1970. január 1., csütörtök

1907. június 23. Pécsi AC - Bácska-Szabadkai AC 0:4

Pécsi AC – Bácska-Szabadkai AC 0:4
1907. június 23. Pécs, Ráth utcai PAC-pálya. Barátságos mérkőzés, „nagyszámú” közönség.

Vezette: Fejér Győző (PAC).
PAC: Kapuvéd: Kaszapovics. Edző: Lauber Dezső.

"A Bácska-Szabadkai AC és a Pécsi AC footballmatche nem kisebb érdeklődést keltett. A szabadkai csapat a vidék legerősebb csapata, s a P.A.C. vezetőségének nagy sportérzékét dicséri, hogy ily' kitűnő csapat elhozatalával nem csak arra adott alkalmat, hogy a pécsi ifjú játékosok ily elsőrangú csapattól tanuljanak, hanem arra is, hogy a footballmatchek folyton szaporosó közönsége is igazi élvezetet találjon a játékban. Ezt az élvezetet az idegen csapat csakis azért nyújthatta, mert a PAC játékosai oly hatalmas ellenállást fejtettek ki, amellyel szemben a szabadkaiak minden erejüket össze kellett, hogy szedjék. Így is csak kapusuk ügyes játékán múlt, hogy gólt nem kaptak. Egy pár ilyen erős match, s a PAC csapata - melynek játékosai igen jó erők - megszerzi azt az összjátékot, amely azután egyenrangúvá teszi a legjobb csapatokkal. Az akkor következnék be gyorsan, ha a pécsi középiskolák felsőbb tanulói is részt vehetnének a gyakorlatokon, kik között elsőrangú tehetségek rejlenek. A szabadkai, pozsonyi és a legtöbb fővárosi csapat erejét ezek alkotják. A szabadkai csapat ifjú játékosai akkora önfegyelmet, önálló elhatározást, úri viselkedést a küzdőtér izgalmai közepette is, árultak el, hogy ez a legjobb propaganda lehetett arra nézve, hogy egy komoly egyesület vezetőinek ellenőrzése alatt a sportnak, s különösen a labdarúgásnak űzése valóságos, áldásos hatású a testileg elég fejlett tanuló lelki, jellembeli s erkölcsi nevelésére. A pécsi csapatban kitűnt Kaszapovics kapuvédő, aki bármely pesti csapatban megállná a helyét. Végeredményben a kitűnő szabadkai csapat győzött 4:0 aránnyal. 
A bírói tisztet Fejér Győző, a Hitelbank pécsi fiókjának főnökhelyettese töltötte be nagy szakértelemmel és pártatlansággal. A nemes, hozzánk költözött sportférfiú egyik vezető embere volt a Magyar testgyakorlók Körének, és reméljük, hogy nagy sportbeli ismereteivel hathatósan fogja támogatni a PAC-nak a pécsi sportélet fellendítésére irányuló törekvését." (Pécsi Napló, 1907. június 25.)


„A házi lawn-tennis versenyek lezajlása után tartotta a fenti két csapat football-mérkőzését nagyszámú közönség előtt. Bácska csapata a legjobb összeállításban szerepelt s szerencsés, de jó játéka is eredményezte e nagyarányú győzelmét. A PAC is többször támadott, azonban a kapu előtt nem voltak eléggé erélyesek. A szabadkaiaknak különben is nagyobb tréningjük volt. A bírói tisztet Fejér Győző (PÁC.) töltötte be.” (Nemzeti Sport, 1907. június 30.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése