2018. szeptember 25., kedd

2018. szeptember 22. Pécsi MFC - Kazincbarcikai SC 1-2 (0-1)

Pécsi MFC - Kazincbarcikai SC 1-2 (0-1)
2018. szeptember 22. Pécs, PMFC-st., Magyar Kupa, 6. forduló. 300 néző.

Vezette: Németh Ádám (Ring György, Kulcsár Dániel).
Szellák Soma gólöröme
(forrás: PMFC Facebook oldala)
Góllövők: Szellák 68' ill. Takács P. 15' (11-es), Fótyik D. 89' (11-es).
Sárga lap: Erdős 19', Fujsz 35', Juhász Gy. 42', Szellák 86', Pinczés 88'.

PMFC: Kovács B. – Erdős, Pinczés, Juhász, Hanol (Valkovszki, 46.) – Szellák, Loch (Katona, 76.) – Keresztes, Kiss K., Kálmán – Fujsz (Bischoff, 46.). Vezetőedző: Sárai György.

Kazincbarcika: Fila – Palmes, Fótyik, Heil, Takács, Kanalos, Gábor (Tóth, 46.), Kiss B., Krausz (Kovács O., 68.), Mikló, Olasz (Lukács, 65.). Vezetőedző: Gálhidi György.

Újabb kupán vágás

A meccs előtt két kérdésünk volt: az egyik, hogy Gálhidi György fel tudja e rázni a vendégcsapatot annyira, hogy legyőzze a Munkást, a másik pedig voltaképpen ugyanez pepitában, amely úgy szól, hogy 2014. októbere óta tudunk-e újra meccset nyerni a Kupában?

Akkor, vagyis 2014. október 29-én a Debreceni VSC ellen diadalmaskodott a Kulcsár Árpád által vezetett csapat (1-0), s ezzel a győzelemmel a legjobb nyolc együttes közé jutott. 2015. tavaszán a Videoton FC már túl nagy falat volt a bentmaradásért küzdő klubnak: kettős vereséggel (1-2, 0-3) búcsúztatta a fehérvári alakulat a Pamacsot, s jutott méltán a kupa elődöntőjébe.
Egy évvel később - a megyebajnokság idején - nem indult csapatunk a Magyar Kupában, majd az első NB III-as idényünk alatt újra a Videotonnal sorsoltak minket össze. A továbbjutó csapat kiléte nem lehetett kérdéses: ismét ellenfelünk bizonyult jobbnak, s jutott a legjobb 64 közé (0-4).
Egy évvel ezelőtt pedig bajnokcsapatot hozott a Kupa Pécsre: a Bp. Honvéd együttese egygólos győzelmet aratott Újmecsekalján (0-1).

Ha a statisztikáink pontosak, akkor négy "kupán vágás" után vártuk a barcikai csapat elleni mérkőzést. Sárai György nem győzi hangsúlyozni, hogy harmadosztályú csapatunk a bentmaradásért küzd, s egyre inkább ezt mutatja a tabella is: a PMFC az NB III. Középcsoportjában a 12. helyen áll, míg ellenfelünk egy osztállyal feljebb küzd hasonló célokért, hiszen a táblázat 18. sorában találjuk a nevét.

Az osztálykülönbség tehát adott, s ehhez igazítottuk várakozásainkat is. Azt reméltük, hogy csapatunk megmutatja oroszlánkörmeit, s egy izgalmas mérkőzést játszik magasabban jegyzett ellenfelével.

Nem csalódtunk. 

A kupában a kapuban a fiatalabbnál is fiatalabb Kovács Benedek állt, s az egész csapatra elmondható volt, hogy ezúttal lehetőséget kaptak azok, akik a bajnoki versenyfutásban kevesebbszer léphettek pályára. Persze, egy olyan rövid kispaddal rendelkező együttesnél, mint a mienk, nem lehet teljesen lecserélni az eddig megszokott arcokat. 

A meccset a barcikaiak kezdték jobban: magukhoz ragadták a kezdeményezést, s az első negyedóra végén egy jogosan megítélt büntetőből a vezetést is megszerezték, melyet Takács Péter értékesített. (0-1)

A félidő hátramaradt idejében nekünk úgy tűnt, a KBSC volt dominánsabb, de helyenként a mieink is próbálkoztak: a 30. percben Kálmán Szilárd ívelt be szögletet, de a vendégek kapusa magabiztosan fogta meg a labdát.

A szünetben arról beszélgettünk, vajon, játszottunk-e már valaha mérkőzést a Kazincbarcika ellen? Nos, saját adatbázisunkban nem leltünk fel erre vonatkozó információt, s azt egész biztosan ki tudjuk jelenteni, hogy bajnoki mérkőzésen sosem találkozott egymással a két gárda - a többire pedig nem találtunk adatot, így arra sem, hogy a Kupában vagy bármilyen más alkalommal összefutottak-e már egymással a felek. 

A második félidőre a pécsiek úgy tűnt, mintha sebességet váltottak volna. Nem tudjuk, mit mondhatott az edző a fiúknak, de harapósabbak, harciasabbak lettek a fiatalok, bár az is igaz, hogy továbbra a vendégek játszottak fölényben. Harciasságunknak azonban a 68. percben eredménye lett: Szellák Soma lecsapott egy eladott labdára, majd elfektetve egy védőt higgadtan lőtt a látogatók kapujába. (1-1)

Dörzsöltük a tenyerünket, jó kis végjátékra van kilátás, s látva a piros-feketék elszántságát, azt sem zártuk ki, hogy meglepetést okozva továbbjuthatunk a Kupa következő fordulójába. Az, hogy nem így történt, egy újabb büntetőnek köszönhető. Nem tudjuk eldönteni, mennyire volt jogos a tizenegyes, de tény: Fótyik Dominik értékesítette a lehetőséget, s ez eldöntötte a továbbjutás kérdését. (1-2).

A meccs előtt feltett két kérdés is megválaszolásra került: Gálhidi mester fel tudta rázni annyira a KBSC-t, hogy négy év után se ünnepelhessen a kupában győzelmet a pécsi publikum. Nem maradt más: gratulálunk a Kazincbarcikai SC-nek a továbbjutáshoz.

Folytatás egy év múlva. Csak a Munkás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése