1970. január 1., csütörtök

1907. június 16. Pécsi AC - Kaposvári AC 1:3 (0:2)

forrás: Pécsi Napló, 1907. június 16.
Pécsi Athletikai Club - Kaposvári AC 1:3 (0:2)
1907. június 16. Pécs, PAC-pálya, barátságos mérkőzés.

Vezette: Bertalan Zoltán (KAC).
PAC edző: Lauber Dezső.

"Új sportágat mutatott be a Pécsi Athlétikai Club vasárnap f. hó 16-án a kiállítási sporttelepen, amely hivatva van arra, hogy nem csak a város ifjúságát nyerje meg a sportág aktív űzésére, de a mérkőzéseinek megszemlélésére, néző közönségként meghódítsa a város egész intelligenciáját is. A futballjáték a maga fejlett mivoltában meghódította az egész kontinenst, s a PAC meghívására ma bevonult városunkba is. A pécsi athléták alig pár hét óta gyakorolják magukat és máris khívták a Dunántúl egyik legerősebb csapatát a Kaposvári Athletikai Clubot nyilvános mérkőzésre.
A játék meglepő képét adta annak, hogy városunk ifjúsága igen jeles s sportratermett erőkkel rendelkezik, akik ha tovább treníroznak, ami fő, egy pár újabb mérkőzésen megszokják a küzdelem izgalmait, kitanulják fortélyait, elsőrangú játékosokká fognak válni. A kaposvári Athletikai Club csapata már sok szép sikerre tekinthet vissza, a tegnapi játéka alkalmas volt arra, hogy a pécsi csapat tanulhasson tőle. Erre különösen a játék kezdetén volt szükség, amikor a pécsiek az első izgalomtól még idegesen játszottak. A kaposváriak nyugodt játéka, s a pécsi csapat két kiváló, s nemzetközi mérkőzéseken edzett régi játékosa, Lauber és Aschner útmutatásai csakhamar visszaadták a pécsiek nyugalmát, akik ezután már teljesen egyenrangú ellenfeleivé váltak a kaposváriaknak. Az idegen csapat a játék első felében uralta a helyzetet, s a csatársorának ügyes játékával 2 goalt ért el. A pécsiek itt még némi lámpalázzal küzdöttek, s az első nyilvános játék okozta izgalom gyengítette őket. 
A második félidőben más képe volt a játéknak. A pécsieket mintha kicserélték volna. A csatársor szép összjátékkal támadta a kaposváriakat, s csakis a kaposváriak ügyes kapuvédjének, Bathnárnak kitűnő játékán múlt, hogy a pécsi csapat egy gónál többet csinálni nem tudott. A két csapat egyenlő erejét itt is az eredmény mutatja, mert a kaposiak is csak egy gólt tudtak a félidőben csinálni. A végeredmény így 3:1 lett a kaposvári A.C. javára. 
Az eredmény igen jó fényt vet a  Pécsi A.C. csapatának játékerejére, s bizonyos, hogy a legközelebbi mérkőzésen már igen szép játéknak lesz tanúja a pécsi közönség, amely már ezúttal is gyakra adott zajos tetszésének kifejezést." (Pécsi Napló, 1907. június 18.)


„A PAC-nak ez volt az első mérkőzése, s éppen ezért lámpalázzal is küzdött, s így a játék elején két gólt kapott. Később lendületbe jött az újonccsapat, s a második félidő így 1:1 arányban végződött. A PAC csapatában játszott Lauber (MAC) és Aschner (MAFC) is.”
(Nemzeti Sport. 1907. június 23.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése