legnagyobb riválisa az egyes számú mezért folytatott csatában. Hol a Komlóról érkezett, hol pedig a tüke pécsi kapus számított első számú portásnak Tagja volt a 2003-ban NB I/B-s bajnoki címet nyert csapatnak, ám az élvonalban szereplőcsapatban már nem jutott szóhoz, egész pontosan egy szereplés jutott számára. A Győri ETO ellen vívott találkozón Németh Gábor sérülése után léphetett a pályára.
Nem volt meglepő, hogy a ritka játéklehetőség miatt s a fejlődés reményében újra elhagyta a PMFC-t.

Távozott: Dunaújváros FC (2004. július).

A labdarúgó egy évet szerepelt a Duna partján, s ezt követően újra visszatért a Mecsek aljára.

Érkezett: Dunaújváros FC (2005. július).

Az NB I-ben szereplő PMFC kispadján ekkor Ott József felelt a szakmai munkáért, fő riválisa pedig a már korábbi évekről ismert Herbert volt. Ott mester inkább Herbertet favorizálta, ám az őt váltó Keszei Ferenc már Sólyom Csabát többször állította a gólvonalra bajnoki mérkőzésen. NB I-es mérkőzéseinek majdnem felét, szám szerint tizenegyet a 2005/06-os évadban érte el (ebből is tizet a tavaszi szezonban). Ha vezetnénk statisztikát arról, hogy mely kapus hányszor koptatta a kispadot, abban Sólyom minden bizonnyal előkelő helyen végezne, hiszen egy évaddal később is mindössze négy fellépés jutott a legjobb korban járó futballistának. Az is csak a bajnokság hajrájában.

Az időközben másodosztályba zuhant egylet edzői valami oknál fogva nem Sólyomban látták a kapusposzt legjobb megoldását. Hamar Zsolt, Farkas Balázs is több mérkőzésen védte a kaput Sólyomnál s a visszatérő Herbert Roland is előkelőbb helyen állt a rangsorban, mint a  pécsi hálóőr. Nem volt meglepő, hogy a harmincadik éve felé közeledő spíler ismét a távozás mellett döntött, s ezúttal a Barcs mezét húzta magára.

Kiesés az élvonalból
Távozott: Barcsi SC (2009. január, kölcsönadással).

Mindössze fél évet szerepelt Barcson a labdarúgó, ahol Mészáros Ferenc vezetőedző végre első számú kapusként számított a játékára. Még azon a nyáron hamarosan visszatért a piros-fekete színű baranyai klubhoz.

Érkezett: Barcsi SC (2009. július, kölcsönadásból vissza).

A 2009/10-es szezonban három tréner is váltotta egymást a pécsi kispadon, ám Botos Antal, Márton Gábor és Várhidi Péter is a hét évvel fiatalabb Hegedűs Lajost védette inkább. Sólyom csupán egyetlen bajnoki mérkőzésen, a bajnokság zárófordulójában védhette a pécsi kaput: a Kaposvölgye ellen megnyert meccsen (5-1) léphetett pályára. Hogy mennyire elégítette Sólyom igényeit az, hogy kupamérkőzéseken és edzőmérkőzéseken bizonyíthatta képességeit, nem tudjuk. Sorsát azonban megpecsételte, hogy a pécsi futball egén feltűnt egy roppant tehetséges, igen ígéretes jövő előtt álló kapus, bizonyos Dibusz Dénes, aki a 2010/11-es bajnoki évad második fordulója után kihagyhatatlan volt a kezdőcsapatból. Sólyom 29 bajnoki meccsen volt kispados csak ebben a szezonban.

Távozott: Kozármisleny FC (2011. július).

Kozármislenyben nagyszerű csapat jött össze Márton Gábor szakértő vezetése mellett. Sólyom később - visszavonulásakor - úgy nyilatkozott, hogy "akkor olyan lökést kapott a pályafutásom és olyan impulzusok értek, amelyektől a pályafutásom legjobb teljesítményét tudtam nyújtani." (NS Online - 2019. 06. 06.). Tény, hogy újra első számú kapusként számolt vele a szakvezetés, és talán a kisváros csapatában is fejezte volna be a pályafutását, ha nem zárják ki a PMFC-t az élvonalból. 

Érkezett: Kozármisleny FC (2015. július).

Márton Gábor került a megyebajnokságba zuhant PMFC kispadjára, aki visszahívta a sok csatát megélt kapusát Újmecsekaljára. S végre első számú kapusként számítottak a sportemberre abban a klubban is, amely a legkedvesebb a számára. Igaz, szerepe nem csak a védésre korlátozódott, gyakorlatilag kapusedzőként és mentorként is egyengette a fiatal kapuspalánták útját. Sólyom pécsi hattyúdalában Baranya megyei bajnokságot és Kupát nyert, s tagja volt az NB III-ban érmet szerzett csapatnak is.

Visszavonulás
Hivatalos búcsúztatására régi harcostársával együtt, Lantos Leventével, 2019. júniusában került sor egy Kozármisleny - PMFC meccsen, de a kapuskesztyűt ekkor már egy évre szögre akasztotta.

Említsük meg: Sólyom kisebb-nagyobb megszakításokkal, 11 éven át szolgálta játékosként a PMFC-t, s kapusedzőként továbbra is ezt teszi. Négy bajnoki osztályban, összesen 154 bajnoki mérkőzésen védte a Pamacs kapuját: NB I. másod- és harmadosztály, továbbá a megyebajnokságban is. Összesen 407 találkozón állt a felnőttcsapat gólvonala előtt, s megszámlálhatatlan meccsen ült a kispadon.

Ha valaki, akkor Csabi megérdemelne egy búcsúmeccset. Talán még nem késő.

Köszönjük, Csabi!

Távozott: visszavonult (2019. június).

Első mérkőzése a PMFC-ben:

Utolsó mérkőzése a PMFC-ben:

Sólyom Csaba statisztikája a PMFC-ben:
NB I.: 21 mérkőzés, 0 gól.
NB I., NB I/B., NB II. (másodosztály): 82 mérkőzés, 0 gól.
NB III.: 23 mérkőzés, 0 gól.
Megyebajnokság: 28 mérkőzés, 0 gól.
Magyar Kupa: 32 mérkőzés, 0 gól.
Baranya Kupa: 2 mérkőzés, 0 gól.
Dunántúli Napló Kupa: 24 mérkőzés, 0 gól.
Egyéb díjmérkőzés: 12 mérkőzés, 0 gól.
Edzőmérkőzés: 179 mérkőzés, 0 gól.

Összesen: 411 mérkőzést játszott a PMFC-ben, gólt nem szerzett.

Dicsőségtabló:
NB I/B bajnoka (2002/03).
NB II. Nyugati csoport bajnoka (2010/11).
NB II. Nyugati csoport harmadik helyezett (2009/10).
NB III. Középcsoport második helyezett (2016/17 és 2017/18).
Baranya megyei bajnokság első helyezett (2015/16).
Ligakupa második helyezett (2008/09).
Baranya Kupa győztese (2015/16).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése