1970. január 1., csütörtök

1901. május 19. Mohácsi TE - Pécsi AC 1:0 (0:0)

Mohácsi TE - Pécsi AC 1:0 (0:0)
1901. május 19. Mohács, Vásártér, "óriási számú közönség." Barátságos mérkőzés. Vezette: Notter Jenő.
Góllövő: Ullerich Miklós.
MTE: Kaszapovics – Schmidt Károly, Küzdényi Szilárd - Schwarc, Kondor Béla, Kiss - Kiszely Antal, Visegrádi, Ullerich, Róna, Polgár.
PAC: ?


„Mohácsról írják nekünk, hogy ott múlt vasárnap érdekes football-mérkőzés volt a Pécsi Atlétikai  Klub és a fiatal Mohácsi Torna-Egyesület közt. Az első félidő eredménytelen lefolyása után a második három negyedórában a M. T. E. egyik ügyes játékosa, Ullerich Miklós belőtte az első goalt a pécsiek   kapujába, mely eredménnyel aztán a mohácsiak javára a match véget is ért.”

(Pesti Napló, 1901. május 22.)


"Football-match Mohácson.
Érdekes, szép délutánjuk volt tegnap a mohácsiaknak. Football match a mohácsi torna-egylet és a pécsi atletikai klub labdarúgó csapat mérkőzött először. Mindössze néhány hónapja csak, hogy a mohácsi torna-egylet a labdarúgás szép sportjával is foglalkozik, de már a mérkőzés első perczeiben meglátszott játékukon, hogy a guruló, repülő labdához odaforrott teljesen nemes ambícziójuk. És ami a legkedvesebb meglepetés volt, Mohácsnak van érdeklődő publikuma. Minő kedves látvány volt  tegnapi mérkőzésnél az az óriási számú előkelő közönség. Negyed háromkor érkezett a pécsi csapat Mohácsra. Velük volt a klubnak még vagy húsz tagja. Az állomásnál a mohácsi torna-egylet tagjai majdnem teljes számban üdvözölték a pécsi sportbajtársakat. 
A mérkőzés délután 5 órakor kezdődött a nagy vásártér hatalmas, szép pályáján. Sorsolás útjándőlt el a csapatok állása. A mohácsiak jutnak kedvezőbb helyre, háttal a napnak. A mérkőzés első perczeiben ugyancsak erőt vett a mohácsiakon a lámpaláz, de azért teljes erővel védekeznek. A támadást sehogy sem merik megkoczkáztatni. Az első félidőben a játék legnagyobb része a mohácsiak kapuja előtt folyik, de Heinesz Elemér cselvetései ellen ügyesen, nagy elszántsággal állták meg helyüket a mohácsiak. A félidő vége felé a mohácsiak hirtelen átmennek a támadásba, és egy ideig sikerült is nekik a pécsiek kapuja előtt játszaniok. Azonban a pécsiek hiába próbálkoznak, az első félidő eredménye 0:0.
A második félidőben némi elkeseredettség vett erőt a pécsieken és teljes erővel tartanak az ellenfél kapujának, de a leghevesebb támadások is hajótörést szenvednek a mohácsi fedezetek biztos rúgásain. A második félidő végén a lapda egyre a pécsiek kapuja előtt játszik, míg végre Ullerich Miklósnak sikerült beadni az első goalt a pécsiek kapujába. A játék még néhány perczig folyt ezután úgy, hogy a végeredmény 0:1 volt a mohácsi torna-egylet javára.
Ezt a sikert méltán kiérdemelték a mohácsiak, mert ha tervszerűen nem is tudnak még csatázni, ha a játékukból hiányzik is még az összjáték, van egy nagy erényük: lelkesedéssel, tűzzel játszanak és sohasem szelesen. Ők minden ügyességüket a védelemre fektették. 
A pécsieknek nem kell szégyenkezniük a vereség miatt, hogy egy fiatalabb csapat verte is őket, az a vereség erényük is, mert  ha a mohácsi csapat megmarad a mai formájában, s ha igyekezni fognak egy kis fortélyra, taktikára, összjátékra szert tenni, nagy hamarosan a legelső vidéki magyar csapatok egyike lesz a mohácsiaké. A mieink pedig példát vehetnek, hogy a labdajátéknál, mint minden sportnál, fő a training. És nálunk már azért is lehetetlen, mert megfelelő pályája nincs az athletikai klubnak. És ez nem az ő hibájukon múlik."
(Pécsi Napló, 1901. május 21.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése